Μιανμάρ: 3 νεκροί στις σημερινές διαδηλώσεις

Κόσμος
Μιανμάρ: 3 νεκροί στις σημερινές διαδηλώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκκληση ΗΠΑ και ΕΕ για να τους αφήσουν να φύγουν

Τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν σήμερα στη Μιανμάρ και δεκάδες άλλοι έχουν περικυκλωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας σε μια συνοικία της Ρανγκούν, καθώς έπεσε η νύχτα, γεγονός που ανησυχεί έντονα τη διεθνή κοινότητα.

«Διακόσιοι ειρηνικοί διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και γυναίκες, περικυκλώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας (…) και κινδυνεύουν να συλληφθούν» ή να τους κακομεταχειριστούν, ανέφερε μέσω του Twitter το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για την κατάσταση αυτή.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη συνοικία Σαντσαούνγκ, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν οργανωθεί πολλές κινητοποιήσεις. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι άκουσαν κατ’ επανάληψη εκρήξεις.

Οι κάτοικοι της Ρανγκούν βγήκαν στους δρόμους, αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας, φωνάζοντας «Απελευθερώστε τους φοιτητές της Σαντσαούνγκ».

Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μιανμάρ προέτρεψε τις δυνάμεις ασφαλείας να αφήσουν τους διαδηλωτές «να φύγουν από τη ζώνη αυτή και να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους».

Παρόμοια έκκληση απηύθυνε και η πρεσβεία των ΗΠΑ.

Γύρω στις 10 το βράδυ, αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν και να κάνουν προσαγωγές.

«Μόλις διέφυγα από τη Σαντσαούνγκ. Πολλοί νέοι έχουν μπλοκαρειστεί από την αστυνομία και τον στρατό», είπε η Μαούνγκ Σαούνγκα, μια από τους επικεφαλής του κινήματος διαμαρτυρίας κατά της χούντας, ζητώντας τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.

Νωρίτερα σήμερα, τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν.

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωση από τη Μιτκίνα, στο κέντρο της χώρας, διακρίνονται διαδηλωτές αιμόφυρτοι, ξαπλωμένοι στο έδαφος. Ο ένας είναι πεσμένος μπρούμυτα και φέρει τραύμα στο κεφάλι. Μια καθολική μοναχή, ντυμένη στα λευκά, γονατίζει στον δρόμο παρακαλώντας τους αστυνομικούς να μην πυροβολήσουν.

Τα μέσα ενημέρωσης έχουν επίσης μπει στο στόχαστρο. Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν επιδρομή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Myanmar Now και κατέσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, διακομιστές και έναν εκτυπωτή, όπως είπε ο αρχισυντάκτης Σουέ Ουίν. «Δουλεύουμε μέσα στον φόβο αλλά η έρευνα στα γραφεία μας επιβεβαιώνει ότι η χούντα δεν θα δείξει καμία ανοχή για τα ρεπορτάζ με θέμα τα εγκλήματά της», πρόσθεσε.

Λίγο αργότερα, με εντολή του υπουργείου Πληροφοριών, ανακλήθηκαν οι άδειες του Myanmar Now και άλλων ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης (Mizzima, DVB, Khit Thit και 7 Day), όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση MRTV.

Τι ζητά ο πρεσβευτής της Μιανμάρ στη Βρετανία

Ο πρεσβευτής της Μιανμάρ στη Βρετανία, Κιάου Ζουάρ Μιν, δήλωσε σήμερα ότι η ηγέτιδα της χώρας του, Αούνγκ Σαν Σου Τσι, καθώς και ο πρόεδρος Ουίν Μιντ, που ανατράπηκε από τη χούντα των στρατιωτικών, πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ και τον υφυπουργό Νάιτζελ Άνταμς ο διπλωμάτης ανέφερε ότι η απάντηση στην κρίση στη Μιανμάρ είναι η διπλωματία.

«Ζητάμε την απελευθέρωση» της Αούνγκ Σαν Σου Τσι και του προέδρου Ουίν Μιντ, προστίθεται σε αυτήν την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη σελίδα της πρεσβείας στο Facebooκ.

Ο Ράαμπ από την πλευρά του εξήρε «το θάρρος και τον πατριωτισμό» του πρεσβευτή που ζήτησε την απελευθέρωση των δύο ηγετών της χώρας αλλά και να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του 2020.

«Το στρατιωτικό καθεστώς πρέπει να σταματήσει τη βάναυση καταστολή και να αποκαταστήσει τη δημοκρατία», πρόσθεσε.

Βοήθεια από τον ηγέτη μιας ινδικής Πολιτείας

Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης μιας μικρής ινδικής Πολιτείας στην οποία εισέρχεται τις τελευταίες ημέρες ένα ρεύμα προσφύγων από την Μιανμάρ, δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να τους δοθεί ένα προσωρινό καταφύγιο, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει αν ορισμένοι από τους πρόσφυγες θα σταλθούν πίσω.

Πολλοί χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί της Μιανμάρ μαζί με τις οικογένειες τους έχουν περάσει στην βορειοανατολική Πολιτεία Μιζοράμ, όπου αναζητούν καταφύγιο για να αποφύγουν τη λήψη εντολών από μια χούντα που επέβαλε πραξικόπημα στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο, οι αρχές της Μιανμάρ ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα από αξιωματούχους στην Μιζοράμ να συλλάβουν και να επιστρέψουν οκτώ αστυνομικούς, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με την ασφάλειά τους εάν επαναπροωθηθούν από την Ινδία.

«Όπως υπαγορεύει η κοινή λογική, όταν υπάρχει ένα πολιτικό πρόβλημα σε μια χώρα και όταν υπάρχει φόβος για τη ζωή κάποιου, εάν περάσουν στις γειτονικές χώρες, τότε κανονικά δεν στέλνονται πίσω», ανέφερε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Πολιτείας του Μιζοράμ, Ζοραμτάνγκα σε συνέντευξη.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία επικοινωνεί με τις αρχές της Μιζοράμ και δεν έχει ακόμη δώσει σαφείς οδηγίες, δημιουργώντας σύγχυση για τον τρόπο χειρισμού των προσφύγων, σημείωσε ο ίδιος.

«Από ανθρωπιστικής πλευράς, οφείλουμε να τους δώσουμε τροφή, οφείλουμε να τους προσφέρουμε καταφύγιο», δήλωσε ο Ζοραμτάνγκα, ο οποίος χρησιμοποιεί μόνο ένα όνομα.

Η Μιανμάρ και η Μιζοράμ μοιράζονται σύνορα 404 χιλιομέτρων, με μόνο ένα ρηχό ποτάμι να τους χωρίζει σε ορισμένα σημεία, καθιστώντας εύκολη τη διέλευση ανθρώπων.

Αν και η πορώδης φύση των συνόρων καθιστά δύσκολη την εκτίμηση πόσοι άνθρωποι από την Μιανμάρ έχουν περάσει στην Μιζοράμ τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ζοραμτάνγκα είπε ότι μπορεί να είναι μεταξύ 20 και 30.

Ωστόσο, ένας ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας στην πρωτεύουσα του Μιζοράμ είπε ότι σχεδόν 100 άτομα από τη Μιανμάρ, κυρίως αστυνομικοί και οι οικογένειές τους, διέσχισαν τα πέντε συνοριακά περάσματα.

Ορισμένοι από τους αστυνομικούς που αυτομόλησαν είπαν σε Ινδούς αξιωματούχους ότι έφυγαν έπειτα από εντολές που έλαβαν από τη στρατιωτική χούντα να χρησιμοποιήσουν βία εναντίον διαδηλωτών, οι οποίοι πραγματοποιούν επί εβδομάδες διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος της 1ης Φεβρουαρίου.

Περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, με περίπου 1.700 άτομα να κρατούνται, συμπεριλαμβανομένης της εκλεγμένης ηγέτιδας Αούνγκ Σαν Σου Κι.

Η κατάσταση έχει φέρει την Ινδία σε μια πιθανή διπλωματική δύσκολη θέση, δεδομένης της στενής σχέσης του Νέου Δελχί με τον στρατό της Μιανμάρ, με τον οποίο συνεργάζεται για επιχειρήσεις κατά ανταρτών στη βορειοανατολική περιοχή.

Ο Ζοραμτάγκα, ένας 76χρονος ηγέτης ανταρτών, που έγινε πολιτικός, είπε ότι οι φυλές στην Μιζόραμ έχουν βαθύς πολιτισμικούς δεσμούς με εκείνες της πλευράς της Μιανμάρ, αλλά η κύρια ανησυχία είναι ο κίνδυνος για τις ζωές των ανθρώπων που διέσχισαν τα σύνορα.

«Πρέπει να έχουμε συμπόνια γι 'αυτούς», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία αρχείου unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News