ΕΕ: Δημοσίευσε το συμβόλαιο με την AstraZeneca για να υπενθυμίσει τις δεσμεύσεις της εταιρείας

Κόσμος
ΕΕ: Δημοσίευσε το συμβόλαιο με την AstraZeneca για να υπενθυμίσει τις δεσμεύσεις της εταιρείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

To συμβόλαιο προβλέπει την παράδοση έως 400 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δημοσίευσε online το συμβόλαιο που υπέγραψε στις 27 Αυγούστου με την AstraZeneca με στόχο να υπενθυμίσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η εταιρεία, μετά την ανακοίνωση για σημαντικές καθυστερήσεις στην τροφοδοσία της Ευρώπης με εμβόλια κατά της Covid.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε με επιμονή από την εταιρεία την δημοσίευση του συμβολαίου, το οποίο προβλέπει την παράδοση έως 400 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν χαιρέτισε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου την δέσμευση της εταιρείας για ενίσχυση της διαφάνειας, αφού διαφάνεια και υπευθυνότητα είναι σημαντικές για την διασφάλιση της εμπιστοσύνης των ευρωπαίων πολιτών.

Το συμβόλαιο από 41 σελίδες αναρτήθηκε από την Κομισιόν, με την παράλειψη ορισμένων παραγράφων που θεωρήθηκαν εμπιστευτικής φύσεως. Προβλέπει ότι η εταιρεία θα καταβάλει την «μέγιστη προσπάθεια» για να αυξήσει τις παραγωγικές της δυνατότητες.

«Η AstraZeneca δεσμεύθηκε να καταβάλει τις μέγιστες λογικές προσπάθειες για να δημιουργήσει δυνατότητες παραγωγής 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου, χωρίς να εξασφαλίσει κέρδη ούτε να υποστεί ζημίες», αναφέρεται στο κείμενο, το οποίο αναφέρει την επιλογή της ΕΕ για την παραγγελία επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων.

«Η ρήτρα αυτή της «κάθε κατά το δυνατόν προσπάθειας» δεν ίσχυε παρά σε χρόνο που δεν ήταν ακόμη βέβαιο ότι θα αναπτυσσόταν τελικά ένα εμβόλιο. Ο χρόνος πέρασε, το εμβόλιο είναι εδώ...υπάρχουν εξαιρετικά σαφείς ποσότητες αποστολών στο συμβόλαιο», δήλωσε σήμερα το πρωί στο ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η AstraZeneca παρουσίασε την αιτιολογία της πτώσης της παραγωγής σε ευρωπαϊκό εργοστάσιο για να εξηγήσει την δυνατότητά της να τροφοδοτήσει μόνο με το ένα τέταρτο των υπεσχημένων δόσεων την Ευρώπη των 27 κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η εξήγηση κρίθηκε ανεπαρκής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έδωσε εντολή για την επιθεώρηση της μονάδας παραγωγής εμβολίων στο Βέλγιο, την οποία διαχειρίζεται υπεργολάβος του ομίλου.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το συμβόλαιο προβλέπει ότι η παραγωγή θα γίνει σε τέσσερα εργοστάσια, δύο στην ΕΕ και δύο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυτή η πρόβλεψη δεν είναι αναγνώσιμη στο κείμενο που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Σε συνέντευξή του σε μέσα ενημέρωσης, ο επικεφαλής της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό δήλωσε ότι έχει την υποχρέωση να προορίζει για τους Βρετανούς την παραγωγή των εργοστασίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό αμφισβητείται με δριμύτητα από τις Βρυξέλλες: το συμβόλαιο ορίζει ότι τα εργοστάσια που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο «οφείλουν να συμβάλουν στις προσπάθειες της Astrazeneca για την προμήθεια δόσεων εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την γνωμοδότησή του για την αδειοδότηση του εμβολίου της Astrazeneca.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News