Σουδάν: Τους 50 έχουν φτάσει οι νεκροί από τις συγκρούσεις στο Δυτικό Νταρφούρ

Κόσμος
Σουδάν: Τους 50 έχουν φτάσει οι νεκροί από τις συγκρούσεις στο Δυτικό Νταρφούρ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκοτώθηκαν σε φυλετικές συγκρούσεις

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε φυλετικές συγκρούσεις που μαίνονται από το Σάββατο στην Ελ Τζενέινα, πρωτεύουσα του Δυτικού Νταρφούρ, όπου έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε σήμερα η Ιατρική Επιτροπή της ταραγμένης αυτής περιοχής του Σουδάν.

“Η Επιτροπή καταμέτρησε 32 νέα θύματα και 78 τραυματίες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 50 και των τραυματιών σε 132”, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το τοπικό παράρτημα της Επιτροπής αυτής που ιδρύθηκε το 2016 για να εκπροσωπεί τους Σουδανούς γιατρούς.

“Παρά τη σχετική ηρεμία, οι ιατρικές ομάδες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στις μετακινήσεις τους”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), ο απολογισμός των “συγκρούσεων μεταξύ της φυλής αλ Μασαλίτ και αραβικών φυλών” ανερχόταν χθες Δευτέρα το βράδυ σε 40 νεκρούς και 58 τραυματίες.

“Η νύκτα ήταν ήρεμη όμως σήμερα το πρωί ακούσαμε πυροβολισμούς που διήρκησαν περίπου μία ώρα στη συνοικία Χάι αλ Τζάμπαλ”, διηγήθηκε σήμερα ο Μοχάμεντ Άμπντελ Ράχμαν, κάτοικος της Ελ Τζενέινα.

Άλλος κάτοικος της πόλης, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, το σπίτι του οποίου βρίσκεται τρία χιλιόμετρα από τη Χάι αλ Τζάμπαλ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες.

Χθες το βράδυ οι αρχές κήρυξαν το Δυτικό Νταρφούρ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης να ανέπτυξαν στρατό.

“Οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και οι πτήσεις έχουν ανασταλεί” στην Ελ Τζενέινα, επηρεάζοντας “περισσότερους από 700.000 ανθρώπους”, επεσήμανε ο ΟΗΕ.

Τον Ιανουάριο, δύο εβδομάδες μετά τη λήξη της αποστολής της κοινή ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης στο Νταρφούρ, αντίστοιχες συγκρούσεις είχαν κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 200 ανθρώπους, κυρίως στο Δυτικό Νταρφούρ.

Σύγκρουση είχε ξεσπάσει στην περιοχή το 2003 μεταξύ των δυνάμεων του πρώην προέδρου του Σουδάν Όμαρ ελ Μπεσίρ, που αποπέμφθηκε τον Απρίλιο του 2019 υπό την πίεση διαδηλώσεων, και μελών μειονοτικών εθνοτικών ομάδων που αισθάνονταν περιθωριοποιημένες.

Τότε ο ελ Μπεσίρ είχε αναπτύξει στο Νταρφούρ ένοπλες πολιτοφυλακές που αποτελούνταν κυρίως από Άραβες νομάδες, οι οποίες κατηγορήθηκαν για “εθνοκάθαρση”.

Από τις συγκρούσεις είχαν σκοτωθεί περίπου 300.000 άνθρωποι και περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια είχαν εκτοπιστεί, κυρίως τα πρώτα χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η μεταβατική κυβέρνηση του Σουδάν υπέγραψε τον Οκτώβριο ειρηνευτική συμφωνία με πολλές ομάδες ανταρτών, κυρίως στο Νταρφούρ. Όμως κάποιες αρνήθηκαν να υπογράψουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία Αρχείου RawPixel) 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News