Κόσμος

Αν μας ξαναχτυπήσει μια πανδημία - Σταυροκοπιόμαστε για το... «μη χειρότερα»

Έρευνα εξέτασε και τις απόψεις τόσο των Ευρωπαίων όσο και πολιτών χωρών εκτός Ε.Ε. για το πώς εκτιμούν την αντίδραση της Ένωσης απέναντι στην πανδημία

Και αν συμβεί ξανά; Και αν μελλοντικά μια νέα πανδημία μάς χτυπήσει την πόρτα; Θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν τα δημόσια Συστήματα Υγείας; Κρίσιμη ερώτηση που δύσκολα θα θεωρούσε κανείς ότι ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας μετά από τα όσα ζήσαμε και συνεχίζουμε να ζούμε...

Αν και το... ισοζύγιο για την πλειονότητα των ερωτηθέντων στην παγκόσμια δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το γνωστό κέντρο έρευνας Pew γέρνει σε διεθνή κλίμακα υπέρ της εμπιστοσύνης κατά 75% στις αντοχές των “ΕΣΥ”, έναντι 24% που αμφιβάλλει, η διαφοροποίηση μεταξύ των αισιόδοξων και απαισιόδοξων φέρνει τους Έλληνες και τους Αμερικανούς στις πρώτες θέσεις εκείνων που σταυροκοπιούνται για το “μη χειρότερα”. Οι πολίτες των ΗΠΑ δηλώνουν σε ποσοστό 45% απαισιόδοξοι για την ικανότητα να αντεπεξέλθει σε μια νέα υγειονομική κρίση το Σύστημα Υγείας της χώρας, έναντι του 55% που αισιοδοξεί, ποσοστά που για τους Έλληνες είναι 42 και 58% αντίστοιχα.

Η ίδια έρευνα εξέτασε και τις απόψεις τόσο των Ευρωπαίων όσο και πολιτών χωρών εκτός Ε.Ε. για το πώς εκτιμούν την αντίδραση της Ένωσης απέναντι στην πανδημία και γενικά την άποψή τους για την Ε.Ε. υπό το πρίσμα φυσικά της COVID-19. Οι περισσότερες χώρες έδωσαν στην Ε.Ε. “βαθμό” πάνω από τη... βάση, με εξαίρεση τους Βέλγους και τους Γερμανούς, που σε ποσοστά 48 και 43% αντίστοιχα δεν είναι ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς της Ε.Ε. στην κρίση. Οι πιο θετικοί είναι οι Σουηδοί με 70%, με δεύτερους τους Ισπανούς (61%), ενώ οι Έλληνες με 56% είναι πιο κοντά στους Ιταλούς (55%) και τους Ολλανδούς (58%) σε θετικές γνώμες.

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι το ποσοστό των Ελλήνων που έχει γενικά θετική άποψη απέναντι στην Ε.Ε., αν και υψηλό, είναι το χαμηλότερο μεταξύ των πολιτών των 8 ευρωπαϊκών χωρών που αναφέρονται στην έρευνα, μόλις 49%. Την πρωτιά και σε αυτή την περίπτωση έχουν οι Σουηδοί με 74%. Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης οι απόψεις απέναντι στην Ε.Ε., κυρίως συνολικά και λιγότερο όσον αφορά στον τρόπο διαχείρισης της πανδημικής κρίσης, είναι θετικές από τις χώρες της Βόρειας Αμερικής και της Ασίας-Ειρηνικού που έλαβαν μέρος σε αυτή τη δημοσκόπηση του Pew Research Center, η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάιο.

Οι πιο αισιόδοξοι πάντως για τη δυνατότητα ανταπόκρισης των εθνικών Δομών Υγείας απέναντι σε μια μελλοντική πανδημία είναι οι πολίτες της Σιγκαπούρης, με το εντυπωσιακό 93%, και ακολουθούν εκείνοι της Ταϊβάν με 88% και της Αυστραλίας με 86%. Ο παγκόσμιος μέσος όρος μεταξύ των ερωτηθέντων από 17 χώρες ήταν 83%, όσο και το ποσοστό των Σουηδών, αλλά και των Βρετανών που συναγωνίζονται στην αισιοδοξία. Σε επίπεδο Ευρώπης ο μέσος όρος είναι 75% μεταξύ εκείνων που βλέπουν “μισογεμάτο το ποτήρι” απέναντι σε μια νέα κρίση, με χαμηλότερα ποσοστά μεταξύ των Ελλήνων, 58%, των Γάλλων, 63%, και των Ιταλών, 67%, που καταθέτουν τη βεβαιότητα ότι το Σύστημα Υγείας της χώρας τους μπορεί να επιδείξει αντοχές σε μελλοντικές έκτακτες ανάγκες.

Ο ρόλος της Ε.Ε.

Θετικές σε γενικές γραμμές είναι και οι απόψεις των πολιτών τόσο της Ευρώπης όσο και σε χώρες της Ασίας-Ειρηνικού και τις ΗΠΑ απέναντι στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υγειονομική κρίση η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με το βλέμμα φυσικά στραμμένο στα μέτρα τόνωσης των οικονομιών μετά το βαρύ αποτύπωμα που άφησαν τα απανωτά lockdowns, ένα 48% των Ευρωπαίων κατά μέσο όρο εκτίμησε ότι οι προσπάθειες της Ε.Ε. ήταν στη σωστή κατεύθυνση, έναντι ενός 40% που υποστηρίζει ότι θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα περισσότερα. Έχει πάντως ενδιαφέρον ότι υπήρξε και ένα 6% που δήλωσε ότι η Ε.Ε. έδρασε... υπερβολικά. Και σε αυτή την περίπτωση οι Σουηδοί και οι Ολλανδοί βαθμολόγησαν υψηλά την Ε.Ε., ενώ οι Έλληνες άφησαν την Ένωση... μετεξεταστέα!

Εκτός ευρωπαϊκών συνόρων η Ε.Ε. κερδίζει σε θετικές γνώμες, με ενδεικτικό παράδειγμα το “άριστα” της Νοτίου Κορέας (78%) και του Καναδά (73%), ενώ και η θετική άποψη των Αμερικανών - έξι στους δέκα - δείχνει ότι επουλώνονται σιγά-σιγά οι πληγές που άφησε στις διατλαντικές σχέσεις η διακυβέρνηση των ΗΠΑ από τον Τραμπ.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η εικόνα είναι διαφορετική όταν στην ερώτηση μπαίνει η παράμετρος των ευρωπαϊκών χειρισμών απέναντι στην πανδημία ειδικά στις χώρες της Ασίας-Ειρηνικού που μετείχαν στη σχετική έρευνα, με χαμηλότερα ποσοστά εκείνα στην Ταϊβάν (21%), τη Νότια Κορέα (31%) και την Αυστραλία με 39%.

ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΩ ΤΗΣ 15ΕΤΙΑΣ

Οι Ευρωπαίοι και η Ευρωπαϊκή Ένωση

Από την έρευνα προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία και για τις διαφοροποιήσεις των θετικών απόψεων απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάθος 15ετίας. Τα υψηλά του 78% των Ιταλών του 2007 και του 80% των Ισπανών την ίδια χρονιά απέχουν από τα 67 και 72% αντίστοιχα του 2021 για τις ίδιες χώρες, ωστόσο σε γενικές γραμμές οι γνώμες στρέφονται προς το άσπρο. Για τους Έλληνες η πτωτική πορεία που ξεκίνησε ήδη από το 2013 με 33% έναντι 37% θετικών απόψεων απέναντι στην Ε.Ε. την προηγούμενη χρονιά, και κορυφώθηκε με το ιστορικά χαμηλό 27% το 2016, ανακόπηκε τα επόμενα χρόνια φτάνοντας στο 34% το 2017 και το 37% το 2018, κάνοντας έναν άλμα στο 53% το 2019 και πέφτοντας στο 49% το 2021. Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, φέτος υπήρξαν σημαντικές διαφοροποιήσεις όπως αυτές καταγράφονται στην έρευνα, με 9 ποσοστιαίες μονάδες άνοδο στις θετικές γνώμες απέναντι στην Ε.Ε. για τους Ιταλούς (από το 58 στο 67%), κατά 8 μονάδες για τους Σουηδούς (από το 66% το 2020 στο 74% το 2021) και από τέσσερις για Ισπανούς και Ολλανδούς. Στον αντίποδα οι θετικές απόψεις μειώθηκαν πάντα σε σχέση με το 2020 κατά 10 μονάδες μεταξύ των Γερμανών (από το 73% στο 63%) και κατά 6 για τους Βέλγους (από το 63% στο 57%).

Η Ε.Ε. και ο κόσμος

Εκτός Ε.Ε. η πιο εντυπωσιακή άνοδος σε θετικές απόψεις για την Ένωση ήταν εκείνη μεταξύ των πολιτών της Ιαπωνίας με συν 14% και της Νοτίου Κορέας με συν 8 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ πτώση 7% καταγράφηκε για τους Βρετανούς από το 2020 στο 2021. Η έρευνα κατέδειξε σημαντικές αυξομειώσεις των απόψεων απέναντι στην Ε.Ε. σε σχέση με το επίπεδο εκπαίδευσης, τις ηλικιακές ομάδες, αλλά και τις πολιτικές πεποιθήσεις. Έτσι οι πολίτες ηλικίας από 18 έως 29 ετών είναι περισσότερο θετικά διακείμενοι απέναντι στην Ε.Ε. σε σχέση με την ομάδα 65+. Ενδεικτικά οι μελετητές αναφέρουν το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου το 80% των νέων εγκρίνουν συντριπτικά την Ε.Ε., έναντι μόλις του 57% των μεγαλύτερων.

Την ίδια στιγμή, όσο υψηλότερο είναι το μορφωτικό επίπεδο, τόσο θετικότερες οι γνώμες για την Ε.Ε., ενώ σε πολιτικό επίπεδο οι οπαδοί των λαϊκιστικών κομμάτων τείνουν να μη δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει ενδιαφέρον ότι στις ΗΠΑ οι οπαδοί των Δημοκρατικών είναι θετικά διακείμενοι κατά 78% απέναντι στην Ε.Ε., έναντι 46% των Ρεπουμπλικάνων.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια