Σύνοδος Κορυφής: Συμφώνησαν όλοι στο πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ελλάδα
Σύνοδος Κορυφής: Συμφώνησαν όλοι στο πιστοποιητικό εμβολιασμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριν το καλοκαίρι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στην ΕΕ - Θετική και η Μέρκελ

Υπέρ της δημιουργίας πιστοποιητικού εμβολιασμού συμβατού σε όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να είναι εφικτά τα ταξίδια εντός ΕΕ, τάχθηκε η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι η προσδοκία είναι η τεχνική προετοιμασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. Διευκρίνισε ωστόσο ότι το πιστοποιητικό δεν σημαίνει ότι θα επιτρέπεται να ταξιδέψει μόνο ο κάτοχός του.

«Η προσδοκία είναι ότι αυτό (ενν. το πιστοποιητικό εμβολιασμού) θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. Δεν είμαι προγραμματίστρια τεχνικός, άρα δεν μπορώ να το εγγυηθώ, έτσι όπως δεν μπορώ να εγγυηθώ την παράδοση εμβολίων. Η πολιτική εντολή είναι να έχει επιτευχθεί μέσα στους επόμενους μήνες - έχω μιλήσει για τρεις μήνες - και για αυτό πιστεύω ότι όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ εργάζονται προκειμένου να επιτευχθεί σε εύλογο χρόνο», δήλωσε η κυρία Μέρκελ μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι «όλοι σήμερα επισήμαναν ότι αυτή τη στιγμή, με το χαμηλό επίπεδο εμβολιασμού του πληθυσμού, δεν αποτελεί ζήτημα». Πρέπει όμως να προετοιμαστούμε, τόνισε η Καγκελάριος και ανέφερε ότι δεν υπάρχει μόνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού. «Είπαμε ότι π.χ. τα παιδιά δεν έχουν καν πρόσβαση στο εμβόλιο αυτή τη στιγμή και αυτό σημαίνει ότι μπορεί, όπως συμβαίνει σήμερα, να ζητηθεί ένα τεστ, αλλά μπορεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού να αποτελεί μια επιπρόσθετη πληροφορία», εξήγησε, για να προσθέσει ότι είναι σίγουρα σωστό για το μέλλον να έχουμε στη διάθεσή μας το πιστοποιητικό. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται να ταξιδεύει μόνο όποιος έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Για αυτό δεν έχει ληφθεί καμία πολιτική απόφαση», συνέχισε η Καγκελάριος και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση, εάν προηγουμένως δεν έχει δημιουργηθεί ένα τέτοιο πιστοποιητικό.

Αναφερόμενη στη συζήτηση με τους ευρωπαίους εταίρους της, η κυρία Μέρκελ σημείωσε ότι συμφωνούν όλοι στην ανάγκη δημιουργίας ενός τέτοιου εργαλείου και ανέφερε ότι οι τεχνικές προεργασίες έχουν γίνει από την Επιτροπή από κοινού με τα κράτη - μέλη ήδη τον Ιανουάριο. Αυτό πρέπει τώρα να εφαρμοστεί, ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί μια πύλη, μια πρόσβαση και μια συμβατότητα των διαφόρων εθνικών ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού, δήλωσε και, σε ό,τι αφορά την Γερμανία, αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης για την ανάπτυξη ενός εθνικού πιστοποιητικού εμβολιασμού. «Τα βασικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να περιέχει έχουν προσδιοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη - μέλη. Και τώρα έχει γίνει η ανάθεση από το υπουργείο Υγείας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειάζεται περίπου τρεις μήνες προκειμένου να δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις και αυτό είναι περίπου και το χρονικό διάστημα που και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν έχει ορίσει για την ανάπτυξη ενός τέτοιου εγχειρήματος ώστε σε εύλογο χρόνο από πάρα πολλά κράτη - μέλη - θα έλεγα από όλα - να έχουν αναπτυχθεί εθνικά πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία, μέσω της πύλης σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι μεταξύ τους συμβατά, προκειμένου να είναι εφικτά τα ταξίδια εντός ΕΕ με περισσότερες πληροφορίες και ίσως αυτό να γίνει η βάση και για την είσοδο στην ΕΕ από τρίτες χώρες», τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News