Ρωσία: Συνελήφθη ο Αλεξέι Ναβάλνι – Zητούν την απελευθέρωσή του

Κόσμος
Ρωσία: Συνελήφθη ο Αλεξέι Ναβάλνι – Zητούν την απελευθέρωσή του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την επιστροφή του στη Μόσχα

Συνελήφθη λίγο μετά την έξοδό του από το αεροπλάνο ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης  Αλεξέι Ναβάλνι, που ανάρρωσε στη Γερμανία από δηλητηρίασή του και επέστρεψε στη Μόσχα.

Το αεροπλάνο από το Βερολίνο που μετέφερε τον Ναβάλνι προσγειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας. Το αεροπλάνο είχε προγραμματιστεί να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Βνούκοβο, το οποίο έκλεισε λόγω των «τεχνικών λόγων».

Μάλιστα, φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον δείχνουν να αγκαλιάζει την σύζυγό του, Γιούλια, πριν συλληφθεί από αστυνομικούς.

Η κράτηση του Ναβάλνι θα μπορούσε να πυροδοτήσει διεθνή αντίδραση και διαμαρτυρίες, καθώς υπάρχουν κατηγορίες ότι το Κρεμλίνο προσπάθησε να τον δολοφονήσει, ισχυρισμοί πάντως που το τελευταίο απορρίπτει.

Οι δηλώσεις του από το αεροδρόμιο

«Εγώ, να συλληφθώ; Είναι αδύνατον. Είμαι αθώος» είπε σε δημοσιογράφους ο Ναβάλνι, καθώς επιβιβαζόταν στο αεροπλάνο.

Κατά την επιβίβασή του, ο Ναβάλνι ευχαρίστησε εκ νέου τη Γερμανία, επειδή οργάνωσε τη θεραπεία του και τη διαδικασία ανάρρωσής του. «Θέλω να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ, σας ευχαριστώ όλους, ελπίζω πως όλα θα πάνε τέλεια, σήμερα είμαι πολύ ευτυχισμένος».

«Είναι η καλύτερη στιγμή που βιώνω τους τελευταίους 5 μήνες» είπε στους δημοσιογράφους, που είχαν αγοράσει επίσης εισιτήρια για την πτήση. «Νιώθω υπέροχα. Επιστρέφω στην πατρίδα μου».

Από τότε που ο Ναβάλνι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επιστρέψει στη χώρα του, οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές (FSIN) προειδοποίησαν ότι θα είναι «υποχρεωμένες» να τον συλλάβουν επειδή παραβίασε τους όρους μιας ποινής με αναστολή, που του είχε επιβληθεί το 2014.

Ο 44χρονος Ναβάλνι απέρριψε την προειδοποίηση αυτή, που στοχεύει, σύμφωνα με τον ίδιο, να «τον τρομοκρατήσει» και απηύθυνε, αντιθέτως, κάλεσμα στους υποστηρικτές του να πάνε να τον υποδεχθούν στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας.

Συνελήφθησαν υποστηρικτές του

Λίγη ώρα πριν, η ρωσική αστυνομία συνέλαβε υποστηρικτές του Ναβάλνι στο αεροδρόμιο Βνούκοβο, την ώρα που τον περίμεναν να φθάσει εκεί.

Ο πολιτικός της αντιπολίτευσης, Λιουμπόφ Σόμπολ, διακρίνεται να απομακρύνεται από αστυνομικούς μέσα σε ένα τερματικό σταθμό στο Βνούκοβο, σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ζητούν άμεση απελευθέρωσή του 

Ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι θα πρέπει να απελευθερωθεί δήλωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

"Η Ρωσία δεσμεύεται από το Σύνταγμά της και από τις διεθνείς υποχρεώσεις της προς την αρχή του κράτους δικαίου και την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων. Οι αρχές αυτές θα πρέπει, φυσικά, να ισχύουν και για τον Αλεξέι Ναβάλνι. Θα πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα", αναφέρει ο Μάας σε ανακοίνωσή του.

Η αστυνομία συνέλαβε τον Ναβάλνι χθες κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Μόσχας από τη Γερμανία, όπου βρισκόταν από το περασμένο καλοκαίρι που είχε δηλητηριαστεί με τον νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ, προκαλώντας μια πολιτική κόντρα με τη Δύση.

Οι δικηγόροι του δήλωσαν σήμερα ότι δεν τους έχει δοθεί πρόσβαση στον πελάτη τους από χθες και ότι είναι άγνωστη η κατάστασή του.

Από την πλευρά του το Λονδίνο ζήτησε σήμερα από τη Μόσχα την άμεση απελευθέρωση του Ναβάλνι και κάλεσε την Μόσχα να εξηγήσει πώς ο Ναβάλνι δέχτηκε επίθεση με ένα χημικό όπλο.

"Είναι φρικτό ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι, το θύμα ενός ειδεχθούς εγκλήματος, συνελήφθη από τις ρωσικές αρχές. Θα πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ.

"Αντί να διώκει τον κ. Ναβάλνι η Ρωσία θα πρέπει να εξηγήσει με ποιον τρόπο ένα χημικό όπλο χρησιμοποιήθηκε σε ρωσικό έδαφος", είπε ο Ράαμπ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Τόμας Πέτριτσεκ επιθυμεί να συζητηθεί η σύλληψη του Ναβάλνι και η πιθανότητα επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας σε σχέση με το συμβάν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

"Η σύλληψη του @ναβάλνι είναι πολιτικά υποκινούμενη. Συνελήφθη για τις απόψεις του, όχι για αυτό για το οποίο κατηγορείται επισήμως. Το ρωσικό καθεστώς, ως εκ τούτου, παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα επιδιώξω να συζητηθεί αυτό στην επόμενη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ", έγραψε ο Πέτριτσεκ στο Twitter προσθέτοντας ότι " ο @ναβάλνι έχει τη στήριξή μου. Θα προτείνω μια συζήτηση για πιθανές κυρώσεις".

Σε σχέση με τα διάφορα σχόλια για την σύλληψή του, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα συμβούλευσε τους αξιωματούχους τρίτων χωρών να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και να επικεντρώνονται σε εσωτερικά ζητήματα.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι οι εκδηλώσεις οργής των δυτικών χωρών για τη σύλληψη του Ναβάλνι είναι σχεδιασμένες για να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες τους από τα εσωτερικά προβλήματα.

Ο Ναβάλνι πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως, δήλωσε μέσω του Twitter ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν που αναλαμβάνει σε τρεις ημέρες τα καθήκοντά του ως προέδρου των ΗΠΑ.

"Οι επιθέσεις του Κρεμλίνου κατά του κ. Ναβάλνι δεν συνιστούν απλώς παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και επίθεση κατά του ρωσικού λαού που θέλει να ακουστεί η φωνή του", έγραψε στο Twitter Τζέικ Σάλιβαν.

https://twitter.com/jakejsullivan/status/1350893957375471628https://www.in.gr/2021/01/17/world/rosia-synelifthi-o-aleksei-navalni/
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News