Τζο Μπάιντεν: Με «βαριά» ατζέντα στην Ευρώπη

Κόσμος
Τζο Μπάιντεν: Με «βαριά» ατζέντα στην Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρίσιμη περιοδεία του Αμερικανού Πρόεδρου στη Γηραιά Ήπειρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξεκινά από τη Βρετανία την οκταήμερη περιοδεία του στην Ευρώπη, στο πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό από την ανάληψη των καθηκόντων του. Το ταξίδι είναι ένα τεστ για τη δυνατότητα του Δημοκρατικού προέδρου να χειριστεί και να επιδιορθώσει τις σχέσεις με σημαντικούς συμμάχους, οι οποίοι απομακρύνθηκαν λόγω των εμπορικών δασμών του Ντόναλντ Τραμπ και την αποχώρηση από διεθνείς συνθήκες.

Το επιστέγασμα του ταξιδιού του είναι η συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 16 Ιουνίου στη Γενεύη. Είναι μία ευκαιρία να εκφράσει την ανησυχία του για τις κυβερνοεπιθέσεις με σκοπό τα λύτρα που προέρχονται από τη Ρωσία, την επιθετικότητα της Μόσχας εναντίον της Ουκρανίας, και διάφορα άλλα θέματα. Η πρώτη στάση του Μπάιντεν θα είναι το παραθαλάσσιο χωριό Στ. Άιβς, στην Κορνουάλη, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των G7. Ο Μπάιντεν θα συναντήσει τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον σήμερα, στην Κορνουάλη, με στόχο την ανανέωση της “ειδικής σχέσης” των ΗΠΑ με τη Βρετανία μετά το Brexit.

Μετά τις τρεις μέρες της Συνόδου των G7, ο Μπάιντεν και η σύζυγός του, Τζιλ, θα επισκεφτούν τη βασίλισσα Ελισάβετ στο κάστρο Ουίνσδορ. Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν θα πάει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με ηγέτες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να επικεντρωθεί στη Ρωσία, την Κίνα και το πάγιο θέμα του πώς θα πειστούν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να συμβάλλουν περισσότερο στην κοινή άμυνα.

Εντωμεταξύ, στη διαβεβαίωση ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα θέσει ευθέως στον Τούρκο πρόεδρο το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο κατά τη συνάντησή τους στα πλαίσια της συνόδου του ΝΑΤΟ προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο κ. Μπλίνκεν ενστερνίστηκε τις ανησυχίες που εξέφρασε ο γερουσιαστής για την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, και χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες βαθύτατα προβληματικές.

Να σημειωθεί ότι ο Μπάιντεν θα κλείσει το ταξίδι του στη Γενεύη, με την πιο δύσκολη συνάντηση της εβδομάδας - το ραντεβού με τον Πούτιν, ο οποίος είχε πολύ φιλικές σχέσεις με τον Τραμπ. Προτού απογειωθεί το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως θα καταστήσει «σαφές στον Πούτιν και στην Κίνα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη είναι ενωμένες».

“ΕΠΙΘΕΣΗ” ΣΤΟΝ ΜΠΑΪΝΤΕΝ

Παρατράγουδα με... τζιτζίκια

Με απρόοπτα ξεκίνησε το ταξίδι του Τζο Μπάιντεν, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ δέχτηκε επίθεση από... τζιτζίκια λίγο πριν ανέβει στο Air Force One. Νωρίτερα το αεροπλάνο που θα μετέφερε τους δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου είχε καθυστερήσει σχεδόν έξι ώρες να απογειωθεί εξαιτίας των τζιτζικιών. Ένα σμήνος από αυτά είχε κατακλύσει τους κινητήρες του αεροσκάφους, προκαλώντας βλάβη και κρατώντας τους δημοσιογράφους καθηλωμένους στο διεθνές αεροδρόμιο Dulles της Ουάσινγκτον μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Η αιτία είναι ότι τα τζιτζίκια συνηθίζουν να πετάνε αυτή την εποχή κατά δισεκατομμύρια στην ανατολική πλευρά των ΗΠΑ, ενώ στην Ουάσινγκτον υπάρχει μια ειδική γενιά τζιτζικιών, που εμφανίζεται κάθε 17 χρόνια, και αυτήν την περίοδο είναι στην κορύφωσή της. Τα θορυβώδη έντομα πεθαίνουν πάνω στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων, σκαρφαλώνουν σε λαιμούς και μπλέκονται στα μαλλιά όσων τολμάνε να κυκλοφορήσουν στην αφόρητη υγρασία των 32 βαθμών Κελσίου.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News