Μ. Τσαβούσογλου: «Τα μεταξύ μας ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο»

Ελλάδα
Μ. Τσαβούσογλου: «Τα μεταξύ μας ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θεωρούμε ότι τα τετελεσμένα και οι προκλητικές δηλώσεις είναι πράγματα αποφευκτέα», σημείωσε, σύμφωνα με την απευθείας μετάφραση των δηλώσεων

«Πιστεύουμε ότι τα μεταξύ μας τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με έναν εποικοδομητικό διάλογο», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και των πολιτικών διαβουλεύσεων.

«Θεωρούμε ότι τα τετελεσμένα και οι προκλητικές δηλώσεις είναι πράγματα αποφευκτέα», σημείωσε, σύμφωνα με την απευθείας μετάφραση των δηλώσεων.

Επεσήμανε ότι συζητήθηκαν όλα τα διμερή ζητήματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και σημείωσε ότι «υφίσταται μια διαφορά απόψεων», ενώ ανέφερε ότι ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε να πραγματοποιηθεί μια Σύνοδος για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.

Για την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό στη Γενεύη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να λάβουν μέρος με τον πλέον θετικό και εποικοδομητικό τρόπο».

Αναφορικά με τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις σημείωσε: "είμαστε δύο γειτονικές χώρες και θα πρέπει να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε τις μεταξύ μας εμπορικές και οικονομικές σχέσεις και ως προς αυτό εργαζόμαστε για την διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη¨. Χαρακτήρισε ακόμη πολύ σημαντική την επανέναρξη των αεροπορικών δρομολογίων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας που ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα.

Ο Τσαβούσογλου ζήτησε «να συνεχίσουμε τον αντιτρομοκρατικό μας αγώνα με οργανώσεις τύπου FETO και PKK», ενώ επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης πρέπει να γίνει «με αντίληψη συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού».

«Μιλήσαμε για την «τουρκική μειονότητα» που ζει στην Θράκη», είπε ο Τούρκος υπουργός, προσθέτοντας ότι «για την ελληνική μειονότητα που ζει εδώ, από την πρώτη στιγμή μπορέσαμε να υλοποιήσουμε βέλτιστες πρακτικές». «Και οι δύο μειονοτικές ομάδες θα πρέπει να συνεχίσουν να διαβιούν σε αμφότερες τις χώρες με τρόπο που τους οδηγεί σε ευημερία και ειρήνη», συμπλήρωσε.

Ο κ. Δένδιας απαντώντας στον Μ. Τσαβούσογλου κατέστησε σαφές πως στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα. Αυτό αναγνωρίζει η Συνθήκη της Λοζάνης, αυτή είναι η άποψη του ελληνικού κράτους, συμπλήρωσε.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμη ότι είναι «έτοιμοι να παρέχουμε κάθε στήριξη για να προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά για τα οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα, το ίδιο για τα ελληνικά και χριστιανικά μνημεία που υπάρχουν στην Τουρκία. Στο θέμα αυτό μπορούμε να έχουμε μια αμοιβαία αλληλοϋποστήριξη και συνεργασία».

«Στο χρονικό διάστημα που ακολουθεί, θεωρούμε ότι οι επισκέψεις ένθεν κακείθεν, ένας διάλογος άνευ όρων και προϋποθέσεων και οι εκατέρωθεν επισκέψεις των αρχηγών των κρατών μας θεωρούμε ότι θα αποτελέσουν μια πολύ γόνιμη βάση για τη διεύρυνση και την εξέλιξη των επαφών μας», επεσήμανε.

«Ως προς τη βελτίωση των σχέσεών μας και τη διευθέτηση των διαφωνιών μας, θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο που ξεκινήσατε σήμερα με την επίσκεψή σας», είπε ο Τσαβούσογλου απευθυνόμενος στον κ. Δένδια και υπενθύμισε ότι οι δυό τους γνωρίζονται από το 2003 και το Συμβούλιο της Ευρώπης και έχουν διατηρήσει μια φιλία.

Ο κ. Τσαβούσογλου ξαναπήρε το λόγο εκτός προγραμματισμού μετά τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού και, επιχειρώντας να απαντήσει στον κ. Δένδια που παρέθεσε ξεκάθαρα τις ελληνικές θέσεις, σημείωσε ότι δε μπορεί να αποδεχτεί ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, ενώ ισχυρίστηκε ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης δηλώνει ότι είναι «τουρκικής καταγωγής». Ανέφερε δε ότι το τι λέει η Κομισιόν για το θέμα του Αιγαίου και των θαλασσίων ζωνών δεν αφορά το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δικαστήριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News