Μαίνεται η «κόντρα» AstraZeneca - Ευρώπης: Απειλές για απαγόρευση εξαγωγής εμβολίων

Κόσμος
Μαίνεται η «κόντρα» AstraZeneca - Ευρώπης: Απειλές για απαγόρευση εξαγωγής εμβολίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θρίλερ και «πόλεμος» για γερά νεύρα μεταξύ AstraZeneca και Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Ο «πόλεμος» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca συνεχίζεται, καθώς οι αντιδράσεις για τη μείωση στις παραδόσεις του εμβολίου έως και 75% εντείνονται είτε μέσω δηλώσεων αλλά και από συγκεκριμένες κινήσεις της Κομισιόν.

Ευρωπαϊκά Μέσα αναφέρουν ότι η AstraZeneca δεν θα μπορέσει να παραδώσει τα 80 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού που αναμένονταν το πρώτο τρίμηνο του 2021. Ετσι η Ευρωπαϊκή Ενωση έδωσε εντολή για ελέγχους σε εργοστάσια της εταιρείας, κατάσχοντας μάλιστα και έγγραφα προκειμένου να ερευνηθούν, ενώ ζήτησε από την AstraZeneca να δημοσιοποιήσει το μεταξύ τους συμβόλαιο προκειμένου να γίνει γνωστή η συμφωνία, κάτι που αναμένεται τελικά να συμβεί την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, ξεκίνησαν από την Τετάρτη οι επικριτικές δηλώσεις από μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την αρχή έκανε η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Στέλλα Κυριακίδου, η οποία χαρακτήρισε «ανεπαρκείς» τις εξηγήσεις από την εταιρεία, οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια στα κράτη-μέλη». «Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένα στο ότι η AstraZeneca πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας», υπογράμμισε η Ευρωπαία Επίτροπος και πρόσθεσε ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσοι παράγουν εμβόλια, έχουν ηθικές, κοινωνικές ευθύνες και ευθύνες συμβολαίων, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν».

Μάλιστα, διεμήνυσε ότι άποψη που συνιστά πως δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει παραδόσεις επειδή υπάρχει η συμφωνία «βέλτιστης προσπάθειας» «δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή». Στο μήνυμά της με πολλούς αποδέκτες, καθώς πρόβλημα έχει προκύψει και με τις παραδόσεις εμβολίων της Pfizer, σημειώνει ότι «οι εταιρείες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει».

Φωτογραφία : INTIME

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ethnos

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News