Νιγηρία: Ένοπλοι απήγαγαν 317 μαθήτριες από σχολείο

Κόσμος
Νιγηρία: Ένοπλοι απήγαγαν 317 μαθήτριες από σχολείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για δεύτερη μαζική απαγωγή για λύτρα σ' αυτή την περιοχή σε λίγες μέρες

Άγνωστοι ένοπλοι απήγαγαν σήμερα 317 μαθήτριες από σχολείο της πόλης Ζανγκέμπε της βορειοδυτικής Νιγηρίας, ανακοίνωσε η αστυνομία για τη δεύτερη τέτοια απαγωγή που σημειώνεται μέσα σε λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα στην περιοχή αυτή.

Οι απαγωγές από σχολεία τείνουν να γίνουν ενδημικές στις βόρειες περιφέρειες της πιο πολυάνθρωπης χώρας της Αφρικής, όπου η ασφάλεια έχει καταρρεύσει και οι ένοπλοι μαχητές έχουν αυξηθεί.

«Η Αστυνομική Διοίκηση της Πολιτείας Ζαμφάρα, σε συνεργασία με το στρατό, έχει αρχίσει κοινή επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για να διασώσει τις 317 μαθήτριες που απήχθησαν από τους ένοπλους συμμορίτες από το Κυβερνητικό Δευτεροβάθμιο Σχολείο Επιστημών της Ζανγκέμπε», αναφέρει η αστυνομία σε δήλωση που εξέδωσε.

Η αύξηση των απαγωγών τροφοδοτείται εν μέρει από τα μεγάλα ποσά που πληρώνει η κυβέρνηση σε αντάλλαγμα για τα παιδιά, λένε στο Ρόιτερς αξιωματούχοι που ζητούν να μην κατονομασθούν.

Ωστόσο η κυβέρνηση αρνείται πως καταβάλλει λύτρα.

Ο επίτροπος ενημέρωσης της Ζαμφάρα, ο Σουλαϊμάν Τανάου Άνκα, δήλωσε νωρίτερα στο Ρόιτερς πως οι ένοπλοι έφθασαν αργά τη νύκτα στο σχολείο πυροβολώντας σποραδικά στον αέρα. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτω, ήρθαν με οχήματα και μετέφεραν τις μαθήτριες, ενώ μερικές τις πήραν μαζί τους πεζή», δήλωσε ο άνκα.

Σε απαγωγές από σχολεία επιδίδονταν άλλοτε μόνο στη νοτιοανατολική Νιγηρία οι ισλαμιστικές οργανώσεις Μπόκο Χαράμ και Ισλαμικό Κράτος στην Επαρχία Δυτικής Αφρικής, όμως την τακτική αυτή έχουν πλέον υιοθετήσει και άλλοι μαχητές στη βορειοδυτική Νιγηρία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News