Κόσμος

Ερντογάν στο συνέδριο της νεολαίας του ΑΚΡ: «Είστε στην ηλικία που ο Πορθητής κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη»

Αναφορές από το Ματζικέρτ έως τον Σαγγάριο

Στον πόλεμο της ανεξαρτησίας μας στο Σαγγάριο στο Ντουμλουπινάρ, στη Σμύρνη, εσείς ήσασταν, εσείς» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, υπενθυμίζοντας τους πως το «εμβατήριο της κατάκτησης» απευθύνεται σ’ αυτούς

Τον Πορθητή και την άλωση της Κωνσταντινούπολης θυμήθηκε και πάλι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο 6ο συνέδριο της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος ΑΚP, που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα.

Όπως συνηθίζει το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο των νέο-οθωμανικών του ονειρώξεων, ο Ερντογάν χρησιμοποίησε ακραίο εθνικιστικό τόνο στην ομιλία του, με αναφορές από την ήττα των Βυζαντινών στο Ματζικέρτ το 1071 έως τη μάχη του Σαγγάριου το 1921.

 

 

«Από το Ματζικέρτ μέχρι σήμερα, σε όλα τα στάδια του αγώνα μας να καταστήσουμε αυτά τα εδάφη πατρίδα, εσείς μετείχατε Στα Βαλκάνια, στο Τσανάκκαλε, στην Γαλίτσια, εσείς ήσασταν, εσείς. Στον πόλεμο της ανεξαρτησίας μας στο Σαγγάριο στο Ντουμλουπινάρ, στη Σμύρνη, εσείς ήσασταν, εσείς» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, υπενθυμίζοντας τους πως το «εμβατήριο της κατάκτησης» απευθύνεται σ’ αυτούς και επισημαίνοντας: «Είστε στην ηλικία που ο Πορθητής κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη».

Μεθοδικά τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση Ερντογάν υπερ-προβάλλει, επιχειρώντας να τον επιβάλλει ως πρότυπο στην τουρκική νεολαία, τον Πορθητή και την ιστορία του, τονίζοντας ιδιαίτερα το νεαρό της ηλικίας του όταν κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: protothema.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια