«Καμπανάκι» για ρύπους και κλίμα - «Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αυξηθούν»

Κόσμος
«Καμπανάκι» για ρύπους και κλίμα - «Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αυξηθούν»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποιεί ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αυξηθούν κατά 5% φέτος

Το κλίμα τίθεται ξανά επί τάπητος, καθώς τα μηνύματα που καταφτάνουν είναι εξόχως ανησυχητικά. Και κυρίως από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ), ο οποίος προειδοποιεί ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αυξηθούν κατά 5% φέτος, υποδηλώνοντας ότι η οικονομική ανάκαμψη από την COVID-19 μπορεί να είναι «κάθε άλλο παρά βιώσιμη» για το κλίμα.

Στην έκθεσή του για την παγκόσμια ενέργεια το 2021, ο Οργανισμός προβλέπει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα φτάσουν στους 33 δισ. τόνους φέτος, αυξημένες δηλαδή κατά 1,5 δισ. τόνους σε σχέση με τα επίπεδα του 2020. Και το χειρότερο; Η αύξηση αυτή θα είναι η μεγαλύτερη εδώ και πάνω από μία δεκαετία.

«Αυτό αποτελεί μία δραματική προειδοποίηση ότι η οικονομική ανάκαμψη από την κρίση της COVID κάθε άλλο παρά βιώσιμη είναι σήμερα για το κλίμα μας», όπως δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ.

«Η φετινή αύξηση θα καθοδηγηθεί πιθανότατα από τη μεγαλύτερη χρήση άνθρακα στον ενεργειακό τομέα, η οποία προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα έντονη στην Ασία», πρόσθεσε. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ασκήσει πίεση στις κυβερνήσεις για να δράσουν σχετικά με την κλιματική αλλαγή, με την αρχή να βάζει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υλοποιώντας μια από τις δεσμεύσεις του για τον περιορισμό των ρύπων. Πέρυσι, όταν η χρήση ενέργειας μειώθηκε λόγω της πανδημίας, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια υποχώρησαν κατά 5,8% στους 31,5 δισ. τόνους, μετά το υψηλό επίπεδο των 33,4 δισ. τόνων που είχαν φτάσει το 2019. Η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,6% το 2021, με αιχμή τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, για να περάσει τα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με την έκθεση.

Η ζήτηση για το σύνολο των ορυκτών καυσίμων είναι σε τροχιά ανόδου φέτος, καθώς τόσο ο άνθρακας όσο και το αέριο αναμένεται να αυξηθούν σε επίπεδα υψηλότερα από το 2019. Πάνω από το 80% της προβλεπόμενης αύξησης της ζήτησης άνθρακα το 2021 θα προέλθει από την Ασία και κυρίως την Κίνα. Η χρήση του άνθρακα είναι σε ανοδική τροχιά και στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θα παραμείνει χαμηλότερη από τα προ κρίσης επίπεδα, σύμφωνα με τον ΙΕΑ.

«Έκρηξη» εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ΕΔΩ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ

Δεσμεύσεις των ΗΠΑ για μείωση των ρύπων

Χαρακτηριστική πάντως της στροφής των Ηνωμένων Πολιτειών στο θέμα του κλίματος μετά την καταστροφική πολιτική του Τραμπ είναι η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εσωτερικών, ότι η χώρα του θα ηγηθεί του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, διαφορετικά «δε θα μείνουν και πολλά από τον πλανήτη μας».

Ο ίδιος έδωσε την υπόσχεση να ασκήσει πίεση, ώστε όλες οι χώρες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον άνθρακα. Είναι ενδεικτικό ότι, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η τηλεδιάσκεψη κορυφής που διοργάνωσαν οι ΗΠΑ για το κλίμα, την Πέμπτη και Παρασκευή, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να μειώσει στο μισό τις εγχώριες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, ένας στόχος που θα μπορούσε να ενθαρρύνει κι άλλες χώρες να ανεβάσουν τον πήχη των δεσμεύσεων κατά της κλιματικής αλλαγής. Ο νέος μεσοπρόθεσμος στόχος για το 2030 προβλέπει ότι οι εκπομπές θα πρέπει να μειωθούν κατά 50 με 52 τοις εκατό, σε σχέση με τα επίπεδα του 2030.

Η ανακοίνωση έρχεται μία ημέρα μετά την απόφαση της Ε.Ε. να θέσει νέο, νομικά δεσμευτικό στόχο για το 2030, ο οποίος προβλέπει ότι η παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου θα πρέπει να μειωθεί κατά «τουλάχιστον» 55%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, με την προοπτική να μηδενιστεί μέχρι το 2050. Στο μεταξύ και η Ιαπωνία δεσμεύτηκε να μειώσει κατά 46% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2013, έπειτα από επικρίσεις που δέχτηκε για τον προηγούμενο χαμηλό στόχο του 26%. Σε μια προσπάθεια να ξαναφέρει τις ΗΠΑ στην ηγεσία της παγκόσμιας προσπάθειας για το κλίμα, μετά την απόφαση του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα από τη Συμφωνία του Παρισιού, ο Μπάιντεν είχε νωρίτερα δηλώσει ότι σκοπεύει να μηδενίσει τις εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Υπενθυμίζεται ότι η Συμφωνία του Παρισιού κατά της κλιματικής αλλαγής προβλέπει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας μέχρι τα τέλη του αιώνα πρέπει να συγκρατηθεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου, συγκριτικά με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News