ΠΟΥ: Ο κορωνοϊός δεν προέρχεται από εργαστήριο

Κόσμος
ΠΟΥ: Ο κορωνοϊός δεν προέρχεται από εργαστήριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υιοθετεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την κινεζική θεωρία ότι ο ιός προϋπήρχε της εξάπλωσης στη Γουχάν

Το μυστήριο γύρω από την προέλευση του νέου κορωνοϊού που συνεχίζει να επελαύνει στον πλανήτη παραμένει, καθώς η αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που μετέβη στη Γουχάν για να ανακαλύψει την πηγή, δεν κατέληξε σε ιδιαίτερα διαφωτιστικά συμπεράσματα. Οι εκπρόσωποι του ΠΟΥ προσυπογράφουν τον ισχυρισμό ότι ο κορωνοϊός προϋπήρχε αλλού, πριν τη Γουχάν της Κίνας, στον οποίον επιμένουν οι Κινέζοι εμπειρογνώμονες επικαλούμενοι μη δημοσιευμένες έρευνες για πρότερη εμφάνισή του σε άλλες περιοχές από την εξάπλωσή του στην κινεζική μεγαλούπολη τον Δεκέμβριο του 2019 και θεωρούν απίθανη την προέλευση του ιού από κάποιο εργαστήριο.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι εκπρόσωποι του ΠΟΥ με την ολοκλήρωση της αποστολής τους στη Γουχάν μαζί με τους Κινέζους ειδικούς που τους συνόδευαν, δήλωσαν ότι ο ιός κυκλοφορούσε γενικώς στην πόλη και όχι μόνο στην αγορά θαλασσινών και ενδεχομένως προϋπήρχε αλλού. «Τα στοιχεία που συλλέξαμε έδειξαν κλασική διασπορά ιού πριν από πανδημία, σε διάφορα σημεία, τόσο στην αγορά θαλασσινών της Γουχάν όσο και αλλού, ίσως και σε άλλες χώρες», είπε ο Πίτερ Μπεν Έμπαρεκ, διευθυντής του Προγράμματος του ΠΟΥ με ειδίκευση στην ασφάλεια των τροφίμων και στις νόσους των ζώων.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Κινέζων εμπειρογνωμόνων ανέφερε ότι «δείγματα ασθενών από την αγορά θαλασσινών της Γουχάν δείχνουν ότι εκεί όντως υπήρξε ένα επίκεντρο εξάπλωσης του ιού. Είναι ακόμη ασαφές το πώς έφτασε στην αγορά ο ιός, βάσει των υπαρχόντων δεδομένων. Όμως πρέπει να υπήρχαν ήδη στην πόλη και άλλα επίκεντρα εκτός της αγοράς αυτής, και σε άλλες αγορές, όπως δείχνουν τα ιολογικά δεδομένα».

Η κοινή ομάδα των ειδικών του ΠΟΥ και των κινεζικών υγειονομικών Αρχών πραγματοποίησε την έρευνα τόσο σε νοσοκομεία και εργαστήρια έρευνας όσο και στην αγορά θαλασσινών της Γουχάν όπου πρωτοεντοπίστηκε ο ιός. Αναφορικά με την πηγή, όπως δήλωσε ο Έμπαρεκ, «όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η προέλευση του ιού σχετίζεται με τις νυχτερίδες, αλλά πρέπει να συμμετείχαν και άλλα ζώα στην εισαγωγή του κορωνοϊού στη Γουχάν. Ωστόσο δε φαίνεται μέσω των ζώων να υπήρξε εκτεταμένη διασπορά στη χώρα,», τόνισε.

«Εντοπίστηκαν οι πωλητές, προμηθευτές και παραγωγοί ύποπτων προϊόντων ζώων, που πρέπει να συνεχίσουμε να ερευνούμε για να εντοπίσουμε την πηγή της διασποράς στην αγορά», πρόσθεσε o Δανός επιστήμονας. «Οι νυχτερίδες και οι παγκολίνοι βρέθηκαν να φέρουν ιούς που θεωρούνται κορωνοϊοί, ωστόσο εκείνοι οι ιοί που εντοπίστηκαν σε αυτά τα ζώα δεν ταυτίζονται με τον SARS-CoV-2 ώστε να δείξουν ότι μεταδόθηκε απευθείας από αυτά. Μπορεί άλλα είδη ζώων, όπως αιλουροειδή, να συμμετείχαν στην αλυσίδα μετάδοσης, αλλά η παρούσα έρευνα δεν έχει αρκετά στοιχεία για να βεβαιώσει κάτι τέτοιο», παραδέχτηκε ο Κινέζος εμπειρογνώμονας.

Ο κ. Έμπαρεκ είπε ότι ερευνήθηκε και η πιθανότητα προέλευσης του ιού από εργαστήριο, χωρίς όμως να προκύψει κάποιο σχετικό στοιχείο. Τόνισε όμως τον πιθανό ρόλο κατεψυγμένων τροφίμων ζωικής προέλευσης στη μεταφορά του ιού από περιοχή σε περιοχή. Η επιτροπή του ΠΟΥ ολοκλήρωσε την παρούσα έρευνά της στην Κίνα, αλλά οι σχετικές έρευνες θα συνεχιστούν και θα διαρκέσουν πολύ καιρό ακόμη, όπως αναφέρουν οι ειδικοί του ΠΟΥ. Το γεγονός βεβαίως ότι η έρευνα διεξήχθη όχι ανεξάρτητα από τους ειδικούς του ΠΟΥ, αλλά μαζί με τους Κινέζους εμπειρογνώμονες δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το πόσο ελεύθεροι ένιωθαν κατά τη διερεύνησή τους, αφού πλάι στους 17 ξένους επιστήμονες εργάστηκαν και 17 Κινέζοι ειδικοί.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News