Ιορδανία – Κορωνοϊός: Πέθαναν 7 ασθενείς λόγω βλάβης στην παροχή οξυγόνου

Κόσμος
Ιορδανία – Κορωνοϊός: Πέθαναν 7 ασθενείς λόγω βλάβης στην παροχή οξυγόνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό κράτηση ο διευθυντής του νοσοκομείου

Ο διευθυντής και τέσσερις αξιωματούχοι του δημόσιου νοσοκομείου της αλ Σαλτ, κοντά στο Αμάν της Ιορδανίας, τέθηκαν υπό κράτηση σήμερα μετά τον θάνατο επτά ασθενών με covid-19 που νοσηλεύονταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας λόγω βλάβης που προκάλεσε διακοπή στην παροχή οξυγόνου, ανακοίνωσε δικαστική πηγή.

Για τις ανάγκες της έρευνας που έχει ξεκινήσει για το συμβάν ο εισαγγελέας τς Σαλτ αποφάσισε να θέσει τους πέντε αξιωματούχους υπό κράτηση για μία εβδομάδα, εξήγησε χθες Σάββατο ο γενικός εισαγγελέας του Αμάν.

Οι θάνατοι των ασθενών αυτών προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην Ιορδανία και την οργή του βασιλιά Αμπντάλα, την ώρα που η επιδημία του κορωνοϊού αναζωπυρώνεται στη χώρα.

Ο βασιλιάς επισκέφθηκε χθες το νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από το Αμάν. Σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα, ο Αμπντάλα ζήτησε από τον διευθυντή του νοσοκομείου, τον Άμπντελ Ραζάκ αλ Κάχμαν, να παραιτηθεί, αφού του εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το τραγικό περιστατικό.

“Πώς μπόρεσε να συμβεί κάτι τέτοιο εδώ; Πώς γίνεται να μην υπάρχει οξυγόνο στο νοσοκομείο; Είναι απαράδεκτο”, ακούγεται να λέει ο βασιλιάς στον διευθυντή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Νάζιρ Ομπεϊντάτ, ο οποίος παραιτήθηκε μετά το συμβάν, στο νοσοκομείο της αλ Σαλτ σημειώθηκε βλάβη στην παρχή οξυγόνου, η οποία διήρκησε μία ώρα, και “προφανώς προκάλεσε τον θάνατο” των ασθενών, τεσσάρων ανδρών και τριών γυναικών ηλικίας άνω των 40 ετών.

Τον Ομπεϊντάτ αντικατάστησε προσωρινά ο υπουργός Εσωτερικών, ο στρατηγός Μάζεν αλ Φαράγια, σύμφωνα με ανακοίνωση του παλατιού.

Εξάλλου έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου και της Γερουσίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, δήλωσε ο πρόεδρος της βουλής Αμπντελμονέιμ Σάλεχ. “Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς οι θεσμοί δεν μπορούν να ανεχθούν καμία αμέλεια και κανένα λάθος, κυρίως στη θεραπεία που παρέχεται από τα νοσοκομεία”, σχολίασε.

Εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και συγγενείς των νεκρών, διαδήλωσαν χθες μπροστά από το νοσοκομείο της αλ Σαλτ, όπου νοσηλεύονται 150 ασθενείς με covid-19.

Η Ιορδανία, μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων, ξεκίνησε τον Ιανουάριο εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί στη χώρα 464.000 κρούσματα κορωνοϊού και περισσότεροι από 5.200 θάνατοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία Αρχείου)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News