«Επείγουσα κατάσταση για το κλίμα» - Τι δείχνει δημοσκόπηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Κόσμος
«Επείγουσα κατάσταση για το κλίμα» - Τι δείχνει δημοσκόπηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη δημοσκόπηση από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών καταδεικνύει το μέγεθος της αγωνίας του παγκόσμιου πληθυσμού

Σχεδόν τα δύο τρίτα από το 1,2 εκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του ΟΗΕ, τη μεγαλύτερη του είδους, απάντησαν ότι η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μια επείγουσα κατάσταση για το κλίμα.

Νεαροί και ηλικιωμένοι, πλούσιοι και φτωχοί, οι ερωτηθέντες από 50 χώρες - που φιλοξενούν δηλαδή περισσότερο από τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό - κλήθηκαν να επιλέξουν από μια σειρά πολιτικών επιλογών για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Τα συμπεράσματά τους υποδηλώνουν ότι το παγκόσμιο κίνημα για το κλίμα, το οποίο το 2019 γιγαντώθηκε, χάρη, εν μέρει, στην πρωτοβουλία τής τότε 16χρονης Σουηδής Γκρέτα Τούνμπεργκ, εξακολουθεί να έχει ορμή, παρότι η καλπάζουσα πανδημία του κορωνοϊού έχει περιορίσει το πεδίο δράσης του.

«Η ανησυχία για την επείγουσα κατάσταση για το κλίμα είναι πολύ πιο διαδεδομένη απ’ ό,τι γνωρίζαμε πριν», λέει σε συνέντευξή του στο AFP ο Στίβεν Φίσερ, ένας κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος βοήθησε στον σχεδιασμό της δημοσκόπησης και στην επεξεργασία των δεδομένων.

«Και η μεγάλη πλειονότητα εκείνων που αναγνωρίζουν ότι υπάρχει επείγουσα κατάσταση για το κλίμα θέλει να υπάρξουν άμεσες και ολοκληρωμένες ενέργειες», σημειώνει. Με μια καινοτόμο και έξυπνη μορφή, η δημοσκόπηση εμφανιζόταν ως διαφήμιση στις εφαρμογές παιχνιδιών των κινητών τηλεφώνων - όπως τα Angry Birds - δίνοντας στους ερευνητές πρόσβαση σε πληθυσμιακές ομάδες που διαφορετικά δε θα απαντούσαν σε μια δημοσκόπηση, όπως εκείνοι που είναι ακόμη πολύ νέοι για να έχουν δικαίωμα ψήφου.

Χάσμα γενεών

Σε εθνικό επίπεδο, περίπου το 80% των ερωτηθέντων στη Βρετανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η οποία έχει - ακόμη και με ένα βαθμό αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας μέχρι στιγμής - αυξήσει σημαντικά την ένταση των καυσώνων, της ξηρασίας, των ραγδαίων βροχοπτώσεων που προκαλούν πλημμύρες, καθώς και των καταιγίδων που καθίστανται πιο καταστροφικές εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Νότια Αφρική και ο Καναδάς ακολουθούν, με περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων να περιγράφουν την απειλή ως μια «παγκόσμια έκτακτη ανάγκη».

Σε άλλες 12 χώρες - μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Βιετνάμ και η Βραζιλία - τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων είχαν την ίδια άποψη. Σχεδόν το 75% των πολιτών σε μικρά νησιωτικά κράτη - κάποιοι μάλιστα αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών - θεωρεί την κλιματική απειλή έκτακτη ανάγκη.

Ανησυχούν για το κλίμα - Τι δείχνει δημοσκόπηση από τον ΟΗΕ ΕΔΩ/files/2021-02-02/anisixia_gia_to_klima.pdf

Ακολουθούν οι χώρες υψηλού εισοδήματος (72%), μεσαίου εισοδήματος (62%) και οι Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες (58%).

Σε ό,τι αφορά τις ηλικιακές ομάδες, εκείνοι που βλέπουν μια «επείγουσα κατάσταση» είναι το 69% των κάτω των 18 ετών και το 66% των ηλικίας από 36 ως 59 ετών.

Αναφορικά με τους άνω των 60 ετών το ποσοστό είναι μικρότερο του 60%.

Ο συνολικός μέσος όρος για όλες τις ηλικιακές ομάδες είναι 64%.

Με λίγα λόγια, η γενιά της Γκρέτα Τούνμπεργκ ενδιαφέρεται περισσότερο για το κλίμα απ’ ό,τι οι γονείς και οι παππούδες της.

Ένα ποσοστό 11% και 12%, μεγαλύτερο γυναικών σε σχέση με εκείνο των ανδρών, εξέφρασε έντονη ανησυχία για την υπερθέρμανση του πλανήτη στις ΗΠΑ και στον Καναδά αντίστοιχα.

«Η ανάγκη για επείγουσα δράση για το κλίμα έχει ευρεία υποστήριξη μεταξύ των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο - ανεξαρτήτως εθνικότητας, ηλικίας, φύλου και μορφωτικού επιπέδου», δήλωσε ο επικεφαλής του UNDP Αχίμ Στάινερ.

«Περισσότερο όμως και από αυτό η δημοσκόπηση αποκαλύπτει πως οι άνθρωποι θέλουν οι πολιτικοί να αντιμετωπίσουν την κρίση», προσθέτει. Η δημοφιλέστερη λύση που επιλέχτηκε από τις προτεινόμενες ήταν η προστασία των δασών και των βιοτόπων, την οποία επέλεξε το 54% των ερωτηθέντων, ενώ λιγότερο δημοφιλής επιλογή ήταν η προώθηση της φυτικής διατροφής.

(Φωτογαφία unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News