Η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν

Κόσμος
Η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ορκίστηκε ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ και η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις

Με ισχυρή αστυνομική παρουσία στην Ουάσινγκτον πραγματοποιήθηκε η ορκομωσία του 46ου Προέδρου των ΗΠΑ, Τζόζεφ Μπάιντεν, αλλά και της πρώτης γυναίκας Αντιπροέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.

Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην τελετή ορκωμοσίας στο Καπιτώλιο.

https://twitter.com/ABC/status/1351935650241646594

(Φωτογραφία AP)

Ορκίστηκε με την υπόσχεση να τελειώσει έναν «απολίτιστο πόλεμο»

Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε σήμερα πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, με την υπόσχεση να τελειώσει έναν "απολίτιστο πόλεμο" σε μια βαθιά διαιρεμένη χώρα που κλονίζεται από μια καλπάζουσα πανδημία κορονοϊού που έχει σκοτώσει περισσότερους από 400.000 Αμερικανούς.

Με το Καπιτώλιο των ΗΠΑ περικυκλωμένο από χιλιάδες ένοπλους στρατιώτες δύο εβδομάδες αφότου ένας όχλος το πολιόρκησε, ο Μπάιντεν ορκίστηκε πρόεδρος ενώπιον του Ανώτατου Δικαστή των ΗΠΑ Τζον Ρόμπερτς και έγινε ο γηραιότερος πρόεδρος των ΗΠΑ σε ηλικία 78 ετών.

«Για να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις και να αποκαταστήσουμε την ψυχή και να εξασφαλίσουμε το μέλλον της Αμερικής απαιτούνται πολύ περισσότερα από λέξεις. Απαιτείται το πιο φευγαλέο από όλα τα πράγματα σε μια δημοκρατία: ενότητα», είπε στον λόγο της ορκωμοσίας του.

«Πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον απολίτιστο πόλεμο (uncivil war)", είπε, κάνοντας λογοπαίγνιο με τη φράση civil war, που παραπέμπει στον εμφύλιο. Αυτόν τον πόλεμο "που βάζει το κόκκινο απέναντι στο μπλε, το αγροτικό απέναντι στο αστικό, το συντηρητικό απέναντι στο φιλελεύθερο. Μπορούμε να το κάνουμε -- αν ανοίξουμε τις ψυχές μας αντί να σκληραίνουμε τις καρδιές μας».

Η τελετή στερήθηκε ένα μεγάλο μέρος από το συνηθισμένο εορταστικό πνεύμα της. Το National Mall, το οποίο συνήθως είναι γεμάτο από πλήθη υποστηρικτών, ήταν αντ΄αυτών γεμάτο σημαίες των ΗΠΑ σε μια υπενθύμιση της πανδημίας που θα αντιμετωπίσει ο Μπάιντεν ως πρόεδρος.

Μιλώντας στα σκαλοπάτια του Καπιτωλίου, όπου υποστηρικτές του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε μια χαοτική επίθεση που άφησε πέντε νεκρούς και συγκλόνισε όλο τον κόσμο στις 6 Ιανουαρίου, ο Μπάιντεν είπε πως η άνοδός του είναι η απόδειξη πως οι επιτιθέμενοι απέτυχαν να διαταράξουν τη θεμελίωση της αμερικανικής δημοκρατίας.

Η βία οδήγησε την ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων να παραπέμψει τον Τραμπ την περασμένη εβδομάδα για δεύτερη φορά, κατηγορώντας τον για υποκίνηση αφού κάλεσε τους υποστηρικτές του να πορευθούν προς το κτίριο εν μέσω ψευδών ισχυρισμών για εκλογική νοθεία.

«Είμαστε εδώ, μερικές ημέρες αφότου ένας αγριεμένος όχλος πίστεψε πως μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη βία για να κάνει να σιωπήσει η θέληση του λαού, να σταματήσει την εργασία στη δημοκρατία μας, να μας απομακρύνει από αυτό το ιερό έδαφος», είπε ο Μπάιντεν. «Δεν συνέβη∙ δεν θα συμβεί ποτέ. Ούτε σήμερα, ούτε αύριο, ούτε ποτέ».

Η αντιπρόεδρος του Μπάιντεν, Κάμαλα Χάρις, κόρη μεταναστών από την Τζαμάικα και την Ινδία, έγινε η πρώτη μαύρη, η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Αμερικανίδα ασιατικής καταγωγής αντιπρόεδρος των ΗΠΑ μετά την ορκωμοσία της από την δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Σόνια Σοτομαγιόρ.

Υψηλόβαθμοι Ρεπουμπλικανοί όπως ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και οι ηγέτες του κόμματος στο Κογκρέσο, παρακολούθησαν την ορκωμοσία του Μπάιντεν, μαζί με τους πρώην προέδρους των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Ου. Μπους και Μπιλ Κλίντον.

Ο Μπάιντεν αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια περίοδο όπου η χώρα αντιμετωπίζει τέσσερις συνδυαστικές κρίσεις, όπως τις χαρακτήρισαν σύμβουλοί του: την πανδημία, την οικονομική πτώση, την κλιματική αλλαγή και τη φυλετική ανισότητα. Έχει υποσχεθεί άμεση δράση, περιλαμβανομένης μιας σειράς εκτελεστικών διαταγμάτων την πρώτη ημέρα της προεδρίας του.

Έπειτα από μια εκστρατεία που σημαδεύτηκε από τους αβάσιμους ισχυρισμούς του Τραμπ περί εκλογικής νοθείας, ο Μπάιντεν υιοθέτησε έναν συμφιλιωτικό τόνο, που σπάνια είχε ακουστεί από τον προκάτοχό του, ζητώντας από τους Αμερικανούς που δεν τον ψήφισαν να του δώσουν μια ευκαιρία.

«Σας δίνω αυτή την υπόσχεση: θα είμαι πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς", είπε. "Και σας υπόσχομαι ότι θα αγωνιστώ το ίδιο σκληρά για εκείνους που δεν με υποστήριξαν όσο και για εκείνους που το έκαναν».

Αν και οι παρατηρήσεις του αναφέρονταν κατά κύριο λόγο σε προβλήματα στο εσωτερικό, ο Μπάίντεν απηύθυνε όπως είπε ένα μήνυμα σε εκείνους που βρίσκονται πέρα από τα σύνορα της Αμερικής, υποσχόμενος να αποκαταστήσει τις συμμαχίες που έσπασε ο Τραμπ, να ηγηθεί και να είναι ένας ισχυρός και άξιος εμπιστοσύνης εταίρος για την ειρήνη, την πρόοδο και την ασφάλεια. Δεν έκανε κάποια ειδική αναφορά σε σημαντικές διενέξεις όπως με τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και την Κίνα.

https://twitter.com/ABC/status/1351945957131378696

Ορκίστηκε η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος 

Λίγο πριν από τον Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε η νέα Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις. Πρόκειται γαι την πρώτη γυναίκα, την πρώτη μαύρη και την πρώτη αφρο-αμερικανή και ασιατο-αμερικανή Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

https://twitter.com/ABC/status/1351933767481511936

"Για τους ανθρώπους. Πάντα" γράφει στο πρώτο της μήνυμα:

(Φωτογραφία AP)

https://twitter.com/ABC/status/1351946628463288323
https://twitter.com/ABC/status/1351949789114597377

Ενεργοποιήθηκαν οι επίσημοι λογαριασμοί στο Twitter Προέδρου και Αντιπροέδρου - Τα πρώτα Tweets

Οι επίσημοι λογαριασμοί στο twitter της αμερικανικής προεδρίας παραδόθηκαν πριν λίγο στην νέα αμερικανική κυβέρνηση.

Ο λογαριασμός @Potus στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης πλέον συνοδεύεται με φωτογραφία του Τζο Μπάιντεν με πρώτη ανάρτηση στο λογαριασμό δήλωση του νέου προέδρου: «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο στην αντιμετώπιση των κρίσεων που αντιμετωπίζουμε. Γι 'αυτό, σήμερα, πηγαίνω στο Οβάλ Γραφείο για να πιάσω κατευθείαν δουλειά αναλαμβάνοντας θαρραλέα δράση για άμεση ανακούφιση στις αμερικανικές οικογένειες».

Ο λογαριασμός επίσης της αντιπροεδρίας των ΗΠΑ, @VP, ανήκει πλέον στην Κάμαλα Χάρις, και φέρει φωτογραφία της.

Παράλληλα ο επίσημος λογαριασμός του Λευκού Οίκου βρίσκεται επίσης στον έλεγχο της νέας κυβέρνησης.

https://twitter.com/POTUS/status/1351946842838347776

Έφτασαν στο Καπιτώλιο ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η εκλεγμένη αντιπρόεδρός Κάμαλα Χάρις έφτασαν στο Καπιτώλιο λίγα λεπτά μετά τις 5:30 ώρα Ελλάδας, όπου σε λίγη ώρα θα ξεκινήσει η τελετή της ορκωμοσίας τους.

Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε αφιχθεί στο Καπιτώλιο και ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος θα παραστεί στην τελετή, σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ.

(Φωτογραφία AP)

(Φωτογραφία AP)

(Φωτογραφία AP - Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η σύζυγός του Τζιλ, η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις και ο σύζυγός τη Νταγκ Εμχοφ, στα σκαλιά του Καπιτωλίου, κατά την έναρξη της τελετής ορκωμοσίας)

(Φωτογραφία AP)

https://twitter.com/BBCWorld/status/1351917295673683969

(Φωτογραφία ΑΡ - Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ)

(Φωτογραφία ΑΡ - Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και η σύζυγός και πρώην προεδρική υποψήφια Χίλαρι Κλίντον)

(Φωτογραφία ΑΡ - Ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος και η σύζυγός του, Λάουρα)

https://twitter.com/ABCPolitics/status/1351925481113858048

Δεν ήταν στην ορκωμοσία ο Τραμπ

Νωρίτερα, ο πρώην Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αναχώρησε από το Λευκό Οίκο αποτελώντας τον πρώτο απερχόμενο Πρόεδρο - εδώ και 150 χρόνια - που δεν παρίστατο στην ορκωμοσία του νέου Πρόεδρου των  ΗΠΑ.

«Μια καινούρια ημέρα» για τις ΗΠΑ

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν έγραψε σήμερα στο Twitter ότι μια "καινούρια ημέρα" ανατέλλει στην Αμερική, λιγότερο από τρεις ώρες πριν από την ορκωμοσία του διαδεχόμενος τον Ντόναλντ Τραμπ.

"Μια καινούρια ημέρα στην Αμερική", έγραψε σε ένα τουίτ ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα ανήμερα της μεταβίβασης της εξουσίας.

https://twitter.com/JoeBiden/status/1351897267666608129

Συγχαρητήρια του έδωσε και ο Μπάρακ Ομπάμα, μέσα από μία φωτογραφία στο Twitter.

Τα συγχαρητήρια του Έλληνα Πρωθυπουργού

Συγχαρητήρια τον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις επ' ευκαιρία της ορκωμοσίας τους έστειλε με ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Τα θερμότερα συγχαρητήριά μου στον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις. Με μια αίσθηση ανανεωμένης αισιοδοξίας, προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μας και της φιλίας ανάμεσα στα δύο έθνη μας", αναφέρει στα αγγλικά ο πρωθυπουργός.

https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1351936843193966595

Η Lady Gaga, ο Garth Brooks, η Jennifer Lopez έφεραν την λάμψη τους σε μία συγκινητική τελετή ορκωμοσίας

Μία συγκινημένη Lady Gaga τραγούδησε μία δραματική εκδοχή του εθνικού ύμνου των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ ο Garth Brooks τραγούδησε a cappella στην ορκωμοσία του προέδρου Τζο Μπάιντεν σε μία τελετή ορκωμοσίας για την ενότητα έπειτα από μία διχαστική εκλογή.

Η ποπ σταρ Gaga, ντυμένη με μία τεράστια φούξια φούστα και μαύρο τοπ στολισμένο με ένα μεγάλο χρυσό περιστέρι έλαμψε τραγουδώντας «The Star-Spangled Banner» για να στραφεί σε μία στιγμή και να χαιρετίσει την αμερικανική σημαία που κυμάτιζε πάνω από το Καπιτώλιο, την έδρα του Κονγκρέσου που δεκαπέντε ημέρες πριν δέχθηκε την επίθεση των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ με στόχο την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος.

Πριν από την εμφάνισή της, η Lady Gaga έγραψε στο Twitter ότι προσεύχεται για μία ειρηνική ημέρα. «Πρόθεσή μου είναι να τιμήσω το παρελθόν μας, να επουλώσω το παρόν μας και να παθιαστώ για ένα μέλλον όπου θα δουλέψουμε αγαπημένα μαζί».

Ο τραγουδιστής της country Garth Brooks, ρεπουμπλικανός που είχε τραγουδήσει και στην τελετή ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα, έβγαλε το μαύρο Stetson καπέλο του για να τραγουδήσει a cappella το «Amazing Grace» και ζήτησε από τους Αμερικανούς που παρευρίσκονταν στην τελετή και όσους την παρακολουθούν από τις τηλεοράσεις τους στο σπίτι, στη δουλειά να τραγουδήσουν μαζί του την τελευταία στροφή, «σαν ένας, ενωμένοι!».

«Είμαι τόσο κουρασμένος από τον διχασμό», είπε ο Brooks στους δημοσιογράφους πριν από την τελετή.

Η Jennifer Lopez, φορώντας άσπρο παντελόνι και μακρύ ασορτί παλτό, τραγούδησε «This Land is Your Land» και «America The Beautiful», γλιστρώντας ανάμεσα και μία φράση από την Δέσμευση Πίστης στα ισπανικά.

Οι εορτασμοί θα συνεχισθούν με δίωρο πρόγραμμα που θα μεταδοθεί από έξι τηλεοπτικά δίκτυα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με οικοδεσπότη τον Τομ Χανκς, γνωστό ως «America's Dad».

Το δίωρο show ονομάζεται «Celebrating America» (Γιορτάζοντας την Αμερική). Θα συμμετέχουν οι Bruce Springsteen, Katy Perry, Tim McGraw, Lin-Manuel Miranda, Justin Timberlake, Demi Lovato και John Legend.

Θα συμμετέχουν επίσης δάσκαλοι, ντελιβεράδες, εργαζόμενοι του υγειονομικού τομέα και παιδιά που συγκέντρωσαν χρήματα για να εξασφαλίσουν φαγητό για ανθρώπους που δοκιμάστηκαν από την πανδημία.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα ασφαλείας ήταν άκρως αυστηρά, ελέω και των γεγονότων στο Καπιτώλιο, ενω, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε - αυστηρώς - με 1.000 προσκεκλημένους.

(Φωτογραφία AP)

Ο αντιπρόεδρος του Τραμπ, Μάικ Πενς χειροκρότησε τη διάδοχό του Κάμαλα Χάρις στην τελετή ορκωμοσίας

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και η σύζυγός του Κάρεν παρέστησαν σήμερα στην τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αφότου έκαναν αισθητή την απουσία τους στην αποχαιρετιστήρια τελετή για τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ούτε τήρησαν το σύνηθες πρωτόκολλο του να υποδεχθούν τη διάδοχό του στην κατοικία του αντιπροέδρου, στο παρατηρητήριο του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο Πενς, τον οποίο ορισμένοι υποστηρικτές του Τραμπ απείλησαν να κρεμάσουν, κατά τη διάρκεια της επίθεσης εναντίον του αμερικανικού Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου, διότι αρνήθηκε να προσπαθήσει να ανατρέψει τη νίκη στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων του Μπάιντεν, χειροκρότησε τη νέα αντιπρόεδρο της χώρας Κάμαλα Χάρις, κατά την άφιξή της στο Καπιτώλιο.

Ο Μάικ Πενς, πρώην κυβερνήτης της Ιντιάνα για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, και η σύζυγός του θα μεταβούν σήμερα αεροπορικώς πίσω στο σπίτι τους στο Κολόμπους της Ιντιάνα, όπου θα τους υποδεχθούν μια ομάδα υποστηρικτών και φίλων, σύμφωνα με μια πηγή με γνώση των σχεδίων. Το ζευγάρι σχεδιάζει να μετακομίσει στην Ιντιάνα αργότερα αυτόν τον χρόνο.

Ο Πενς στάθηκε στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, ο τέως πλέον πρόεδρος των ΗΠΑ τον απέφευγε για ημέρες, διότι δεν στήριξε τις προσπάθειές του να ανατρέψει τη νίκη του Μπάιντεν, βασιζόμενος σε ψευδείς ισχυρισμούς περί εκτεταμένης νοθείας, αν και οι δύο άνδρες επιδίωξαν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους προτού αποχωρήσουν από την εξουσία.

Ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Κάμαλα Χάρις την περασμένη Πέμπτη, στην υψηλότερου επιπέδου επαφή μεταξύ της απερχόμενης και επερχόμενης διοίκησης.

Η σχέση της Τζιλ Μπάιντεν με την Ελλάδα

Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ φαίνεται πως έχει διιαίτερη σχέση με την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η Τζιλ Μπάιντεν, έχει φίλοοςυ στην Αθήνα, καθώς και σπίτι στις Σποράδες.

Σε λειτουργία το ζεύγος Μπάιντεν

Νωρίτερα, το ζεύγος Μπάιντεν μετέβη σε λειτουργία στον καθεδρικό του Σεντ Μάθιου στην Ουάσινγκτον συνοδευόμενος από τους επικεφαλής των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, τρεις ώρες πριν από την έναρξη της θητείας του.

Ο μελλοντικός 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών συνοδευόταν από τη σύζυγό του Τζιλ Μπάιντεν, τους Δημοκρατικούς Νάνσι Πελόζι, πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, και Τσακ Σούμερ, επικεφαλής της μειοψηφίας στη Γερουσία, καθώς και από τους αρχηγούς των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ και στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι.

(Φωτογραφία AP)

Σακελλαροπούλου σε εκδήλωση της πρεσβείας των ΗΠΑ, με αφορμή την ορκωμοσία Μπάιντεν: Είμαι βέβαιη ότι οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών θα καταστούν ακόμη πιο ισχυρές

Την βεβαιότητα, ότι οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, θα καταστούν ακόμα πιο ισχυρές στη διάρκεια της θητείας του νέου Αμερικανού προέδρου, Τζό Μπάιντεν, εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε ομιλία της στην εκδήλωση που διοργάνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα με αφορμή την ορκωμοσία του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν και της Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις, μετά από πρόσκληση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Η εκδήλωση της αμερικανικής πρεσβείας έγινε στην Αρχαία Αγορά και ήταν στο πλαίσιο της καμπάνιας «ΗΠΑ & Ελλάδα: Γιορτάζοντας 200 χρόνια φιλίας».

«Η μακρά φιλία μεταξύ των λαών μας ανατρέχει στη στενή σχέση της αμερικανικής και της ελληνικής επανάστασης» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συμπληρώνοντας πως «Η επέτειος των 200 ετών από το 1821 είναι μια αφορμή να τιμήσουμε τους δεσμούς μας».

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε στην ομιλία της:

«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα, όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αλλά για όλο τον κόσμο. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που βρισκόμαστε στην αρχαία αγορά της Αθήνας, τον τόπο με την πιο υψηλή συμβολική αξία για τη δημοκρατία. Θα ήθελα να εκφράσω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια στον Πρόεδρο Biden και την Αντιπρόεδρο Harris και είμαι βέβαιη ότι οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών θα καταστούν ακόμη πιο ισχυρές.

Eύχομαι η θητεία του Προέδρου Biden να συμβάλει καθοριστικά στην επούλωση των τραυμάτων που επέφερε η 6η Ιανουαρίου στους αμερικανικούς θεσμούς. Η δημοκρατία στην Αμερική έχει γερά θεμέλια που ανάγονται στις ένδοξες μέρες της γέννησης του αμερικανικού έθνους. Οι πατέρες του, οι Founding Fathers και οι συντάκτες των Federalist Papers, εμπνεύστηκαν από την αθηναϊκή δημοκρατία και τη φιλοσοφία των αρχαίων, την αριστοτελική φρόνηση και την αρετή στην ιδιότητα του πολίτη. Με τις αξίες αυτές στερέωσαν τη νεωτερική αμερικανική κοινωνία, συναρμόζοντας το πάθος με το συμφέρον, ώστε να καταστεί για όλους δυνατή, σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, η επιδίωξη της ευτυχίας.

Η μακρά φιλία μεταξύ των λαών μας ανατρέχει στη στενή σχέση της αμερικανικής και της ελληνικής επανάστασης. Η επέτειος των 200 ετών από το 1821 είναι μια αφορμή να τιμήσουμε τους δεσμούς μας. Να θυμηθούμε τον θαυμασμό των αμερικανών φιλελλήνων για τον άνισο αγώνα μας, στον οποίο κάποιοι από αυτούς, γενναίοι και ανιδιοτελείς, συμμετείχαν ενεργά. Να ξαναδιαβάσουμε τη συγκινητική αλληλογραφία του Τόμας Τζέφερσον με τον Αδαμάντιο Κοραή. «Κανένας λαός δεν αισθάνεται ζωηρότερη συμπάθεια από Εμάς για τα δεινά από τα οποία υποφέρουν οι συμπατριώτες Σας. Κανένας δεν απευθύνει στον Θεό πιο θερμές και πιο ειλικρινείς παρακλήσεις για την επιτυχία των σκοπών τους» διαμηνύει με ενθουσιασμό στον Κοραή, στις 31 Οκτωβρίου του 1823, ο Τζέφερσον, στην επιστολή με τις προτάσεις του για το Σύνταγμα του νέου Κράτους. Τη θέρμη αυτή των Αμερικανών ανταποδίδουν και αναγνωρίζουν οι Έλληνες, με τον μεγαλύτερο δυνατό συμβολισμό. Στην 22η στροφή του Ύμνου εις την Ελευθερίαν, μέρος του οποίου αποτελεί τον εθνικό μας ύμνο, ο Σολωμός θα γράψει «Γκαρδιακα χαροποιήθη και του Βάσιγκτον η γη και τα σίδερα ενθυμήθη που την έδεναν κι αυτή».

Δύο αιώνες μετά, η δημοκρατική και φιλελεύθερη κληρονομιά των αμερικανών και των ελλήνων επαναστατών παραμένει ζωντανή και επίκαιρη. Στις μάχες της ανεξαρτησίας τους σφυρηλατήθηκε το ιδανικό του αυτοκαθορισμού και της πολιτικής ελευθερίας, ο σύγχρονος ορισμός της δημοκρατίας, όπως αργότερα διατυπώθηκε από τον Αβραάμ Λίνκολν στο Γκέτισμπεργκ ως «η διακυβέρνηση του λαού, από τον λαό και για τον λαό». Από τη μήτρα του 19ου αιώνα αναδύεται η εγγύηση, απέναντι σε κάθε καταπίεση, των θεσμικών αντιβάρων, των checks and balances, και ο δικαστικός έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων που θεμελιώθηκε στην απόφαση Marbury vs Madison του Supreme Court και τον ακολουθεί από τις απαρχές της η ελληνική έννομη τάξη. Οι σπουδαίες αυτές αρχές, στο δίκαιο και την πολιτική, διασφαλίζουν ακόμη τη δημοκρατία μας, στις δυσκολίες και τις εντάσεις του καιρού μας.

Η δοκιμασία που επιφύλαξε στον πλανήτη μας ο κορωνοϊός δεν αφορά μόνο τη δημόσια υγεία. Είναι και ένας δρόμος αντοχής για την ίδια τη δημοκρατία, τη σταθερότητα και τις θεμελιώδεις αξίες μας. Σε αυτή την επώδυνη, γεμάτη απώλεια και πένθος, διαδρομή, η ανθρωπότητα αφυπνίστηκε, η επιστήμη μεγαλούργησε, η κοινωνία συσπειρώθηκε σε ένα κοινό σκοπό. Οι άνθρωποι δίπλα μας, το υγειονομικό προσωπικό και όσοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για όλους εμάς, έλαμψαν και μας ενέπνευσαν, δίνοντας καθημερινά το παράδειγμα της ηθικής της φροντίδας και της αλληλεγγύης. Η δημοκρατία, όπως μας δίδαξαν οι αρχαίοι, δεν εξαντλείται στους ορθολογικούς κανόνες και την ανάληψη του χρέους που μας αναλογεί όταν συμμετέχουμε στα κοινά. Δυναμώνει ακόμη περισσότερο και ακμάζει, όταν στηρίζεται σε μια αρραγή κοινότητα του συναισθήματος και του ήθους.

Πολλοί μιλούν απαισιόδοξα για την κρίση της δημοκρατίας και στο όνομά της επιχειρούν συχνά να εργαλειοποιήσουν το πλήθος και να οικειοποιηθούν αυθαίρετα τη λαϊκή βούληση. Υποτιμούν, όμως, την αυθεντική δύναμη και αντίληψη του λαού, όπως και τις σταθερές εγγυήσεις των θεσμών και του Κράτους Δικαίου. Παραγνωρίζουν την εγγενή και μοναδική δυνατότητα της δημοκρατίας να ανανεώνεται και να προστατεύεται από τους εχθρούς της, δίχως να χάνει την ψυχή της.

Αυτή την πίστη στην αξία και τα ιδανικά της δημοκρατίας μοιράζονται οι λαοί μας και τιμά σήμερα η καμπάνια «ΗΠΑ & Ελλάδα: Γιορτάζοντας 200 χρόνια φιλίας». Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά την Πρεσβεία των ΗΠΑ για την πρωτοβουλία της να οργανώσει πληθώρα δράσεων, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών, που αναδεικνύουν όλα αυτά που μας συνδέουν και ενισχύουν τη συνεργασία μας.

Η επέτειος της επανάστασης του 1821 είναι μια ευκαιρία να αναστοχαστούμε τον συλλογικό μας εαυτό και να εμβαθύνουμε στη δημοκρατία μας. Να αναλογιστούμε τις επιτυχίες αλλά και τα λάθη μας. Να αντλήσουμε δύναμη από την αυτοθυσία και το παράδειγμα των προγόνων μας. Η ενότητα και η σύμπνοια, η προσήλωσή μας στο κοινό καλό, είναι το πιο ηχηρό μήνυμα των εορτασμών μας».

Τζέφρι Πάιατ: «Ο νέος Πρόεδρος Μπάιντεν και η κυβέρνησή του θα προωθήσουν την αναβάθμιση της σχέσης Ελλάδας - ΗΠΑ σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα»

Με ελληνικές λέξεις- φιλία, αγορά, δημοκρατία- και την επισήμανση των ισχυρών δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, έδωσε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ το στίγμα της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Ελλάδας, αλλά και γενικότερα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, από τον νέο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την κυβέρνησή του.

Σε χαιρετισμό του που απηύθυνε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Αρχαία Αγορά, με αφορμή την ορκωμοσία του νέου Προέδρου των ΗΠΑ και της αντιπροέδρου και στο πλαίσιο της καμπάνιας «ΗΠΑ & Ελλάδα: Γιορτάζοντας 200 χρόνια φιλίας», ο Τζέφρι Πάιατ επισήμανε πως ο Τζο Μπάιντεν είναι φίλος της Ελλάδας που γνωρίζει τη χώρα αυτή και τους ανθρώπους της πολύ καλά. «Γνωρίζω ότι ο εκλεγμένος Πρόεδρος Μπάιντεν, η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Χάρις, ο προτεινόμενος για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών Μπλίνκεν και η υπόλοιπη κυβέρνηση Μπάιντεν θα έχουν ισχυρή δέσμευση στη συμμαχία μας με την Ελλάδα, προωθώντας τους στόχους του Στρατηγικού μας Διαλόγου, συνεργαζόμενοι στην παγκόσμια μάχη ενάντια στον κορονοϊό και την αναβάθμιση της διμερούς μας σχέσης σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Η ομάδα Εθνικής Ασφαλείας του εκλεγμένου Προέδρου, επίσης, έχει μεγάλη εμπειρία από την περιοχή και είναι βαθιά δεσμευμένη στη διατλαντική σχέση μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Τζέφρι Πάιατ.

Επικαλούμενος τα λόγια του νέου Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ, είπε πως η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τον κόσμο όχι όπως ήταν αλλά όπως είναι σήμερα. «Έναν κόσμο ανερχόμενου εθνικισμού, υποχώρησης της δημοκρατίας, εντεινόμενου ανταγωνισμού με την Κίνα, τη Ρωσία κι άλλα αυταρχικά κράτη, αυξανόμενες απειλές σε ένα σταθερό και ανοικτό διεθνές σύστημα, και μια τεχνολογική επανάσταση που αναδιαμορφώνει κάθε πλευρά της ζωής μας, ειδικά στον κυβερνοχώρο» εξήγησε. Στην Ελλάδα, διαμήνυσε, θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις ως φίλοι και σύμμαχοι, συνεργαζόμενοι στενότερα μαζί από ποτέ στο παρελθόν.

Ξεκινώντας τον χαιρετισμό του, που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ, ο Τζέφρι Πάιατ ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη «μεγάλη τιμή» να βρεθεί μαζί του για να τιμήσουν την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου και της εκλεγμένης αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις στο μέρος όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία, την Αθηναϊκή Αγορά. Εισαγωγικά, έκανε ιδιαίτερη μνεία για την ξεχωριστή σημασία της Αγοράς στην Αρχαία Αθήνα, τη συμβολή της Ελλάδας στην ανθρώποτητα και το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίστηκαν οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ. «Η Αγορά ήταν το κέντρο της δημόσιας ζωής στην Αρχαία Αθήνα, ένας τόπος συγκέντρωσης στον οποίο είχαν πρόσβαση όλοι, όπου γινόταν συζήτηση πάνω σε νέες ιδέες και λύνονταν προβλήματα. Σε αυτό το σημείο, εδώ και 25 αιώνες, οι Αρχαίοι Αθηναίοι άρχισαν να συζητούν ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης που ευνοούσε τους πολλούς αντί για τους λίγους, που βασιζόταν στην ελευθερία, τις ίσες ευκαιρίες και την ίση αντιμετώπιση όλων από τον νόμο. Ονόμασαν αυτό το νέο σύστημα διακυβέρνησης δημοκρατία, διότι το "κράτος", η εξουσία ή το δικαίωμα στη διακυβέρνηση, προερχόταν από τον "δήμο", τον λαό. Η ισχυρή μας πίστη σε αυτή τη δημοκρατία, την οποία ο κόσμος αναγνωρίζει ως ένα από τα μεγάλα δώρα της Ελλάδας στην ανθρωπότητα, αποτελεί το θεμέλιο της διμερούς σχέσης μας. Είναι οι βασικές αξίες που ενστερνιζόμαστε στην πατρίδα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο και αποτελούν το θεμέλιο μιας φιλίας 200 ετών που οι ΗΠΑ γιορτάζουν μαζί με την Ελλάδα τη φετινή χρονιά» ανέφερε ο πρέσβης Πάιατ.

Διακόσια χρόνια μετά, δήλωσε ότι είναι περήφανος που η φιλία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας είναι ισχυρότερη από ποτέ. Σε ανάλογο μήκος κύματος, εξέφρασε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. «Η αμερικανική πρεσβεία με ενθουσιασμό θα γιορτάσει τη 200ετή φιλία μας με την Ελλάδα, τιμώντας τους ανθρώπους της, τονίζοντας την ιστορία και τα επιτεύγματά της κι οραματιζόμενη τη μελλοντική σχέση μας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια και πέρα. Γιορτάζουμε αυτό το σημαντικό έτος με μια εκστρατεία βασισμένη στην ελληνική ιδέα της φιλίας που τιμά τις κοινές αξίες και τις σχέσεις μεταξύ των λαών μας που συνεχίζουν να εμπνέουν τη φιλία ανάμεσα στις χώρες μας. Τα 200 χρόνια φιλίας που ενώνουν τις χώρες μας θα φωτίσουν τον δρόμο μπροστά μας, όπως το φως της δημοκρατίας έλαμψε από αυτό τον ιερό τόπο για αιώνες, υπενθυμίζοντάς μας ότι στο δικό μας σύστημα αυτοδιάθεσης, η εξουσία και η πρόοδος πηγάζουν από τον δήμο, από εμάς, τον λαό» ανέδειξε ειδικότερα.

Εν συνεχεία, αναφερόμενος στην επίθεση στο Αμερικανικό Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου καθώς το Κογκρέσο ετοιμαζόταν να επικυρώσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, είπε πως κλόνισε πολλούς Έλληνες και τη χαρακτήρισε μια απαράδεκτη επίθεση εναντίον όλων όσα η Αμερική εκπροσωπεί και όλοι μας σεβόμαστε.

Ωστόσο, διαβεβαίωσε με σαφήνεια πως η αμερικανική δημοκρατία είναι ανθεκτική και έχει βαθιές ρίζες στις αρετές και την πίστη που θα επικρατήσουν απέναντι σε τέτοιες προκλήσεις, όπως και στο παρελθόν. Προς επίρρωση αυτού, επισήμανε πως για περισσότερα από 31 χρόνια ως Αμερικανός διπλωμάτης έχει δει την έμπνευση που προσφέρει η αμερικανική δημοκρατία σε άλλες χώρες, «οπότε είναι μια έμπνευση να παρακολουθεί κάποιος τις ΗΠΑ να τελειοποιούν ακόμη περισσότερο τη δημοκρατία τους, εκλέγοντας την Κάμαλα Χάρις στη θέση της αντιπροέδρου». Είναι η υψηλότερη εκλεγμένη θέση που μια γυναίκα κερδίζει στην αμερικανική ιστορία και η πρώτη Αμερικανίδα αφρικανικής και ασιατικής καταγωγής να κατέχει αυτό το αξίωμα, προσέθεσε.

(Κεντρική φωτογραφία ΑΡ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News