Πέθανε ο Πρίγκιπας Φίλιππος - Είχε γεννηθεί στην Ελλάδα

Κόσμος
Πέθανε ο Πρίγκιπας Φίλιππος - Είχε γεννηθεί στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ηλικία 99 ετών "έφυγε" ο σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ - Τι προβλέπεται για τη διαδοχή του

Απεβίωσε γαλήνια σήμερα το πρωί στο κάστρο του Ουίνσδορ και σε ηλικία 99 ετών ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ της Βρετανίας.

Την είδηση μετέδωσε μέσω ανακοίνωσής του στο Twetter το παλάτι του Μπάκιγχαμ. 

«Με βαθιά θλίψη η Αυτής Μεγαλειότης η Βασίλισσα ανακοινώνει τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητος πρίγκιπα Φίλιππου, Δούκα του Εδιμβούργου», ανέφερε η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ.

«Η Αυτού Βασιλική Υψηλότης απεβίωσε γαλήνια σήμερα το πρωί στον Πύργο του Ουίνδσορ. Περαιτέρω ανακοινώσεις θα γίνουν εν ευθέτω χρόνω. Η βασιλική οικογένεια πενθεί την απώλειά του μαζί με ανθρώπους από όλο τον κόσμο».

Γεννημένος στην Ελλάδα

Ο Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου ήταν γεννημένος στην Ελλάδα στις 10 Ιουνίου 1921 και αποτελούσε το μακροβιότερο αρσενικό μέλος της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας.

Ως απόγονος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ, ο Φίλιππος γεννήθηκε όντας μέλος της Ελληνικής και της Δανικής Βασιλικής Οικογένειας.

Γεννήθηκε στην Επαυλη Μον Ρεπό της Κέρκυρας της Ελλάδας. Ήταν ο μόνος γιος και το πέμπτο παιδί του Ανδρέα της Ελλάδας και της Αλίκης του Μπάττενμπεργκ. Οι τέσσερις μεγαλύτερες αδελφές του Φίλιππου ήταν η Μαργαρίτα, η Θεοδώρα, η Καικιλία και η Σοφία.

Ο Δούκας του Εδιμβούργου, όπως ήταν επίσημα γνωστός, βρισκόταν στο πλάι της συζύγου του κατά τη διάρκεια της 69χρονης βασιλείας της, της πιο μακράς στη βρετανική Ιστορία.

Ο Φίλιππος παντρεύτηκε την Ελισάβετ, στις 20 Νοεμβρίου 1947. Λίγο πριν από το γάμο, ο βασιλιάς του χορήγησε τον τίτλο Βασιλική Υψηλότητα και τον έχρισε Δούκα του Εδιμβούργου. Η σύζυγός του τον ονόμασε Πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1957. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό της μοναρχίας κατά τη μεταπολεμική περίοδο, ενώ στα ανάκτορα έγινε ένα σημαντικό πρόσωπο στο οποίο μπορούσε να στραφεί η βασίλισσα και να το εμπιστευθεί.

Ο Φίλιππος απέκτησε τέσσερα παιδιά με την Ελισάβετ: τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο. Είχε οκτώ εγγόνια και δέκα δισέγγονα.

Τι προβλέπει το πρωτόκολλο

Η σειρά διαδοχής στον βρετανικό βασιλικό θρόνο δε θα αλλάξει με τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου

Τίποτα δεν θα αλλάξει αναφορικά με τους διαδόχους του θρόνου – η σειρά παραμένει ίδια: πρίγκιπας Κάρολος, πρίγκιπας Γουίλιαμ, πρίγκιπας Τζορτζ, πριγκίπισσα Σάρλοτ, πρίγκιπας Λούις, πρίγκιπας Χάρι και Άρτσι. Οι τίτλοι και οι θέσεις των μελών της βασιλικής οικογένειας θα παραμείνουν οι ίδιο όσο η βασίλισσα Ελισάβετ είναι ζωντανή και φοράει το στέμμα.

Με πληροφορίες από wikipedia, iefimerida.gr, ΑΠΕ - ΜΠΕ

(Φωτογραφία Twitter)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News