Ινδονησία - κορωνοϊός: Συνολικά έχουν υποκύψει κάπου χίλιοι υγειονομικοί

Κόσμος
Ινδονησία - κορωνοϊός: Συνολικά έχουν υποκύψει κάπου χίλιοι υγειονομικοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γιατροί που χάθηκαν στη μάχη με την πανδημία του νέου κορωνοϊού έφθασαν τους 458 ως την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου

Κάπου 458 γιατροί έχουν υποκύψει στην COVID-19 από τον Μάρτιο του 2020 ως την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, ανέφερε χθες Παρασκευή ο Αντίμπ Χουμαϊντί, στέλεχος του ιατρικού συλλόγου της Ινδονησίας, τονίζοντας πως ο αριθμός των θανάτων έχει επιταχυνθεί δραματικά τους τελευταίους δυο μήνες.

Κατά τον κ. Χουμαϊντί, οι θάνατοι μελών του ιατρικού προσωπικού εξαιτίας της COVID-19 επταπλασιάστηκαν τον Ιούνιο· μέσα στις πρώτες εννέα ημέρες του Ιουλίου, οι απώλειες στις τάξεις των γιατρών έφθασαν τις 35.

Το ρεκόρ θανάτων γιατρών στην Ινδονησία καταγράφηκε τον Ιανουάριο, όταν είχαν υποκύψει 65.

Συνολικά, αν προστεθούν και τα υπόλοιπα μέλη του υγειονομικού προσωπικού, οι νεκροί πλησιάζουν τους χίλιους, από τους οποίους πάνω από 10 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι, κατά τον ινδονησιακό ιατρικό σύλλογο.

Οι αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι τα μέλη του υγειονομικού προσωπικού θα κάνουν μια τρίτη δόση, με το εμβόλιο της αμερικανικής Moderna, για να ενισχυθεί η προστασία τους. Η χώρα έχει βασιστεί ως εδώ στην εκστρατεία ανοσοποίησης στο σκεύασμα της Sinovac Biotech, αλλά οι συνεχιζόμενοι θάνατοι μελών του ιατρικού προσωπικού εγείρουν νέες αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά του, ειδικά έναντι της παραλλαγής Δέλτα.

Η Ινδονησία, όπου η επιδημιολογική κατάσταση έχει επιδεινωθεί ραγδαία από το κύμα μολύνσεων εξαιτίας της Δέλτα, η οποία αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία, έλαβε χθες από τη Σιγκαπούρη φιάλες οξυγόνου και μέσα ατομικής προστασίας που χρειαζόταν απελπιστικά το σύστημα υγείας της, καθώς έχει κατακλυστεί από το νέο κύμα.

Τα νοσοκομεία πασχίζουν να αντεπεξέλθουν στήνοντας σκηνές σε χώρους στάθμευσης, όμως πολλά αρνούνται πλέον να εισαγάγουν νέους ασθενείς, αφήνοντας ουσιαστικά πολλούς άρρωστους να πεθαίνουν στα σπίτια τους, ενώ οι συγγενείς τους κάνουν τα πάντα για να βρουν μια φιάλη οξυγόνου.

Πέρα από τις φιάλες οξυγόνου, η Σιγκαπούρη έστειλε στην Τζακάρτα αναπνευστήρες, μάσκες, γάντια και μπλούζες με δύο στρατιωτικά αεροσκάφη, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της πόλης-κράτους.

Άλλες περίπου χίλιες συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής αναμένονταν επίσης χθες από την Αυστραλία. Οι ινδονησιακές αρχές διαβεβαιώνουν πως θα προμηθευτούν άμεσα μεγαλύτερες ποσότητες οξυγόνου και εξοπλισμού.

Η Ινδονησία, η τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, με σχεδόν 270 εκατομμύρια κατοίκους, μετράει δεκάδες χιλιάδες κρούσματα του SARS-CoV-2 καθημερινά κι αυτή την εβδομάδα κατέγραψε ρεκόρ θανάτων σε 24 ώρες (1.040). Ο αριθμός των μολύνσεων έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα.

Από την εκδήλωση της πανδημίας, επισήμως τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 2,4 εκατομμύρια, όμως ειδικοί τονίζουν πως στην πραγματικότητα, πρέπει να είναι πολύ περισσότερα, δεδομένου του μικρού αριθμού τεστ.

 Οι θάνατοι συνολικά πλησιάζουν τους 64.000, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Σ’ ένα νοσοκομείο στη Σουραμπάγια, στο νησί της Ιάβας, όπου ζει ο μισός ινδονησιακός πληθυσμός, οι ασθενείς με την COVID-19 σχηματίζουν ουρές, αλλά «πολλοί από τους εργαζομένους μας έχουν μολυνθεί και οι ίδιοι», είπε εκπρόσωπός του. «Με το που φεύγει ένας ασθενής μπαίνει άλλος αμέσως. Αισθανόμαστε πως έχουμε ξεχειλίσει», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Τα περιοριστικά μέτρα, ιδίως το κλείσιμο γραφείων, καταστημάτων και, στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο, των τεμενών και των εκκλησιών, επεκτάθηκαν την Τετάρτη στο σύνολο της χώρας. Ήδη εφαρμόζονταν δρακόντειοι περιορισμοί στα νησιά της Ιάβας και του Μπαλί. Τα νέα μέτρα, που ποικίλλουν ανάλογα με τον δείκτη επίπτωσης, εφαρμόζονται σε δεκάδες πόλεις από τη Σουμάτρα (δυτικά) ως τη Δυτική Παπούα (ανατολικά).

Φωτογραφία: unsplash

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News