Τουρκία: Ο Ερντογάν υπεραμύνεται της χρήσης των αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας

Κόσμος
Τουρκία: Ο Ερντογάν υπεραμύνεται της χρήσης των αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απορρίπτοντας τα ερωτήματα της αντιπολίτευσης, η οποία απαιτεί εξηγήσεις

«Ψέματα» και «προδοσία»: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπεραμύνθηκε σήμερα της χρήσης από την κεντρική τράπεζα των αποθεμάτων της σε ξένο συνάλλαγμα για να στηρίξει την οικονομία, απορρίπτοντας τα ερωτήματα της αντιπολίτευσης, η οποία απαιτεί εξηγήσεις.

Κόμματα της αντιπολίτευσης διεξάγουν εδώ και ημέρες μια εκστρατεία στην Τουρκία με το σύνθημα «Πού πήγαν τα 128 δισεκατομμύρια» δολάρια, το ποσό, σύμφωνα με εκείνα, που «εξαφανίστηκε» από τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας το 2019 και το 2020.

Στην αντεπίθεση, οι αρχές έχουν επιδοθεί αυτήν την εβδομάδα σε ένα κυνήγι για τα πανό που αναφέρουν τα «128 δισεκατομμύρια» και τα οποία αναρτήθηκαν σε κτίρια διαφόρων πόλεων της χώρας, ιδίως στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Ωστόσο, δεν μπορούν να εμποδίσουν την εξάπλωση της συγκεκριμένης εκστρατείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ερντογάν έσπασε τη σιωπή του σήμερα κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι «ψεύδεται» και ότι διαπράττει «προδοσία» υπονοώντας πως η κεντρική τράπεζα σπατάλησε τα αποθέματά της προς όφελος ορισμένων επιχειρήσεων προσκείμενων στην εξουσία.

«Επιμένουν στο ψέμα των 128 δισεκατομμυρίων», δήλωσε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, η κεντρική τράπεζα διέθεσε αυτά τα χρήματα για να στηρίξει την οικονομία σε ένα πλαίσιο επιβαρυνόμενο από την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Επιβεβαίωσε πως 165 δισεκατομμύρια δολάρια χρησιμοποιήθηκαν εδώ και δύο χρόνια σε αυτό το πλαίσιο.

«Αυτά τα χρήματα δεν δόθηκαν ως δώρο στον οποιοδήποτε ούτε σπαταλήθηκαν», σημείωσε ο Ερντογάν.

«Απλά μεταφέρθηκαν σε διαφορετικούς οικονομικούς τομείς (…) και ένα μεγάλο μέρος επέστρεψε στην κεντρική τράπεζα», συμπλήρωσε.

Ο Ερντογάν επισήμανε πως η κεντρική τράπεζα διαθέτει αυτή τη στιγμή σχεδόν 90 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποθέματα και είναι «έτοιμη να τα χρησιμοποιήσει εάν καταστεί αναγκαίο».

Η τουρκική λίρα έχασε περίπου 0,7% της αξίας της έναντι του δολαρίου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Τούρκου προέδρου, μεταφράζοντας την ανησυχία των αγορών.

Οικονομολόγοι τονίζουν εδώ και μήνες ότι η αποστράγγιση των αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας αποδυναμώνει την ικανότητα της Τουρκίας να αμυνθεί σε περίπτωση ενός οικονομικού σοκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News