«Έτοιμο» το κατηγορητήριο σε βάρος του Τραμπ από τους Δημοκρατικούς - Θα κατατεθεί τη Δευτέρα

Κόσμος
«Έτοιμο» το κατηγορητήριο σε βάρος του Τραμπ από τους Δημοκρατικούς - Θα κατατεθεί τη Δευτέρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη Δευτέρα θα καταθέσουν οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία το κατηγορητήριο σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ

Το κατηγορητήριο σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ θα υποβληθεί την Δευτέρα στη Γερουσία, στην οποία επαφίεται να τον δικάσει για «υποκίνηση στάσης», ανακοίνωσαν σήμερα οι Δημοκρατικοί ηγέτες του Κογκρέσου.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, θα στείλει το κατηγορητήριο στη Γερουσία, απορρίπτοντας το αίτημα του επικεφαλής της μειοψηφίας, του Ρεπουμπλικάνου Μιτς Μακόνελ, να καθυστερήσει η διαδικασία.

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι «με ενημέρωσε ότι το κατηγορητήριο θα κατατεθεί την Δευτέρα», είπε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

«Οι εισαγγελείς μας είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν την υπόθεση ενώπιον των 100 γερουσιαστών, που θα αναλάβουν τον ρόλο του δικαστή σε αυτή τη δίκη», επιβεβαίωσε λίγο αργότερα η Πελόζι σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Οι «εισαγγελείς», δηλαδή Δημοκρατικοί βουλευτές με επικεφαλής τον Τζέιμι Ράσκιν, θα πάνε στη Γερουσία και θα διαβάσουν το κατηγορητήριο στους γερουσιαστές. Αυτή η ενέργεια θα σημάνει την επίσημη έναρξη της δεύτερης δίκης του Τραμπ, του μοναδικού προέδρου στην ιστορία που έχει παραπεμφθεί δύο φορές από τη Βουλή. Δεν έχει ωστόσο προσδιοριστεί ημερομηνία έναρξης της «δίκης». «Όμως μην απατάσθε, θα υπάρξει δίκη στη Γερουσία των ΗΠΑ και ψηφοφορία για την ενοχή ή όχι του προέδρου», δήλωσε ο Σούμερ.

Ο Μακόνελ, παίρνοντας τον λόγο, είπε ότι «χρειάζεται μια δίκαιη και ολοκληρωμένη δίκη, κατά την οποία ο πρώην πρόεδρος θα μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του και η Γερουσία να εξετάσει όλα τα νομικά και συνταγματικά ζητήματα», προτείνοντας να καθυστερήσει η διαδικασία μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Υπογράμμισε μάλιστα ότι είναι προς το συμφέρον της νέας κυβέρνησης να περιμένει, ούτως ώστε η Γερουσία να αφοσιωθεί τις επόμενες ημέρες στη διαδικασία επικύρωσης του διορισμού των υπουργών και άλλων αξιωματούχων που έχει προτείνει ο Τζο Μπάιντεν.

Μέχρι σήμερα, ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αποφύγει να αναμιχθεί στην υπόθεση, εκτιμώντας ότι επαφίεται στο Κογκρέσο να αποφασίσει αν και πότε θα δικάσει τον προκάτοχό του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News