Συρία: Νεκροί από την πυρκαγιά σε τάνκερ μετά από πιθανή επίθεση με drone

Κόσμος
Συρία: Νεκροί από την πυρκαγιά σε τάνκερ μετά από πιθανή επίθεση με drone

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση κατά ιρανικού πετρελαιοφόρου στ΄ανοιχτά της Συρίας

Ένα ιρανικό πετρελαιοφόρο ήταν o στόχος επίθεσης το Σάβατο στ΄ ανοιχτά της Συρίας, η οποία προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων και έπληξε μια από τις δεξαμενές του τάνκερ.

Είναι η πρώτη επίθεση του είδους αυτού μετά την έναρξη του πολέμου στη χώρα αυτή, σύμφωνα με συριακή μη κυβερνητική οργάνωση.

Το υπουργείο Πετρελαίου της Συρίας ανακοίνωσε ότι πυροσβέστες κατέσβεσαν χθες Σάββατο την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε πετρελαιοφόρο που βρισκόταν στα ανοικτά του διυλιστηρίου στη Μπάνιας, έπειτα από επίθεση εναντίον του, πιθανόν από drone που προήλθε από τα λιβανέζικα χωρικά ύδατα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με έδρα το Λονδίνο, το οποίο διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών στη Συρία, δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει αμέσως ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση, για την οποία δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ταυτότητα του πλοίου είναι ασαφής, με τo ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο al-Alam να αναφέρει ότι το πλοίο ήταν ένα από τα τρία ιρανικά πετρελαιοφόρα που πρόσφατα έφτασαν στον τερματικό σταθμό πετρελαίου της Συρίας με προμήθειες, ενώ το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim αρνείται ότι είναι ιρανικό.

Ο ιστότοπος TankerTrackers ανέφερε σε tweet ότι “το τάνκερ που καιγόταν σήμερα στα ανοικτά της Μπάνιας δεν ήταν ιρανικό πλοίο”, αλλά εγγεγραμμένο στη Βηρυτό.

Στη Δαμασκό, το υπουργείο Πετρελαίου, το οποίο επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA, ανακοίνωσε ότι "ξέσπασε πυρκαγιά σε μια από τις δεξαμενές" πετρελαιοφόρου αγνώστων στοιχείων, "αφότου αποτέλεσε κατά τα φαινόμενα στόχο επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος", το οποίο προερχόταν από τα χωρικά ύδατα του Λιβάνου. Το πλοίο ήταν στ' ανοικτά του διυλιστηρίου της πόλης Μπάνιας (δυτικά). Η φωτιά στη δεξαμενή κατασβέστηκε, σύμφωνα με το υπουργείο.

"Το πετρελαιοφόρο, ήταν σταματημένο κοντά στο (συριακό) λιμάνι Μπάνιας τη στιγμή της επίθεσης", δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν. "Τουλάχιστον τρεις Σύροι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους δύο μέλη του πληρώματος".

Ο Αμπντέλ Ραχμάν είπε ότι "δεν γνωρίζει αν πρόκειται για ισραηλινή επίθεση ή όχι", καθώς το Ισραήλ έχει στοχεύσει επανειλημμένα θέσεις του Ιράν στη Συρία, γειτονική χώρα του εβραϊκού κράτους, η οποία είναι σε πόλεμο από το 2011.

Το Ισραήλ δηλώνει ότι επιδιώκει να εμποδίσει το Ιράν να εδραιωθεί στη Συρία. Ο ισραηλινός στρατός σπάνια έχει αναγνωρίσει δημοσίως πλήγματά του στη Συρία.

Η εμπόλεμη χώρα έχει αντιμετωπίσει ελλείψεις σε βενζίνη και καύσιμα τον τελευταίο χρόνο, με την κυβέρνηση να αναγκάζεται να επιβάλει περιορισμούς στις ποσότητες που μπορούν να αγοράζουν οι πολίτες και τις τιμές να έχουν σημειώσει μεγάλη αύξηση.

Η Συρία εξαρτάται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια από το Ιράν για πετρέλαιο, όμως η ενίσχυση των δυτικών κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης, της Συρίας και των συμμάχων τους καθώς και τα περιορισμένα αποθέματα της Δαμασκού σε ξένο συνάλλαγμα έχουν καταστήσει δύσκολη την απόκτηση επαρκών αποθεμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News