Κόσμος

Φίλοι της Κριμαίας στην Σακελλαροπούλου: «Μην πάτε στην Ουκρανία»

Επιστολή της Ελληνικής Λέσχης Φίλων της Κριμαίας στην πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Με ανοιχτή επιστολή-αίτημα προς την πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η Ελληνική Λέσχη Φίλων της Κριμαίας ζήτησε από την Ελλάδα να μην αποδεχτεί την πρόσκληση της κυβέρνησης της Ουκρανίας και να μη συμμετάσχει στη Διάσκεψη Κορυφής που διοργανώνει ο πρόεδρος της χώρας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, με απώτερο στόχο τη «δημιουργία ενός διεθνούς μηχανισμού για την αποκατάσταση των σχέσεων Ρωσίας-Ουκρανίας μέσω της αντιστροφής της επανένωσης της Κριμαϊκής Χερσονήσου με τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Όπως επισημαίνει η επιστολή της Ελληνικής Λέσχης Φίλων της Κριμαίας, η εν λόγω σύσκεψη θα επιχειρήσει «τη δημιουργία ενός νέου επιθετικού ψυχροπολεμικού άξονα χωρών του ευρωατλαντισμού». Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ουκρανική πρόσκληση έχει ήδη γίνει δεκτή από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, της Τουρκίας και των κρατών της Βαλτικής. Ανάμεσα στους υπογράφοντες της επιστολής είναι οι πρώην υπουργοί και βουλευτές Κώστας Ήσυχος και Νάντια Βαλαβάνη.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται πως «στόχος της Διάσκεψης Κορυφής είναι, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, η δημιουργία ενός διεθνούς μηχανισμού για την αποκατάσταση των σχέσεων Ρωσίας-Ουκρανίας μέσω της αντιστροφής της επανένωσης της Κριμαϊκής Χερσονήσου με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Από τα κεντρικά ζητήματα συζήτησης της Διάσκεψης Κορυφής θ’ αποτελέσουν επίσης τα δικαιώματα των Τατάρων της Κριμαίας, για τα οποία η Τουρκία διεξάγει από το 2014 παγκόσμια εκστρατεία. Στις προθέσεις των μετεχόντων της “Πρωτοβουλίας” είναι η “Κριμαϊκή Πλατφόρμα” να θεσμοθετηθεί ως μόνιμος μηχανισμός σε όλα τα επίπεδα: Αρχηγών κρατών, υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών, εμπειρογνωμόνων, αλλά και κοινοβουλίων των χωρών που θα συμμετέχουν.

Οι υπογράφοντες αυτό το κείμενο είμαστε όλοι μέλη της Ελληνικής Λέσχης Φίλων της Κριμαίας κι απευθυνόμαστε σε σας, κάνοντας έκκληση να μην παραβρεθείτε. Επειδή σε απλά Ελληνικά, όλοι καταλαβαίνουμε τι θα θεσμοθετηθεί στη Σύσκεψη Κορυφής του Κιέβου: Θα επιχειρηθεί η δημιουργία ενός νέου επιθετικού ψυχροπολεμικού άξονα χωρών του ευρωατλαντισμού.

Ο άξονας αυτός θα στρέφεται καταρχήν με ευθύ τρόπο ενάντια στη θέληση των λαών της Κριμαίας, όπως αυτή εκφράστηκε με το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου 2014, που διεξήχθη σε συνθήκες απόλυτης ελευθερίας έκφρασης, σύμφωνα με όλους τους διεθνείς παρατηρητές, και στο οποίο οι λαοί της Κριμαίας οδηγήθηκαν μετά το γνωστό πραξικόπημα της πλατείας Μαϊντάν, που προκάλεσε την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης και του προέδρου της Ουκρανίας. Ένα πραξικόπημα με τη σφραγίδα νεοναζιστικών οργανώσεων, πριν απ’ όλα του διεθνούς συνεργάτη της “δικής μας” Χρυσής Αυγής, παραστρατιωτικού “Δεξιού Τομέα”, αλλά και με αμέριστη ευρωατλαντική στήριξη. Αν η απόφαση που πήραν το 2014 οι λαοί της Ουκρανικής Χερσονήσου ήταν σωστή ή όχι μπορεί να κριθεί από την “έκρηξη” δράσης ακροδεξιών και νεοναζιστικών ομάδων που ακολούθησε, αλλά και κρατικών πράξεων και νομοθετημάτων με στόχο την περιθωριοποίηση των μειονοτήτων της χώρας, πολιτικές που η Ουκρανία δυστυχώς βιώνει αμείωτες μέχρι σήμερα. Αποκορύφωμα της βίας και της ωμότητας που κυριάρχησε ήταν η φωτιά που με την ανοχή των Αρχών προκλήθηκε από ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς στην έδρα των Συνδικάτων στην Οδησσό, τον Μάιο 2014, με αποτέλεσμα 48 “αντιμαϊντάν” διαδηλωτές, που είχαν καταφύγει μέσα στο κτήριο, να χάσουν τη ζωή τους. Παράλληλα, με βάση τους νόμους που διέπουν πλέον τη χώρα, έχουν αναγνωριστεί επίσημα ως εθνικοί ήρωες συνεργάτες της ναζιστικής Βέρμαχτ, με γνωστότερο τον υπεύθυνο για εγκλήματα πολέμου ενάντια στους Εβραίους, τους Πολωνούς και τους κομμουνιστές, Στεπάν Μπαντέρα.

Το “Τάγμα Αζόφ”, νεοναζιστικό τάγμα “εθελοντών”, που φέρει και επίσημα τα ναζιστικά σύμβολα και τον γνωστό χαιρετισμό, έχει την άμεση τεχνική και στρατιωτική υποστήριξη της κυβέρνησης του Κιέβου, αλλά και άλλων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ».

Ψυχροπολεμικός άξονας

Η επιστολή συνεχίζει: «Ταυτόχρονα, ο νέος αυτός ψυχροπολεμικός άξονας θα στρέφεται ολοφάνερα ενάντια στη Ρωσική Ομοσπονδία, δηλητηριάζοντας ακόμα περισσότερο το διεθνές κλίμα και προωθώντας παραπέρα τη ρωσοφοβία και στρατιωτικές επιθετικές ενέργειες κατ’ αναλογία αυτών που σημειώθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών της άσκησης του ΝΑΤΟ “Sea Breeze” με συμμετοχή και της Ελλάδας. Σε μια τέτοια κατεύθυνση είναι εμφανές ότι η δημιουργία της “Κριμαϊκής Πλατφόρμας” κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί την ειρήνη και την ανάγκη συνέχισης ενός διεθνούς διαλόγου βασισμένου στο πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας του Μινσκ.

Αρκετοί από τους υπογράφοντες έχουμε επισκεφτεί τα τελευταία χρόνια την Κριμαϊκή Χερσόνησο με πρόσκληση των ελληνικών κοινοτήτων και άλλων πολιτιστικών και οικονομικών φορέων της περιοχής, κι έχουμε διαπιστώσει με τα ίδια μας τα μάτια πόσο απέχει η εικόνα που εκπέμπουν για την Κριμαία διάφορα Φόρα του εξωτερικού από την πραγματικότητα της καθημερινότητας των λαών της. Έχουμε διαπιστώσει ιδιαίτερα πόσο σημαντικές είναι οι θεσμικές, πολιτιστικές κι εκπαιδευτικές κατακτήσεις των Ελλήνων της Κριμαίας, οι ρίζες των οποίων πάνε πίσω μέχρι και την εποχή της αρχαίας Ταυρίδας. Ορισμένοι από μας που υπογράφουμε παρακολουθήσαμε το 2017 μάθημα Ελληνικών στο 2ο Σχολείο της Γιάλτας, στο οποίο συμμετείχαν παιδιά απ’ όλες τις τάξεις του Δημοτικού και του Γυμνασίου, λίγα απ’ αυτά ελληνικής καταγωγής, τα περισσότερα Ρωσάκια, Ταταράκια και Γερμανάκια από άποψη εθνικής προέλευσης. Με ελάχιστα βιβλία, η σχολική ύλη βασιζόταν κυρίως στις σημειώσεις της διδάσκουσας, ελληνικής καταγωγής καθηγήτριας Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Σεβαστούπολης, καθώς και στην εκμάθηση σύγχρονης ελληνικής ποίησης και τραγουδιών. Απ’ όσο πληροφορούμαστε σήμερα, μέσα στα επόμενα χρόνια τα μαθήματα Ελληνικών που ξεκίνησαν το 2014 στο 2ο Σχολείο της Γιάλτας θεσμοθετήθηκαν πλέον σε όλα τα σχολεία της πόλης.

Σε τελευταία ανάλυση, οι Έλληνες της Κριμαίας αποτελούν επίσημα αναγνωρισμένη μειονότητα και συμβιώνουν αρμονικά μαζί με δεκάδες άλλες εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες της Κριμαίας, πλήρως κατοχυρωμένες από το υπάρχον σύνταγμα και τους νόμους που διέπουν το νότιο άκρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ

Οι αυτόχθονες και μη...

Στην επιστολή γίνεται σαφής αναφορά για τους αυτόχθονες πολίτες της Ουκρανίας.

«Δε συμβαίνει το ίδιο με την Ουκρανία. Πρόσφατα και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ψηφίστηκε ο περίφημος “νόμος για τους αυτόχθονες πολίτες της Ουκρανίας”, ένας νόμος που διαχωρίζει τους πολίτες της χώρας σε δύο κατηγορίες: αυτούς που απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα και αυτούς που - αν και πολίτες της χώρας - δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους, καθώς ορίζονται, εντελώς αυθαίρετα και χωρίς κανένα κριτήριο, ως “μη αυτόχθονες”.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μετά τη ναζιστική Γερμανία, που ένα κράτος αποφασίζει απροκάλυπτα την πολιτική που θ’ ακολουθήσει απέναντι στους πολίτες του, χωρίζοντάς τους ανάλογα με την εθνική τους προέλευση. Ανάμεσα στους “μη αυτόχθονες” συμπεριλαμβάνονται βεβαίως οι ρωσόφωνοι κάτοικοι της Ουκρανίας, που αποτελούν και την πλειοψηφία στην κεντρική και ανατολική Ουκρανία. Κι ενώ στους “αυτόχθονες” περιλαμβάνονται ρητά οι Ουκρανοί της Δυτικής Ουκρανίας και οι Τάταροι, δεν αναφέρονται πουθενά ως τέτοιοι οι ελληνόφωνοι πληθυσμοί, που οι ρίζες τους φτάνουν στις αρχαίες ελληνικές αποικίες μεταξύ Οδησσού και Μαριούπολης», γίνεται σαφές στην επιστολή.

(Φωτογραφία αρχείου unsplash)

Στη συνέχεια τονίζει πως «σε μια τέτοια συγκυρία, η συμμετοχή της χώρας μας στην “Κριμαϊκή Πλατφόρμα” θα την ωθήσει σε θέση πλήρους αντιπαράθεσης με τα συμφέροντα της ελληνικής κοινότητας της Κριμαίας, αλλά και των άλλων λαών της Χερσονήσου, συμπεριλαμβανομένων των Τατάρων.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να φιλοδοξεί ν’ αποτελέσει από κοινού με την Τουρκία την οικονομική και στρατιωτική “εμπροσθοφυλακή” του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Αντιθέτως, οφείλει να διαδραματίσει έναν ρόλο βασισμένο στον διάλογο, την κατανόηση και την πολιτική επίλυση των όποιων προβλημάτων υπάρχουν και ανακύπτουν.

Οφείλουμε στον ελληνικό λαό, που έχει πληρώσει βαρύ τίμημα για επιθετικές πολιτικές που καθορίζονταν πέρα και έξω από τις ανάγκες του, πέρα και έξω από τα σύνορα της χώρας, να πράξουμε ως χώρα ό,τι είναι δυνατόν, ώστε η πολυπόθητη ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας να εδραιωθεί, αντί να υπονομευτεί ακόμα περισσότερο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια