Κόσμος

Η ζωή επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς - Ο «οδικός χάρτης» στον κόσμο

Χώρες σε όλο τον κόσμο σχεδιάζουν τον «οδικό χάρτη» για την επιστροφή στην ομαλότητα

Καθώς η παγκόσμια εμβολιαστική εκστρατεία κατά της COVID-19 ανεβάζει ταχύτητα, πολλές χώρες σχεδιάζουν μια σταδιακή επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής, ανοίγοντας τα σύνορα και επιτρέποντας και πάλι στους πολίτες να πάνε σε εστιατόρια, καταστήματα και αθλητικούς χώρους ύστερα από ένα χρόνο και πλέον διακεκομμένων lockdowns. Ακολουθούν οι “οδικοί χάρτες” κάποιων χωρών για την επιστροφή στην ομαλότητα.

- Αυστραλία: Η Αυστραλία, που σχεδιάζει να επιτρέψει τα διεθνή ταξίδια από τα μέσα του 2022, ήρε την απαγόρευση για την είσοδο πολιτών της που επιστρέφουν από την Ινδία στις 14 Μαΐου.

- Βέλγιο: Το Βέλγιο σχεδιάζει να χαλαρώσει σχεδόν όλα τα μέτρα του lockdown από τις 9 Ιουνίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί η δυναμική της εμβολιαστικής του εκστρατείας και ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε μονάδες εντατικής θεραπείας θα παραμείνει κάτω από τους 500.

- Βρετανία: Τα μη απαραίτητα καταστήματα λιανικής στην Αγγλία ξανάνοιξαν στις 12 Απριλίου, μαζί με τους εξωτερικούς χώρους των παμπ και των εστιατορίων. Οι εσωτερικοί χώροι στον κλάδο φιλοξενίας, σε κινηματογράφους, θέατρα και αθλητικές εγκαταστάσεις άνοιξαν και πάλι στις 17 Μαΐου. Η Βρετανία επέτρεψε και πάλι τα διεθνή ταξίδια, αλλά αυτοί που φτάνουν στη χώρα από τους περισσότερους προορισμούς του εξωτερικού θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα. Ο κανόνας της απόστασης ενός και πλέον μέτρου για τις κοινωνικές επαφές σε εστιατόρια και παμπ ίσως καταργηθεί στις 21 Ιουνίου.

- Γαλλία: Η Γαλλία θα αρχίσει να χαλαρώνει τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ από χθες επιτρέπεται σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια να εξυπηρετούν πελάτες σε εξωτερικούς χώρους. Το σχέδιο προβλέπει πρώτα μετάθεση της ώρας έναρξης για την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 9 μ.μ. (22:00 ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια στις 11 μ.μ. από τις 9 Ιουνίου, πριν το μέτρο καταργηθεί οριστικά στις 30 Ιουνίου. Η λειτουργία των εσωτερικών χώρων των εστιατορίων θα επιτραπεί από τις 30 Ιουνίου. Όλα τα καταστήματα, τα μουσεία, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα επαναλειτουργούν από χθες. Οι ξένοι τουρίστες με “πάσο υγείας” θα μπορούν να επισκέπτονται τη Γαλλία από τις 9 Ιουνίου. Η Disneyland στο Παρίσι θα ξανανοίξει στις 17 Ιουνίου.

- Γερμανία: Η Γερμανία χαλάρωσε τους περιορισμούς για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχουν αναρρώσει από τον ιό από τις 9 Μαΐου, αίροντας την απαγόρευση κυκλοφορίας και τους κανόνες καραντίνας, καθώς και την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού τεστ κορωνοϊού για τα κομμωτήρια, τους ζωολογικούς κήπους και τις αγορές στα καταστήματα. Επίσης, ήδη από τις 12 Μαΐου οι επισκέπτες μπορούν να μπαίνουν στη χώρα χωρίς την ανάγκη να τίθενται σε καραντίνα, εκτός από αυτούς που φτάνουν από χώρες που θεωρούν περιοχές κινδύνου. Οι Αρχές στο Βερολίνο συμφώνησαν να άρουν τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και να χαλαρώσουν τους περιορισμούς για τις αγορές από σήμερα, καθώς και να επιτρέψουν τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων των εστιατορίων από τις 21 Μαΐου, εάν παραμείνουν χαμηλά τα κρούσματα.

Άλλες περιοχές, όπως το δυτικό κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου, σχεδιάζουν ένα άνοιγμα τριών φάσεων που ξεκίνησε από τις 12 Μαΐου, με τους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων να ανοίγουν στις 2 Ιουνίου σε περιοχές με λιγότερα από 50 κρούσματα. Η Βαυαρία επέτρεψε τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων των εστιατορίων και το άνοιγμα συναυλιακών χώρων, θεάτρων και κινηματογράφων από τις 10 Μαΐου σε περιοχές με χαμηλά κρούσματα. Τα ξενοδοχεία και τα κάμπινγκ θα ξανανοίξουν από τις 21 Μαΐου. Από τις 12 Μαΐου, οι κάτοικοι της Βαυαρίας μπορούν να ταξιδέψουν στην Αυστρία.

- Ιταλία: Τα καφέ, τα μπαρ, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα έχουν ανοίξει μερικώς στις περισσότερες περιοχές από τις 26 Απριλίου, ενώ η λειτουργία των εσωτερικών χώρων των εστιατορίων θα επιτραπεί από την 1η Ιουνίου. Οι εξωτερικές πισίνες επαναλειτουργούν από τις 15 Μαΐου, ενώ κάποιες αθλητικές δραστηριότητες θα ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου. Η Ιταλία ήρε τους περιορισμούς καραντίνας για ταξιδιώτες που φτάνουν από ευρωπαϊκά κράτη και χώρες της ζώνης Σένγκεν, τη Βρετανία και το Ισραήλ από τις 15 Μαΐου, ωστόσο και πάλι θα απαιτείται αρνητικό τεστ κορωνοϊού πριν από το ταξίδι.

Στις 18 Μαΐου, η Ιταλία μετέθεσε τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στις 11 μ.μ. από τις 10 μ.μ. και χαλάρωσε άλλους περιορισμούς σε περιοχές χαμηλού κινδύνου. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά τα μεσάνυκτα από τις 7 Ιουνίου και θα καταργηθεί στις 21 Ιουνίου. Τα γυμναστήρια θα ξανανοίξουν στις 24 Μαΐου και οι εσωτερικοί χώροι των εστιατορίων θα λειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου.

ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Ανοίγει πλήρως η Νέα Υόρκη τον Ιούλιο

Στις 3 Μαΐου, οι κάτοικοι στην πόλη της Νέας Υόρκη μπόρεσαν να απολαύσουν το ποτό τους σε εσωτερικούς χώρους των μπαρ για πρώτη φορά εδώ και μήνες, μερικές ημέρες αφού ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο δήλωσε ότι η πόλη αναμένεται να ανοίξει πλήρως την 1η Ιουλίου.

Το σύστημα του μετρό, που έμενε κλειστό μεταξύ 2 και 4 τα ξημερώματα για την απολύμανση των σταθμών και των συρμών, επέστρεψε σε 24ωρη λειτουργία από τις 17 Μαΐου. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, υπέγραψε στις 3 Μαΐου εκτελεστικό διάταγμα που τερματίζει όλες τις τοπικές εντολές έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Οι πολιτείες της Νέας Υόρκης, του Νιου Τζέρσεϊ και του Κονέκτικατ ήραν από χθες τους περισσότερους περιορισμούς για τη δυναμικότητα των επιχειρήσεων - όπως καταστημάτων λιανικής πώλησης, εστίασης και γυμναστήρια.

Η Καλιφόρνια θα ξανανοίξει πλήρως την οικονομία της στις 15 Ιουνίου εάν ο αριθμός των νοσηλειών είναι χαμηλός και σταθερός και οι προμήθειες εμβολίων επαρκούν για όλους τους πολίτες άνω των 16 ετών που θέλουν να εμβολιαστούν.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια