Ινδία: «Σαρώνει» η παραλλαγή του κορωνοϊού - Καίνε τους νεκρούς σε κρεματόρια

Κόσμος
Ινδία: «Σαρώνει» η παραλλαγή του κορωνοϊού - Καίνε τους νεκρούς σε κρεματόρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν προλαβαίνουν» να καίνε τους νεκρούς στα κρεματόρια της Ινδίας

«Δεν προλαβαίνουν» να καίνε τους νεκρούς στα κρεματόρια της Ινδίας, αφού ο κορωνοϊός και συγκεκριμένα μια νέα παραλλαγή του «σαρώνει» ολόκληρη τη χώρα.

Η Daily Mail αναφέρει στη νέα επικίνδυνη παραλλαγή B.1.617 τονίζοντας ότι πιστεύεται ότι εξαπλώνεται πιο εύκολα και θα μπορούσε να είναι πιο θανατηφόρα από άλλες παραλλαγές. Όπως τονίζει μάλιστα, γιατροί στην Ινδία ανησυχούν για έναν σημαντικό μέρος νεαρών ασθενών. Μερικοί γιατροί λένε ότι ο λόγος που τα άτομα κάτω των 45 ετών είναι τώρα ευάλωτα είναι επειδή πηγαίνουν στη δουλειά και τρώνε έξω περισσότερο, αλλά δεν υπάρχει καμία κύρια απόδειξη.

Πώς όμως εξαπλώθηκε σε τέτοιο βαθμό ο κορωνοϊός στην Ινδία; Στις αρχές του έτους, η χώρα πίστευε ότι είχε ξεπεράσει την πανδημία και είχε ξεκινήσει μαζικό εμβολιασμό. Όπως εξηγεί όμως η Daily Mail, οι μάσκες προσώπου και η κοινωνική απόσταση σταμάτησαν να τηρούνται ως μέτρα προστασίας και τεράστια πλήθη συγκεντρώθηκαν σε θρησκευτικές συγκεντρώσεις, εκλογές και αγώνες κρίκετ.

Και ενώ οι γιατροί προειδοποιούν για την αύξηση ασθενών σε νεαρότερες ηλικίες, τα νοσοκομεία αρχίζουν να ξεμένουν από φιάλες ιατρικού οξυγόνου. Οι γιατροί στο Δελχί λένε ότι τα δύο τρίτα των νέων ασθενών τους είναι κάτω των 45 ετών, ενώ στη Βομβάη, αναφέρουν ότι πλέον γίνονται εισαγωγές παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών, που ουσιαστικά δεν υπήρχαν στο πρώτο κύμα.

Πιστεύεται επίσης ότι τα άτομα κάτω των 45 ετών μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε μια νέα διπλή μετάλλαξη που βρίσκεται στο 60% των δειγμάτων στην Μαχαράστρα, την πολιτεία που έχει πληγεί περισσότερο.

Τη Δευτέρα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει εμβόλια σε άτομα άνω των 18 ετών από τις αρχές του επόμενου μήνα, αλλά δεν είναι σαφές εάν η χώρα των 1,4 δισεκατομμυρίων, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων στον κόσμο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της, αυξάνοντας την ανησυχία για τις αλυσίδες ανεφοδιασμού στον υπόλοιπο κόσμο.

Το Δελχί, η πόλη των 29 εκατομμυρίων, χθες το βράδυ επέβαλε lockdown μίας εβδομάδα για να προστατεύσει τα νοσοκομεία που έχουν λυγίσει υπό την πίεση της πανδημίας καθώς ήταν διαθέσιμα λιγότερα από 100 κρεβάτια με αναπνευστήρες και λιγότερα από 150 κρεβάτια για ασθενείς που χρειάζονται εντατική θεραπεία.

Καίνε τους νεκρούς σε κρεματόρια

Στη δυτική πολιτεία του Γκουτζαράτ, τα κρεματόρια στο Σουράτ, στο Ρατζκότ, στο Τζαμναγκάρ και στο Αχμενταμπάντ λειτουργούν όλο το 24ωρο με τρία έως τέσσερις φορές περισσότερες σορούς από το κανονικό.

Η καμινάδα ενός ηλεκτρικού κλιβάνου στο Αχμενταμπάντ ράγισε και κατέρρευσε αφού ήταν σε συνεχή χρήση έως και 20 ώρες κάθε μέρα για τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Τα πλαίσια σιδήρου σε ένα βιομηχανικό κέντρο διαμαντιών στο Σουράτ έλιωσαν επειδή δεν υπήρχε χρόνος να αφήσουν τους κλιβάνους να κρυώσουν.

«Μέχρι τον περασμένο μήνα αποτεφρώναμε περίπου 20 σορούς την ημέρα … Αλλά από τις αρχές Απριλίου χειριζόμαστε πάνω από 80 σορούς κάθε μέρα», δήλωσε ένας τοπικός αξιωματούχος στο κρεματόριο Ramnath Ghela.

Με τον χρόνο αναμονής να είναι έως και οκτώ ώρες, στο Ρατζκότ έχει δημιουργηθεί μια ειδική αίθουσα ελέγχου που λειτουργεί διαρκώς για τη διαχείριση της ροής στα τέσσερα κρεματόρια της πόλης.

Σε δύο κρεματόρια στο Lucknow στο βορρά, οι συγγενείς παίρνουν αριθμημένα κουπόνια και περιμένουν έως και 12 ώρες. Κάποιος μάλιστα άρχισε να καίει πτώματα σε ένα παρακείμενο πάρκο.

Ο Rohit Singh, του οποίου ο πατέρας πέθανε από κορωνοϊό, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι του κρεματορίου χρεώνουν περίπου 7.000 ρουπίες περίπου - σχεδόν 20 φορές το κανονικό. Κάποια κρεματόρια στο Lucknow ξέμειναν από ξύλο και ζήτησαν από τους ανθρώπους να πάνε οι ίδιοι.

Πηγή: iefimerida.gr 

(Φωτογραφία Rawpixel) 

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News