Αυστρία: Αρνητικό ρεκόρ καταγεγραμμένων ρατσιστικών περιστατικών μέσα στο 2020

Κόσμος
Αυστρία: Αρνητικό ρεκόρ καταγεγραμμένων ρατσιστικών περιστατικών μέσα στο 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεπέρασαν τις 3.000

Ένα ρεκόρ αναφερόμενων ρατσιστικών περιστατικών, περισσότερα από ποτέ στο παρελθόν, καταγράφηκε μέσα στο 2020 στην Αυστρία, όπου, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα τελευταία χρόνια τέτοιες υποθέσεις καταγγέλλονται ολοένα και συχνότερα.

Την ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση των καταγγελθέντων ρατσιστικών περιστατικών ανακοίνωσε σήμερα η αυστριακή αντιρατσιστική οργάνωση "Θάρρος Γνώμης και Αντιρατσιστικό Έργο" (ΖARA), αναφέροντας ότι την προηγούμενη χρονιά απευθύνθηκαν σε αυτήν συνολικά 3.039 άνθρωποι που είχαν βιώσει ή αντιληφθεί ρατσισμό.

Σε σύγκριση με το 2019, πρόκειται για αύξηση κατά 1.089 περιπτώσεις. Το 24% των συνολικών καταγγελιών αφορούσε τον ρατσισμό με βάση το χρώμα του δέρματος. Ένας μεγάλος αριθμός, 2.148, διπλάσιος εκείνου το 2019, αφορούσε τον διαδικτυακό ρατσισμό.

Η Οργάνωση θεωρεί πως οι αυξημένοι αριθμοί δεν οφείλονται στο ότι έχουν αυξηθεί σε απόλυτους αριθμούς η υποδαύλιση ρατσισμού, οι προσβολές ή η λεκτική κακοποίηση, αλλά πολύ περισσότερο στο ότι έχει αυξηθεί η πρόθεση των ανθρώπων να μην ανέχονται πλέον μίσος και παρόξυνση στην καθημερινή ζωή και στο διαδίκτυο, αλλά να τα καταγγέλλουν.

Όπως επισήμανε η διευθύντρια της ZARA Καρολίνε Κέρσμπαουμερ, κατά τη σημερινή παρουσίαση στη Βιέννη της έκθεσης "Ρατσισμός 2020", οι αριθμοί δεν δείχνουν οπωσδήποτε μία αύξηση του ρατσισμού στη χώρα, αλλά "θα λέγαμε ότι έχει αυξηθεί η ευαισθητοποίηση".

Ως πιθανές αιτίες ανέφερε την πανδημία του κορωνοϊού και το Κίνημα "Black Lives Matter", όπως επίσης την τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Βιέννης στις 2 Νοεμβρίου 2020 με τέσσερις νεκρούς και 23 τραυματίες.

Ο ίδια υποθέτει ότι ο λόγος για την έντονη αύξηση των αναφορών του διαδικτυακού ρατσισμού είναι ότι η ζωή έχει μετατοπιστεί ακόμη περισσότερο στο Διαδίκτυο λόγω της πανδημίας. Τέτοια περιστατικά μπορούν επίσης να αναφερθούν σχετικά εύκολα, το θέμα "μίσος στο Διαδίκτυο" ήταν επίσης "πολύ παρόν" μέσα το 2020 στα κλασικά μέσα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που δημιουργεί ευαισθητοποίηση.

Το ένα τέταρτο των αναφορών ρατσιστικών περιστατικών το 2020 αφορούσε τον ρατσισμό, ο οποίος κατευθυνόταν ρητά εναντίον μαύρων ή έγχρωμων ανθρώπων λόγω του χρώματος του δέρματός τους, και αυτή η μορφή ρατσισμού εντοπίστηκε ιδιαίτερα στον κόσμο της εργασίας, τόνισε κατά την παρουσίαση της Έκθεσης ο Ντίλμπερ Μπίκμε, ο επικεφαλής των συμβουλευτικών κέντρων της οργάνωσης ZARΑ.

Ο αντι-μουσουλμανικός ρατσισμός αποτελούσε το ένα τέταρτο όλων των αναφορών που έλαβε μέσα στο 2020 η οργάνωση, και αυτό αντιστοιχεί σε διπλασιασμό σε σύγκριση με το 2019, δήλωσε η συν-διευθύντρια της οργάνωσης Μπάρμπαρα Λιγκλ, σημειώνοντας πως μία αύξηση είχε καταγραφεί ειδικά μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη τον περασμένο Νοέμβριο.

Συχνά οι περιπτώσεις αντι-μουσουλμανικού ρατσισμού αφορούσαν γυναίκες που θεωρούνταν μουσουλμάνες λόγω της εμφάνισής τους (π.χ. φορώντας μαντίλα).

Πολλοί έχουν μεν απευθυνθεί στην οργάνωση για πρώτη φορά, ωστόσο είχαν επηρεαστεί από ρατσιστικά περιστατικά αρκετές φορές πριν, ενώ είναι πιθανόν οι περιπτώσεις που τεκμηριώθηκαν από τη ZARA, να δείχνουν μόνο ένα μικρό μέρος των περιστατικών.

Όπως τονίσθηκε κατά την παρουσίαση της Έκθεσης "Ρατσισμός 2020", η αντιρατσιστική οργάνωση "Θάρρος Γνώμης και Αντιρατσιστικό Έργο" (ΖARA) αναμένει τώρα γρήγορα βήματα από την πλευρά της πολιτικής.

Ο καιρός είναι τώρα "περισσότερο από ώριμος" για την εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου δράσης κατά του ρατσισμού, το οποίο είχε εξαγγελθεί στο κυβερνητικό πρόγραμμα της κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων (που είχε αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2020).

Το σχέδιο αυτό πρέπει να έχει ως στόχο την εξίσου καταπολέμηση όλων των μορφών ρατσισμού, και επίσης θα πρέπει να ενισχυθεί η πρόσβαση στη δικαιοσύνη για όσους υποβάλλουν καταγγελίες για πιθανό αστυνομικό παράπτωμα.

Όπως επισήμανε η Μπάρμπαρα Λιγκλ, θα πρέπει να αξιοποιηθεί το γεγονός ότι πέρυσι το Κίνημα "Black Lives Matter" αύξησε την προθυμία πολλών ανθρώπων να αντιμετωπίσουν το ζήτημα του ρατσισμού, και ως εκ τούτου η οργάνωση υποστηρίζει το δημοψήφισμα "Μαύρες φωνές", του οποίου το κεντρικό αίτημα είναι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Ρατσισμού.

Η αντιρατσιστική οργάνωση ZARA καταγράφει ήδη εδώ και χρόνια μία αύξηση των ρατσιστικών περιστατικών στο διαδίκτυο, και, για παράδειγμα, από το σύνολο των 2.000 περιστατικών που είχαν αναφερθεί το 2019, τα τρία από τα πέντε αφορούσαν το διαδίκτυο.

Η οργάνωση θεωρεί ότι είναι μεγάλος ο αριθμός ρατσιστικών περιστατικών τα οποία δεν καταγγέλλονται, ειδικά σε σχέση με την αστυνομία, καθώς, όπως επισημαίνει, υπάρχει στους ανθρώπους μεγάλη αναστολή για την αναφορά τους -- λόγω του φόβου για τις συνέπειες.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εδρεύει στη Βιέννη, από το σύνολο των ρατσιστικών περιστατικών καταγγέλλεται μόνον ένα ποσοστό 14%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News