Η Ε.Υ.Π. ερευνά την ύπαρξη πρακτόρων στην πτήση του Προτάσεβιτς

Ελλάδα
Η Ε.Υ.Π. ερευνά την ύπαρξη πρακτόρων στην πτήση του Προτάσεβιτς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα δεν εμπλέκεται μόνο σε επίπεδο διπλωματικό αλλά και στο μέτωπο των ερευνών

Τον ρόλο τριών ανδρών, αλλά και τα όσα συνέβησαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», κατά την απογείωση της πτήσης με τον Λευκορώσο δημοσιογράφο – ακτιβιστή, ερευνούν οι Αρχές Διαβαθμισμένης Ασφαλείας της χώρας μας.

Όπως αποκάλυψε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ, η Ε.Υ.Π θα ψάξει τις κάμερες του αεροδρομίου, αλλά και τη λίστα επιβατών της πτήσης για να διαπιστώσει το τι ακριβώς συνέβη και ποια ήταν τα συγκεκριμένα άτομα.

Επιπλέον, το ΟΡΕΝ αποκάλυψε όλη τη διαδρομή του δημοσιογράφου - ακτιβιστή στην Αθήνα, τον τόπο διαμονής του, τον χρόνο αναχώρησής του για την Κρήτη μαζί με τη σύντροφό του, όπως και το πότε οι αστυνομικοί εντόπισαν την παρουσία του δίπλα στην αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, που βρισκόταν στην Ελλάδα για το οικονομικό φόρουμ.

Δείτε εδώ ολόκληρο το σχετικό ρεπορτάζ:

Λευκορωσία-Λετονία: Μίνσκ & Ρίγα προχώρησαν σε αμοιβαίες απελάσεις πρεσβευτών

Η Λευκορωσία απέλασε σήμερα τον πρεσβευτή της Λετονίας στο Μινσκ και όλους τους διπλωματικούς υπαλλήλους της πρεσβείας εκτός από ένα μέλος του προσωπικού, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Λευκορωσίας Belta, ενώ ανάλογη απόφαση έλαβε λίγη ώρα αργότερα η Λετονία.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας Βλαντίμιρ Μακέι, μετά την βεβήλωση όπως είπε της κρατικής σημαίας της Λευκορωσίας στη Ρίγα, προσθέτοντας ότι θα επιτραπεί σε ένα μέλος διοικητικού-τεχνικού προσωπικού της πρεσβείας να παραμείνει για να φροντίσει το κτίριο της πρεσβείας. Ο ίδιος, λέγοντας ότι «δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές τέτοιες προβοκατόρικες ενέργειες» είπε ότι ο πρέσβης της Λετονίας θα πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 24 ωρών και το διπλωματικό προσωπικό εντός 48 ωρών.

Σε απάντηση η Λετονία απέλασε εν συνεχεία τον Λευκορώσο πρέσβη και όλα τα μέλη του προσωπικού της πρεσβείας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λετονίας.

Το Λονδίνο δεν πιστεύει ότι η Ρωσία εμπλέκεται στο περιστατικό

Η Βρετανία ανέφερε σήμερα ότι είναι δύσκολο να πιστέψει ότι η Ρωσία δεν εμπλέκεται, τουλάχιστον δίνοντας τη συγκατάθεσή της, στο περιστατικό της εξαναγκαστικής προσγείωσης αεροσκάφους της Ryanair στη λευκορωσική πρωτεύουσα, ωστόσο το Λονδίνο δεν έχει ακόμη σαφείς αποδείξεις για εμπλοκή της Μόσχας.

Το επιβατικό αεροσκάφος της Ryanair που κατευθυνόταν χθες από την Αθήνα στην Λιθουανία υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ, με τη συνοδεία ενός μαχητικού MiG-29, για να συλληφθεί αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος, ο 26χρονος Ρομάν Προτάσεβιτς, μαζί με την συνταξιδιώτισσα και σύντροφό του. Την ενέργεια αυτή πολλοί ηγέτες της ΕΕ χαρακτήρισαν κρατική αεροπειρατεία.

Ερωτηθείς στο κοινοβούλιο από έναν βουλευτή για πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στο περιστατικό, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ είπε: «Δεν έχουμε καμία ξεκάθαρη λεπτομέρεια για αυτό».

«Θα είμαι προσεκτικός στο τι θα πω σε αυτό το σημείο, γιατί είναι πολύ δύσκολο να πιστέψουμε ότι αυτού του είδους η ενέργεια θα μπορούσε να γίνει χωρίς τουλάχιστον τη συγκατάθεση των αρχών στη Μόσχα, αλλά όπως είπα είναι ασαφές ακόμη».

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τη Δύση για υποκρισία στην εξοργισμένη απάντησή της για την εκτροπή της πορείας του αεροσκάφους προς το Μινσκ. Δεν έχουν έρθει ακόμη στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που να δείχνουν ρωσική εμπλοκή στο περιστατικό.

Ο Ράαμπ είπε ότι η Βρετανία συνεργάζεται με τους συμμάχους της για μια συντονισμένη απάντηση, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω κυρώσεων στη Λευκορωσία.

Ο πρεσβευτής της Λευκορωσίας στο Λονδίνο κλήθηκε στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σε σχέση με τη σύλληψη του Προτάσεβιτς.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ τόνισε παράλληλα ότι το Λονδίνο εξέδωσε ειδοποίηση συμβουλεύοντας τις βρετανικές αεροπορικές εταιρείες να σταματήσουν να πετούν πάνω από τη Λευκορωσία και ότι θα αναστείλει την αεροπορική άδεια της αεροπορικής εταιρείας Belavia της Λευκορωσίας με άμεση ισχύ.

«Το καθεστώς (του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ) Λουκασένκο πρέπει να λογοδοτήσει για μια τόσο απερίσκεπτη και επικίνδυνη συμπεριφορά», δήλωσε ο Ράαμπ στο κοινοβούλιο.

«Το σενάριο όπως αναφέρεται είναι μια σοκαριστική επίθεση στην πολιτική αεροπορία και μια επίθεση στο διεθνές δίκαιο. Συνιστά έναν κίνδυνο για πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας παντού».

Eurocontrol: Βοηθά τις αεροπορικές εταιρείες να παρακάμψουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας

Ο ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας ανέφερε σήμερα ότι εργάζεται με σκοπό να βοηθήσει τις αεροπορικές εταιρείες να παρακάμψουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, εφόσον το επιθυμούν, αφού το Μινσκ ανάγκασε ένα αεροσκάφος της Ryanair να προσγειωθεί την Κυριακή και στη συνέχεια οι λευκορωσικές αρχές συνέλαβαν έναν αντιφρονούντα δημοσιογράφο.

Την ώρα που οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν στις Βρυξέλλες πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας, ο Eurocontrol ανέφερε ότι μόνο σήμερα αναμένονται να πετάξουν στον εναέριο χώρο της ΕΕ 64 πτήσεις του λευκορωσικού αερομεταφορέα Belavia.

Ο Eurocontrol σημείωσε ότι «εργάζεται με τις αεροπορικές εταιρίες και τις υπηρεσίες αεροναυτιλίας στις γειτονικές χώρες της Λευκορωσίας» ώστε να διασφαλιστεί ότι τα αεροσκάφη τους θα μπορούν να αποφύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, εφόσον το επιθυμούν.

Σύμφωνα με τον Eurocontrol, τρεις ευρωπαϊκές εταιρείες, η γερμανική Lufthansa, η πολωνική LOT και η λετονική airBaltic εκτελούν 14 πτήσεις την εβδομάδα από και προς τη Λευκορωσία. Επειδή είναι κλειστό το ανατολικό τμήμα του εναέριου χώρου της Ουκρανίας «ορισμένες εταιρείες της ΕΕ χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας στις πτήσεις τους προς την Ασία», πρόσθεσε.

Κατά την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 19 Μαΐιου, περίπου 2.500 πτήσεις που χρησιμοποίησαν τον εναέριο χώρο της ΕΕ απογειώθηκαν, προσγειώθηκαν ή πέρασαν από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Οι 419 από αυτές ήταν πτήσεις της Belavia. Η εταιρεία αυτή εκτελεί πτήσεις από και προς 21 ευρωπαϊκές πόλεις, από το Ελνσίνκι της Φινλανδίας μέχρι τη Λάρνακα στην Κύπρο.

Ο Eurocontrol υπενθύμισε ότι η λεγόμενη Σύμβαση του Σικάγο για την ασφάλεια των πολιτικών πτήσεων απαγορεύει τη χρήση όπλων εναντίον πολιτικών αεροσκαφών εν πτήσει. Αν αναχαιτιστεί ένα τέτοιο αεροπλάνο «η ζωή των προσώπων που επιβαίνουν και η ασφάλεια του αεροσκάφους δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο», αναφέρει αυτή η διεθνής συμφωνία.

Το Κίεβο έτοιμο να διακόψει τις απευθείας πτήσεις μεταξύ Ουκρανίας και Λευκορωσίας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε σήμερα εντολή στην κυβέρνησή του να καταρτίσει επίσημη απόφαση για διακοπή των απευθείας πτήσεων μεταξύ Ουκρανίας και Λευκορωσίας, ανακοίνωσε το γραφείο του Ζελένσκι.

Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν απειλήσει να περιορίσουν τη διεθνή εναέρια κυκλοφορία πάνω από την Λευκορωσία και ενδεχομένως να περιορίσουν τις χερσαίες μεταφορές, αφότου επιβατικό αεροπλάνο της Ryanair αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ σε ένα περιστατικό που δυτικές χώρες κατήγγειλαν ως «κρατική αεροπειρατεία».

Πηγές: Open – ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News