ΠΟΥ: Επανεξετάζει το εμβόλιο της AstraZeneca - Η Νότια Αφρική ανέστειλε τον εμβολιασμό

Κόσμος
ΠΟΥ: Επανεξετάζει το εμβόλιο της AstraZeneca - Η Νότια Αφρική ανέστειλε τον εμβολιασμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάποιες κυβερνήσεις επέλεξαν να συστήσουν τη χρήση του μόνο για όσους είναι κάτω των 65 ετών

Εξετάζουν τη Δευτέρα το εμβόλιο κατά της covid-19 της AstraZeneca και της Οξφόρδης, οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καθώς εγείρονται ερωτήματα για την αποτελεσματικότητά του στους πιο ηλικιωμένους και απέναντι στο νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, με τη Νότια Αφρική να αποφασίζει να αναστείλει την εκστρατεία εμβολιασμού που θα ξεκινούσε τις επόμενες ημέρες.

Το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο πρώτη η Βρετανία άρχισε να χορηγεί μαζικά στον πληθυσμό της τον Δεκέμβριο, έχει εγκριθεί από πολλές άλλες χώρες και την ΕΕ. Όμως κάποιες κυβερνήσεις επέλεξαν να συστήσουν τη χρήση του μόνο για όσους είναι κάτω των 65 ετών, ακόμη και για όσους είναι κάτω των 55 ετών, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του στους πιο ηλικιωμένους.

Την Κυριακή η Νότια Αφρική ανακοίνωσε ότι αναστέλλει το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της covid-19, το οποίο θα ξεκινούσε τις επόμενες ημέρες με ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, μετά τη δημοσίευση μελέτης που αποκαλύπτει “την περιορισμένη” αποτελεσματικότητά του κατά του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, το εμβόλιο είναι σε ποσοστό μόλις 22% αποτελεσματικό κατά των ήπιων μορφών του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένους στελέχους. Δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του κατά των σοβαρών μορφών.

Μετάδοση στους ήδη εμβολιασμένους

“Τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι το παραλλαγμένο στέλεχος που έχει εντοπιστεί στη Νότια Αφρική μπορεί να μεταδοθεί σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του για την έρευνα αυτή το πανεπιστήμιο Βιτβάτερσραντ στο Γιοχάνεσμπουργκ, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από ομότιμους.

“Πιστεύουμε ότι το εμβόλιό μας θα προστατεύσει κατά των σοβαρών μορφών της ασθένειας”, απάντησε από την πλευρά του εκπρόσωπος της AstraZeneca σε επικοινωνία με το AFP.

Σήμερα η επιτροπή ειδικών σε θέματα εμβολιασμού του ΠΟΥ συναντάται διαδικτυακά για να ανακοινώσει τις προσωρινές της συστάσεις σε ό,τι αφορά τη χρήση αυτού του εμβολίου. “Θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη συζήτηση για τη χρήση του εμβολίου στους πιο ηλικιωμένους”, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Με αποτελεσματικότητα κατά μέσο όρο, προς το παρόν, 70% το εμβόλιο της AstraZeneca θεωρείται λιγότερο πειστικό από αυτό των Pfizer/BioNTech και της Moderna, η αποτελεσματικότητα των οποίων ξεπερνά το 90%. Όμως αυτό της AstraZeneca χρησιμοποιεί μια πιο παραδοσιακή τεχνολογία σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, κάτι που το καθιστά λιγότερο ακριβό, πιο εύκολο στην αποθήκευση καθώς μπορεί να διατηρηθεί σε απλά ψυγεία, και άρα πιο εύκολο να χρησιμοποιηθεί σε μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού.

Τι ισχύει στη Νότια Αφρική

Η Νότια Αφρική διέκοψε τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca-Oxford χθες, μετά την ανακάλυψη ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει τους συμμετέχοντες σε κλινικές δοκιμές από ήπια ή μέτρια ασθένεια που προκλήθηκε από την πιο μεταδοτική παραλλαγή ιού που πρωτοεμφανίστηκε εκεί.

Επιστήμονες στη Νότια Αφρική δήλωσαν ότι ένα παρόμοιο πρόβλημα υπήρχε μεταξύ των ανθρώπων που είχαν μολυνθεί από προηγούμενες εκδόσεις του κορωνοϊού: η ανοσία που απέκτησαν δεν φαίνεται να τους προστατεύει από ήπιες ή μέτριες περιπτώσεις όταν επανεμφανίζονται από την παραλλαγή, γνωστή ως Β .1.351., που έχει ήδη εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 32 χώρες.

Σύμφωνα με τους New York Times συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή ήταν σχετικά νέοι και απίθανο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθιστώντας αδύνατο για τους επιστήμονες να προσδιορίσουν την ικανότητα του εμβολίου AstraZeneca-Oxford να προστατεύσει από σοβαρές Covid-19, νοσηλεία ή θανάτους.

Ωστόσο, με βάση τις ανοσολογικές αντιδράσεις που εντοπίστηκαν σε δείγματα αίματος από άτομα που έλαβαν το εμβόλιο, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι το εμβόλιο θα μπορούσε ακόμη να προστατεύσει από πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Εάν αυτό αποδειχθεί από περαιτέρω μελέτες, οι αξιωματούχοι υγείας της Νοτίου Αφρικής δήλωσαν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να ξαναρχίσουν τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca-Oxford.

Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι έδειξε ελάχιστη αποτελεσματικότητα στην πρόληψη ήπιων και μέτριων περιπτώσεων της νέας παραλλαγής προστέθηκε στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η παραλλαγή Β.1.351 καθιστά τα τρέχοντα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά. Αυτά τα ερευνητικά ευρήματα δεν έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό.

Η Pfizer και η Moderna δήλωσαν και οι δύο ότι οι προκαταρκτικές εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι τα εμβόλια τους, ενώ εξακολουθούν να παρέχουν προστασία, είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι του Β.1.351.

Η Novavax και η Johnson & Johnson έχουν επίσης ακολουθήσει δείγματα δοκιμών από τους συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή στη Νότια Αφρική.Και οι δύο ανέφεραν χαμηλότερη αποτελεσματικότητα εκεί από ό, τι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ - tvxs.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News