Ιταλία: Παραιτήθηκε ο Τζουζέπε Κόντε

Κόσμος
Ιταλία: Παραιτήθηκε ο Τζουζέπε Κόντε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ματαρέλα κάλεσε την κυβέρνηση να συνεχίσει να διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις

Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα έκανε δεκτό τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του.

Ο Ματαρέλα κάλεσε την κυβέρνηση να συνεχίσει να διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις μέχρι την επίλυση της πολιτικής αυτής κρίσης.

Όπως έγινε γνωστό από το προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, οι διαβουλεύσεις του Ιταλού προέδρου πρόκειται να ξεκινήσουν αύριο, Τετάρτη, το απόγευμα.

 Στις διαβουλεύσεις αυτές αναμένεται να πάρουν μέρος μόνον οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και ενδεχομένως οι αρχηγοί τους, λόγω της περιορισμένης συμμετοχής που επιβάλλουν τα μέτρα πρόληψης του κορονοϊού.

Παράλληλα, θα πρέπει να διαπιστωθεί αν ο Τζουζέπε Κόντε θα καταφέρει να εξασφαλίσει νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με ενισχυμένη κοινοβουλευτική στήριξη και αν θα μπορέσει να γεφυρωθεί, ενδεχομένως, το χάσμα που δημιουργήθηκε με το κόμμα Ζωντανή Ιταλία του Ματέο Ρέντσι.

Διαφορετικά, ο πρόεδρος Ματαρέλα, σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι υπάρχει η αναγκαία συναίνεση, μπορεί να ακολουθήσει την οδό που οδηγεί στην σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας με περιορισμένες προγραμματικές προτεραιότητες.

Κυβερνητική κρίση

Η κυβερνητική κρίση στην Ιταλία ξεκίνησε στα μέσα Ιανουαρίου, όταν ο Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε ότι οι δυο υπουργοί και ο ένας υφυπουργός του κόμματός του, Ζωντανή Ιταλία, παραιτούνται από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα η ιταλική κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την Γερουσία της Ρώμης. Η ιταλική κυβέρνηση κέρδισε την στήριξη 156 γερουσιαστών, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, η οποία απαιτεί 161 ψήφους.

Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο για ενδεχόμενη αλλαγή πορείας πλεύσης. Διότι τυχόν πρόωρες βουλευτικές εκλογές μπορούν να προκηρυχθούν μόνον μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο: τον Ιούλιο αρχίζει το τελευταίο εξάμηνο της θητείας του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και, μέχρι την εκλογή του διαδόχου του, το Σύνταγμα της χώρας δεν επιτρέπει διάλυση του κοινοβουλίου.

Φωτογραφία : INTIME

ΑΠΕ  - cnn

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News