Κόσμος

Η τραγική γενιά της πανδημίας

Τα παιδιά που ορφάνεψαν από γονείς ή φροντιστές λόγω πανδημίας ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο στον κόσμο

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ανήλικοι έχασαν τον έναν ή και τους δύο γονείς τους τους πρώτους 14 μήνες της πανδημίας, ενώ ακόμα μισό εκατομμύριο έχασαν συγγενείς που έμεναν μαζί τους, συνήθως τον παππού ή τη γιαγιά, όπως εκτιμά διεθνής μελέτη που δημοσιεύεται στο Lancet.

«Για κάθε δύο θανάτους από COVID-19 σε όλο τον κόσμο, ένα παιδί μένει πίσω για να αντιμετωπίσει την απώλεια ενός γονιού ή φροντιστή», δήλωσε η δρ. Σούζαν Χίλις των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), επικεφαλής της μελέτης. Η ερευνητική ομάδα εκτίμησε τον αριθμό των ορφανών χρησιμοποιώντας μεθόδους παρόμοιες με αυτές που αξιοποιήθηκαν για να υπολογιστεί ο αριθμός των παιδιών που έμειναν ορφανά λόγω HIV/AIDS. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσημα στοιχεία για τους θανάτους από COVID-19 σε 21 χώρες που αντιστοιχούν στο 77% του παγκόσμιου αριθμού νεκρών. Τα δεδομένα συνδυάστηκαν με στατιστικά στοιχεία για τη γεννητικότητα και επεκτάθηκαν για να καλύπτουν ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Ο πραγματικός αριθμός των ορφανών είναι πιθανότητα μεγαλύτερος, καθώς τα δεδομένα εκτιμάται ότι δεν είναι πλήρη. Οι ερευνητές καλούν τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα για τη φροντίδα αυτών των παιδιών, τα οποία αντιμετωπίζουν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις, όπως αυξημένο κίνδυνο ψυχικών νοσημάτων, φτώχιας και φυσικής, συναισθηματικής και σεξουαλικής βίας. Αντιμετωπίζουν, επίσης, αυξημένο κίνδυνο θανάτου από αυτοκτονία και χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης ή ο καρκίνος.

«Πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα γιατί κάθε 12 δευτερόλεπτα ένα παιδί χάνει τους κηδεμόνες του λόγω COVID-19», δήλωσε η Λούσι Κλούβερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη αναλογία παιδιών που έχασαν γονείς ή κηδεμόνες είναι το Περού, η Νότια Αφρική, το Μεξικό, η Βραζιλία, η Κολομβία, το Ιράν, οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Σχεδόν σε όλες τις χώρες, οι θάνατοι ανδρών από κορωνοϊό είναι περισσότεροι από τους θανάτους γυναικών, κάτι που σημαίνει ότι τα παιδιά που έχασαν τον πατέρα τους είναι έως και πενταπλάσια απ’ όσα έχασαν τη μητέρα.

Σημειώνεται ότι, πριν από την πανδημία, ο αριθμός των ορφανών σε όλο τον κόσμο υπολογιζόταν στα 140 εκατομμύρια.

ΜΙΑ ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

«Μερικοί δε θα θυμούνται καν τους γονείς που έχασαν»

Στο μεταξύ, συγκλονιστικό είναι το ρεπορτάζ που μεταδίδει το ΑΡ βρίσκοντας ορφανά παιδιά από το Άσαμ της Ινδίας μέχρι το Νιου Τζέρσεϊ και μεταφέροντας τις ιστορίες τους. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «μερικοί δε θα θυμούνται τους γονείς που έχασαν επειδή ήταν πολύ νέοι όταν χτύπησε η πανδημία την οικογένειά τους. Άλλοι προσπαθούν να διατηρήσουν τη μνήμη ζωντανή, κάνοντας τα πράγματα που έκαναν μαζί: Μαγειρεύοντας τα φαγητά τους ή παίζοντας κιθάρα. Άλλοι κρατούν ένα μαξιλάρι, μια φωτογραφία, όσο προσπαθούν να προσαρμόσουν τις ζωές τους στο πλευρό κάποιου θείου ή θείας τους, μαζί με τα αδέρφια, γεμίζοντας το συναισθηματικό κενό».

Από τις πιο πληγείσες χώρες είναι η Ινδία, όπου ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει μια ολόκληρη γενιά ορφανών παιδιών, με τους υπολογισμούς να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 350.000 ορφανά σε ιδρύματα κατά την πανδημία. Πλέον οι Αρχές προσπαθούν να καταλάβουν πόσα παιδιά έχουν εγκαταλειφθεί, είτε επειδή οι γονείς τους έχουν νοσηλευτεί, είτε επειδή έχουν πεθάνει, είτε επειδή ο επιζών γονέας δεν είναι σε θέση να τα φροντίσει. Τα ορφανά παιδιά κινδυνεύουν να πέσουν θύματα κυκλωμάτων διακίνησης στις μικρότερες πόλεις και τις αγροτικές περιοχές, όπου η φτώχια είναι ενδημική και η αστυνομική παρουσία ελάχιστη, όπως προειδοποιούν ακτιβιστικές οργανώσεις της χώρας.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι περισσότερα από 10 εκατ. παιδιά της Ινδίας κάτω των 14 ετών βρίσκονται ανάμεσα στο ενεργό εργατικό δυναμικό. Ο πραγματικός αριθμός όμως μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος, καθώς τα παιδιά που δεν είναι εγγεγραμμένα στο σχολείο είναι τέσσερις φορές περισσότερα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία απογραφής της χώρας.

 Φωτογραφία αρχείου: unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια