Κόσμος

Τροπολογία Κεφαλογιάννη υιοθέτησε το Ε.Κ. - Καταδικάζει την Τουρκία για την αμφισβήτηση της συνθήκης του Μοντρέ

Τροπολογία του Κρητικού ευρωβουλευτή Μανόλη Κεφαλογιάννη, για τα εθνικά θέματα της χώρας μας υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η τροπολογία καταδικάζει την Τουρκία για την αμφισβήτηση της συνθήκης του Μοντρέ και έγινε δεκτή με μεγάλη πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

  • Με 438 (υπέρ), 123(κατά) και 128 (αποχές), υπερψηφίστηκε η «τροπολογία Κεφαλογιάννη» που καταδικάζει τις δηλώσεις της Τουρκίας για απόσυρση από τη Σύμβαση του Μοντρέ που καθορίζει το καθεστώς των στενών του Βόσπορου και τα θέματα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Β.Α Αιγαίου.
  • Κοινοτικό κεκτημένο αποτελεί πλέον και η Συνθήκη του Μοντρέ και συμπεριληφθεί στην έκθεση για την Τουρκία.
  • Υπερψηφίστηκε από όλους τους Έλληνες ευρωβουλευτές και από το σύνολο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η παρέμβαση Μανώλη Κεφαλογιάννη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

Ακολουθεί η τροπολογία που εγκρίθηκε και συμπεριλήφθηκε στην Ετήσια Έκθεση Προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας:

66α. καταδικάζει απερίφραστα τη δήλωση του Προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θα μπορούσε να αποσυρθεί με απλό προεδρικό διάταγμα από τη Σύμβαση του Μοντρέ, μια σημαντική διεθνή συμφωνία που ρυθμίζει την ελεύθερη διεθνή ναυσιπλοΐα στα Στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου· σημειώνει ότι η δήλωση αυτή αποτελεί συνέχεια προηγούμενων προσπαθειών της Τουρκίας να αμφισβητήσει την εγκυρότητα της ειρηνευτικής Συνθήκης της Λωζάνης και, ως εκ τούτου, να υπονομεύσει τη διεθνή́ ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των γειτονικών χωρών της Τουρκίας.

 

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια