«Φωτιές» άναψε tweet του Ζάεφ για την «Μακεδονία»: Κάποιες φορές γίνονται λάθη

Κόσμος
«Φωτιές» άναψε tweet του Ζάεφ για την «Μακεδονία»: Κάποιες φορές γίνονται λάθη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Γίνονται και λάθη στην ακριβή τήρηση της Συμφωνίας»

Στο tweet του που προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και το "πάγωμα" της κατάθεσης, στη Βουλή, των Συμβάσεων και Μνημονίων για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου, στο πλαίσιο του Οικονομικού Forum των Σκοπίων, ο Ζόραν Ζάεφ.

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν Μακεδόνες παίκτες, Αλβανοί παίκτες, Βόσνιοι κλπ. Υπάρχουν Μακεδόνες, υπάρχει και η εκπροσώπησή τους από την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Και αυτό επετεύχθη μέσα από τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και συνέχισε, αναφορικά με την καθυστέρηση, από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, της κατάθεσης στη Βουλή των Μνημονίων της Συμφωνίας.

«Αυτός δεν είναι λόγος να καθυστερήσουν οι Συμφωνίες και τα Μνημόνια στο ελληνικό κοινοβούλιο. Περιμέναμε 2 χρόνια για την κατάθεσή τους, μπορούμε να περιμένουμε 3 μήνες ακόμα. Οι λαοί μας, όμως -Μακεδόνες και Έλληνες- περιμένουν να προχωρήσει η Συμφωνία», ανέφερε ο Ζάεφ και συνέχισε: «(η Συμφωνία) αποτελεί μέτρο οικονομικής συνεργασίας, μέτρο κάλυψης του εναέριου χώρου μας από την ελληνική αεροπορία -σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ-, αλλά και προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της εισόδου της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Κάποιες φορές, γίνονται και λάθη στην ακριβή τήρηση της Συμφωνίας»

«Η Ελλάδα πραγματικά υποστηρίζει την είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και πρακτικά ακόμα, οι Έλλνηες παλεύουν για τους γείτονές τους σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία. Φυσικά, τα μηνύματα που ανταλλάσσουμε (με την ελληνική κυβέρνηση) είναι σε φιλικό κλίμα. Πιστεύω στη Συμφωνία των Πρεσπων, στην οποία κατέληξα με τον καλό μου φίλο, Αλέξη Τσίπρα. Από αυτήν επωφελούνται και οι δύο πλευρές, και οι δύο χώρες, και οι δύο λαοί. Φυσικά, είμαι ο πρώτος που τηρεί τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών», ανέφερε ο Ζάεφ, σχολιάζοντας, στη συνέχεια, το «φάουλ» με το tweet του σχετικά με την συμμετοχή της ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας στο Euro 2020. «Κάποιες φορές, γίνονται και λάθη στην ακριβή τήρηση της Συμφωνίας. Είμαι σχεδόν 47 χρονών. Μπορεί να συμβεί, όταν έχεις συνηθίσει, επί 47 χρόνια, να λες κάτι με έναν συγκεκριμένο τρόπο, να το αναφέρεις, και εκ παραδρομής ακόμα, λάθος», υποστήριξε.

Πώς«πάγωσε» η κατάθεση των συμβάσεων με τη Βόρεια Μακεδονία στη Βουλή

Υπενθυμίζεται το tweet του Ζάεφ υπήρξε η αφορμή να αποφασίσει, η ελληνική κυβέρνηση, το «πάγωμα», μέχρι νεοτέρας, των συμβάσεων με την Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αυτό αποτελεί την απάντηση της Ελληνικής πλευράς στο πρόσφατο tweet του κυρίου Ζάεφ κατά τη διάρκεια του Euro. «Στο στάδιο του Άμστερνταμ υποστηρίζω δυνατά την εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της Μακεδονίας», σημείωσε χαρακτηριστικά «σπάζοντας» ουσιαστικά τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την χρήση του όρου «Βόρεια Μακεδονία».

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών εξαπέλυσε τα πυρά της προς τον κ. Ζάεφ, προαναγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς την ελληνική αντίδραση. Απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών και του πνεύματος αυτής», διαμήνυσε η κ. Πελώνη και συνέχισε: «Καλούμε τον κ. Ζάεφ να απέχει από τη διχαστική ρητορική, σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως η συμμετοχή της χώρας του στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Θυμίζω ότι από τις βασικότερες επιφυλάξεις της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας ήταν αυτή. Όλα αξιολογούνται και ο χρόνος που θα κυρωθούν στη Βουλή τα πρωτόκολλα συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Η πλήρης και καλή τη πίστει εφαρμογή της συμφωνίας αποτελεί και ένα κριτήριο για την ενταξιακή πορεία της χώρας».

Κατρούγκαλος: Ο Ζάεφ οφείλει να τηρήσει τη Συμφωνία

Θέση στο ζήτημα πήρε και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Κατρούγκαλο να τονίζει ότι η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να τηρήσει τη συμφωνία και να κατηγορεί τη ΝΔ ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα ενοχικά και με καθυστέρηση.

«Ο κ. Ζάεφ οφείλει, όπως δεσμεύθηκε πριν από λίγες μέρες, να τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και ό,τι αυτή προβλέπει για την ποδοσφαιρική ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας, όπως άλλωστε και για όλες τις δημόσιες οντότητες της γείτονος. Και η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει επιτέλους να φροντίσει για την κατά γράμμα υλοποίηση της Συμφωνίας που μετεκλογικά «τηρεί και τιμά».Η διετής καθυστέρηση κ η ενοχική αντιμετώπισή της, λόγω της προεκλογικής εξαπάτησης των πολιτών, μόνο αρνητικά αποτελέσματα έχει για την χώρα μας», σημείωσε σε χθεσινές του αναρτήσεις ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούφκαλος.

Πηγή: ethnos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News