Κόσμος

Εδώ θα μένει ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν - «Ξενάγηση» στο Λευκό Οίκο

Γιατί ονομάζεται «Λευκός»;

Ο Λευκός Οίκος αποτελεί το επίκεντρο της αμερικανικής κυβέρνησης . Βρίσκετε στην Ουάσιγκτον και υπήρξε για χρόνια το μεγαλύτερο σπίτι στις ΗΠΑ.

Το μέγαρο σχεδίασε ο ιρλανδός αρχιτέκτονας Τζέιμς Χόμπαν σε νεοκλασικό ρυθμό.

Ο θεμέλιος λίθος μπήκε το 1792.

Την κατασκευή του ξεκίνησε ο Τζορτζ Ουάσιγκτον, που επέβλεπε από κοντά την ανέγερσή του, το 1792. Ωστόσο, ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που έμεινε στο ιστορικό κτίριο, ήταν ο Τζον Άνταμς, το 1800.

Το κτίριο, επιβίωσε δύο φορές από καταστροφική φωτιά, μία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του 1812 και άλλη μία έπειτα από πυρκαγιά που ξέσπασε στην Δυτική πτέρυγα το 1929.

Αρχικά ονομαζόταν προεδρικό μέγαρο ή προεδρική κατοικία.

Πήρε την ονομασία του από τη λευκή σχιστολιθική πέτρα με την οποία είναι χτισμένο το μέγαρο (αργότερα βάφτηκε λευκή). Προκαλούσε αντίθεση με τα γειτονικά κτίσματα, τα οποία ήταν κατασκευασμένα από κόκκινα τούβλα.
Η ονομασία, αν και ήταν γνωστή από το 1811, επισημοποιήθηκε το 1901, όταν ο τότε πρόεδρος Θίοντορ Ρούσβελτ άρχισε να τη χρησιμοποιεί στην αλληλογραφία του.


Η ιστορία θέλει τον Λευκό Οίκο να πρωτοβάφεται λευκός για να καλύψει τα σημάδια από τη φωτιά των Βρετανών στρατιωτών που έκαψαν το κτίριο κατά τη διάρκεια του πολέμου το 1812.

Το πελώριο κτίριο διαθέτει έξι ορόφους, δύο στο υπόγειο, δύο δημόσιους ορόφους και δύο επίπεδα τα οποία είναι ιδιωτικά και στα οποία διαμένει η εκάστοτε προεδρική οικογένεια.

Οι πτέρυγες αυτές είναι απροσπέλαστες για το κοινό. Μονό ο πρόεδρος Ομπάμα επέτρεψε η κάμερα να καταγράψει πως είναι οι χώροι που ζουν οι πρόεδροι της Αμερικής.

Συνολικά, υπάρχουν στον Λευκό Οίκο 132 δωμάτια και 35 μπάνια. Σπάνια αντικείμενα έπιπλα , αντίκες και μοναδικά αργά τέχνης.

Στον Λευκό Οίκο βρίσκεται φυσικά και το περίφημο Οβάλ γραφείο, το οποίο πήρε επίσης το όνομά του χάρη στο σχήμα που έχει το δωμάτιο στη δυτική πτέρυγα του κτιρίου.

(Φωτογραφίες whitehousehistory.org)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια