Σεισμός 7,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία: «Ξύπνησαν» μνήμες του 2011 – Τουλάχιστον 100 τραυματίες

Κόσμος
Σεισμός 7,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία: «Ξύπνησαν» μνήμες του 2011 – Τουλάχιστον 100 τραυματίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κανένα πρόβλημα δεν έχει αναφερθεί στους πυρηνικούς σταθμούς που βρίσκονται στην περιοχή

Ισχυρός υποθαλάσσιος σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών έπληξε τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή την Ιαπωνία, στα ανοικτά της Φουκουσίμα, φέρνοντας στους κατοίκους μνήμες από την καταστροφική σεισμική δόνηση του 2011, χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής θάνατοι ή σοβαρές υλικές ζημιές.

Από τον σεισμό δεν προκλήθηκε τσουνάμι, όμως ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί τη νύκτα, όπως ανακοίνωσε η εθνική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών, ενώ πολλά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για περίπου 100 τραυματίες.

Διακοπή ρεύματος ακολούθησε τον πρώτο σεισμό, που σημειώθηκε περίπου στις 23:00 το βράδυ του Σαββάτου (16:00 ώρα Ελλάδας), επηρεάζοντας σχεδόν ένα εκατομμύριο νοικοκυριά, όμως σήμερα το πρωί η ηλεκτροδότηση είχε αποκατασταθεί σχεδόν κατά 100%.

Κανένα πρόβλημα δεν έχει αναφερθεί στους πυρηνικούς σταθμούς που βρίσκονται στην περιοχή, τους ίδιους που είχαν πληγεί από τον σεισμό των 9 βαθμών και το τσουνάμι που ακολούθησε τον Μάρτιο του 2011. Τότε είχαν χάσει τη ζωή τους ή φέρονται αγνοούμενοι σχεδόν 20.000 άνθρωποι, ενώ ο πυρηνικός σταθμός Φουκουσίμα Νταΐιτσι είχε υποστεί σοβαρές ζημιές.

Μέχρι στιγμής έχει αναφερθεί μόνο μια κατολίσθηση που κατέστρεψε αυτοκινητόδρομο στην επαρχία Φουκουσίμα, ενώ έχει ανασταλεί η λειτουργία των τρένων υψηλής ταχύτητας στη βόρεια Ιαπωνία προκειμένου να εξεταστούν οι υποδομές.

Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (JMA) είχε αρχικά εκτιμήσει το μέγεθος του σεισμού στους 7,1 βαθμούς, προτού αναθεωρήσει προς τα πάνω λίγες ώρες αργότερα. Σύμφωνα με την ίδια, ο χθεσινός σεισμός αποτελεί μακρινό μετασεισμό της δόνησης του 2011.

Οι ιαπωνικές αρχές έχουν ζητήσει από τους πολίτες να είναι “ιδιαίτερα προσεκτικοί”, προειδοποιώντας ότι είναι πιθανό να σημειωθούν και άλλοι μεγάλοι μετασεισμοί τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα αυξημένος είναι ο κίνδυνος κατολισθήσεων καθώς τη Δευτέρα αναμένονται στην περιοχή βροχοπτώσεις.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί σήμερα να εκτιμά το εύρος των ζημιών. Μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Ιαπωνίας έχουν αναπτυχθεί στις πληγείσες περιοχές για να διανείμουν κυρίως νερό, καθώς περίπου 4.800 νοικοκυριά δεν έχουν πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό, δήλωσε ο Κατσουνόμπου Κάτο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι κατέφυγαν στη διάρκεια της νύκτας σε καταφύγια, όμως οι περισσότεροι έχουν ήδη επιστρέψει στα σπίτια τους, πρόσθεσε ο ίδιος.

https://twitter.com/YLaylee/status/1360596879113822219

Ιαπωνία: Τουλάχιστον 100 τραυματίες από τον ισχυρό σεισμό

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν και τρένα σταμάτησαν σε ένα μεγάλο μέρος της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε χθες ανοιχτά της ανατολικής Ιαπωνίας.

Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία τόνισε ότι ο σεισμός πιστεύεται ότι ήταν μια μετασεισμική δόνηση από τον σεισμό 9 βαθμών της 11ης Μαρτίου 2011 που προκάλεσε ένα τσουνάμι, σκοτώνοντας σχεδόν 20.000 ανθρώπους, στο χειρότερο πυρηνικό ατύχημα του κόσμου μετά από 25 χρόνια.

Η Υπηρεσία προειδοποίησε ότι η μετασεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί για αρκετές μέρες.

Σπίτια και γραφεία στην πρωτεύουσα Τόκιο, εκατοντάδες μακριά, ταρακουνήθηκαν επίσης.

Αν και εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μετά τον σεισμό, η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε στο μεγαλύτερο μέρος αυτών έως την Κυριακή το πρωί. Αρκετές χιλιάδες νοικοκυριά εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς υδροδότηση.

Οι διακοπές ρεύματος δεν επηρέασαν τα εμβόλια της Pfizer κατά της Covid-19 που έφτασαν στην χώρα την Παρασκευή για την έναρξη των εμβολιασμών την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κατσουνόμπου Κάτο.

Τουλάχιστον 104 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον σεισμό μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK, με πολλούς να έχουν υποστεί κατάγματα. Δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News