Ισπανία: Τέλος οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους από τις 26 Ιουνίου

Κόσμος
Ισπανία: Τέλος οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους από τις 26 Ιουνίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχεδόν τον μισό πληθυσμό να έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου

Η Ισπανία θα άρει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από τις 26 Ιουνίου, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

H ανακοίνωση αυτή ακολουθεί την απόφαση της γειτονικής Γαλλίας να πράξει το ίδιο καθώς μειώνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού παρότι παραμένει η ανησυχία σχετικά με την εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα.

"Αυτό το σαββατοκύριακο θα είναι το τελευταίο με μάσκες σε εξωτερικούς χώρους επειδή το επόμενο δεν θα τις φοράμε πια", είπε ο Σάντσεθ σε μια εκδήλωση στη Βαρκελώνη.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στις 24 Ιουνίου θα συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο για να εγκρίνει την άρση του μέτρου από τις 26 Ιουνίου.

Με εξαίρεση περιπτώσεις όπως η σωματική άσκηση, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική δια νόμου σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ανεξαρτήτως των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που ισχύουν από το περασμένο καλοκαίρι και για όλους τους πολίτες άνω των έξι ετών.

Ωστόσο, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να μειώνεται και σχεδόν τον μισό πληθυσμό να έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου--περιλαμβανομένου του 90% και πλέον των πολιτών άνω των 50 ετών--κάποιες τοπικές αρχές ζητούν την χαλάρωση των μέτρων.

Η αναλογία των μολύνσεων σε εθνικό επίπεδο κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες μειώθηκε χθες, Πέμπτη, στα 96,6 κρούσματα ανά 100.000 πολίτες από 150 κρούσματα που ήταν πριν από έναν μήνα, ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας έχει περιοριστεί σημαντικά από την έναρξη της χρονιάς.

Οι 17 αυτόνομες κοινότητες της Ισπανίας είναι κυρίως υπεύθυνες για την διαχείριση της υγειονομικής φροντίδας, αλλά οι μεγάλες αλλαγές πολιτικής πρέπει να προτείνονται από την κεντρική κυβέρνηση, σε ένα σύστημα που συχνά προκαλεί ένταση ανάμεσα στις τοπικές και την κεντρική αρχές.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να υπαναχωρήσει στο σχέδιό της για σταδιακό εκ νέου άνοιγμα των νυχτερινών κέντρων έπειτα από την έντονη δυσφορία που εξέφρασαν οι τοπικές αρχές που το χαρακτήρισαν είτε υπερβολικά αυστηρό είτε υπερβολικά χαλαρό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, φωτογραφία unsplash

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News