Ισημερινή Γουινέα: Τουλάχιστον 105 οι νεκροί από τις εκρήξεις

Κόσμος
Ισημερινή Γουινέα: Τουλάχιστον 105 οι νεκροί από τις εκρήξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό περισσότεροι από εκατό άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μπάτα στην Ισημερινή Γουινέα, μετά τις εκρήξεις που κατέστρεψαν ένα στρατόπεδο

Τα πτώματα τουλάχιστον επτά ανθρώπων ανασύρθηκαν από ερείπια σήμερα στη Μπάτα, στην Ισημερινή Γουινέα, αυξάνοντας τον ακόμη προσωρινό απολογισμό σε 105 νεκρούς και 615 τραυματίες δύο ημέρες μετά τις τέσσερις εκρήξεις που κατέστρεψαν ένα στρατόπεδο και αναρίθμητα σπίτια, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Ο αμετακίνητος πρόεδρος Τεοντόρο Ομπιάνγκ Νγκέμα, που κυβερνά με σιδηρά πυγμή αυτή τη μικρή χώρα της κεντρικής Αφρικής εδώ και 42 χρόνια στηριζόμενος σε έναν πανίσχυρο στρατό, κατηγόρησε εκ νέου τους στρατιωτικούς υπεύθυνους για «αμέλεια», ακόμη και για «κακοβουλία» για την αποθήκευση των εκρηκτικών, από τα οποία προκλήθηκαν οι φονικές εκρήξεις, τόσο κοντά σε κατοικημένες περιοχές το απόγευμα της Κυριακής στη Μπάτα, την οικονομική πρωτεύουσα.

Το βράδυ της Δευτέρας, η κυβέρνηση είχε κάνει λόγο για τουλάχιστον 98 νεκρούς και 615 τραυματίες. Επτά πτώματα περισυνελέγησαν από τα ερείπια σήμερα, Τρίτη, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Tvge.

Την προηγουμένη, οι διασώστες είχαν βρει ζωντανούς «περισσότερους από 60 ανθρώπους εγκλωβισμένους κάτω από τα συντρίμμια», σύμφωνα με την κυβέρνηση, ανάμεσά τους δύο παιδιά ηλικίας 3 και 4 ετών.

Από το βράδυ της Κυριακής, ο πρόεδρος Ομπιάνγκ είχε ανακοινώσει τη διενέργεια έρευνας για να καθοριστούν οι ευθύνες, αποκαλύπτοντας ότι η καταστροφή προήλθε από τη μικρή φωτιά ενός αγρότη, αλλά μη επαρκώς ελεγχόμενη, κοντά στα αποθέματα εκρηκτικών και πυρομαχικών στο στρατόπεδο του Νκόα Ντόμα.

Στη συνέχεια κατηγόρησε ήδη τους στρατιώτες του στρατοπέδου για «αμέλειες» μετά την εξάπλωση της φωτιάς η οποία προκάλεσε τις εκρήξεις των αποθεμάτων δυναμίτη, άλλων εκρηκτικών και μετά πυρομαχικών.

Σε συνέντευξη στο Tvge που μεταδόθηκε σήμερα, ο αρχηγός του κράτους συγκεκριμενοποίησε αυτές τις κατηγορίες.

Οι υπεύθυνοι του στρατοπέδου «διέπραξαν πραγματικά μια απερισκεψία ή κακοβουλία όταν μιλάμε για ανθρώπους που υποτίθεται ότι γνωρίζουν τις επιπτώσεις των εκρήξεων του δυναμίτη, ο οποίος κανονικά δεν μπορεί να μεταφερθεί και αποθηκεύεται πολύ μακριά από τον πληθυσμό και κάτω από τη γη, και όχι, όπως συνέβη, σε μη κλειστό χώρο και κοντά στον πληθυσμό», είπε.

Οι ισχυρότατες εκρήξεις, που σημειώθηκαν με διαφορά λίγων λεπτών η μια από την άλλη, κατέστρεψαν τα κτίρια του στρατοπέδου όπου στεγάζονταν στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων και χωροφύλακες, καθώς και οι οικογένειές τους και ισοπέδωσε αμέτρητα σπίτια στις γύρω συνοικίες

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News