Ελπίδα από τις νέες οδηγίες του CDC για εμβολιασμένους – Η εικόνα στην Ευρώπη

Κόσμος
Ελπίδα από τις νέες οδηγίες του CDC για εμβολιασμένους – Η εικόνα στην Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορούν να συμμετάσχουν σε μια μικρή συγκέντρωση ατόμων

Ελπίδες για την επιστροφή σε μια άλλη καθημερινότητα γεννά η οδηγία του CDC σύμφωνα με την οποία οι Αμερικανοί που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 δεν χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, εκτός εάν βρίσκονται ανάμεσα σε πλήθος κόσμου.

«Αν είστε πλήρως εμβολιασμένοι και θέλετε να συμμετάσχετε σε μια μικρή συγκέντρωση με άτομα εμβολιασμένα και μη εμβολιασμένα (..) επιστημονικά δεδομένα δείχνουν (...) πως μπορείτε να το κάνετε με ασφάλεια, χωρίς μάσκα», δήλωσε η Ροσέλ Ουαλίνσκι, διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), η κύρια ομοσπονδιακή υπηρεσία δημόσιας υγείας των ΗΠΑ.

«Ωστόσο, συνεχίζουμε να συνιστούμε να φοράτε μάσκα κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων και σε πολυσύχναστα μέρη, όπως σε γεμάτα γήπεδα ή συναυλίες», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.Οι οδηγίες αφορούν τους αμερικανούς πολίτες αλλά σε κάθε περίπτωση δείχνουν τον "οδικό χάρτη" για την επόμενη μέρα.

Τι αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων

Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) αναφέρει πως τα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της χρήσης μάσκας θα μπορούσαν σταδιακά να χαλαρώσουν για τους εμβολιασμένους κατά του κορωνοϊού.

"Καθώς προχωρά το πρόγραμμα εμβολιασμού, είναι ενθαρρυντικό ότι έχουμε τεκμηριωμένες συστάσεις ότι η ανοσοποίηση μπορεί αργά να επιτρέψει χαλάρωση μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων, όπως η χρήση μάσκας και η φυσική απόσταση.

Ενώ η χαλάρωση των μέτρων προστασίας πρέπει να γίνει σταδιακά και βάσει προσεκτικών εκτιμήσεων των σχετικών κινδύνων, είμαστε πεπεισμένοι ότι η αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη θα έχει θετικό και άμεσο αντίκτυπο στην επιστροφή στην κανονική ζωή", δήλωσε πρόσφατα η Andrea Ammon, διευθύντρια του ECDC.

Σημειώνεται ακόμη πως ενώ τα καλύτερα εμβόλια κατά της Covid-19 θεωρούνται 95% αποτελεσματικά, χρειάζεται ένα συντονισμένο σχέδιο προκειμένου να αναχαιτιστεί μια πανδημία. Ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος Άντονι Φάουτσι, έχει πει ότι ο εμβολιασμός του 70%–85% του πληθυσμού τον ΗΠΑ θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για επιστροφή στην κανονικότητα.

Σε παγκόσμια κλίμακα, τα ποσοστά όμως παραμένουν απογοητευτικά. Αν ο ρυθμός των εμβολιασμών παραμείνει στους 15,9 εκατομμύρια ημερησίως, θα χρειαστούν χρόνια προκειμένου να επιτευχθεί ένα αξιόλογο επίπεδο παγκόσμιας ανοσίας. Ωστόσο, ο ρυθμός των εμβολιασμών παρουσιάζει σταθερή αύξηση, ενώ εισέρχονται στην αγορά και νέα εμβόλια από άλλους κατασκευαστές.

Πηγή: news247.gr, φωτογραφία rawpixel

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News