Συναγερμός στις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο ένοπλων διαδηλώσεων

Κόσμος
Συναγερμός στις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο ένοπλων διαδηλώσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ώρα που η προεδρία Τραμπ φθάνει στο τέλος της  

Στελέχη των αμερικανικών δυνάμεων επιβολής του νόμου βρίσκονται σε επιφυλακή για διαδηλώσεις υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ στις 50 πολιτειακές πρωτεύουσες αυτό το Σαββατοκύριακο, εγκαθιστώντας οδοφράγματα και καλώντας την Εθνοφρουρά σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να προκληθούν ταραχές, όπως εκείνες που συγκλόνισαν τη χώρα στις 6 Ιανουαρίου.

Το FBI έχει προειδοποιήσει τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις για πιθανές ένοπλες κινητοποιήσεις στις πρωτεύουσες των 50 αμερικανικών πολιτειών από τις 16 Ιανουαρίου έως την ημέρα της ορκωμοσίας του εκλεγμένου πρόεδρου Τζο Μπάιντεν, στις 20 Ιανουαρίου, τις οποίες θα οργανώσουν υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που πιστεύουν τους ισχυρισμούς του περί εκλογικής νοθείας.

Το Μίσιγκαν, η Βιρτζίνια, το Ουισκόνσιν, η Πενσιλβάνια και η Ουάσιγκτον είναι μεταξύ των πολιτειών που έχουν κινητοποιήσει τις Εθνοφρουρές τους για να ενισχύσουν την ασφάλεια, ενώ το Τέξας αποφάσισε να κλείσει το Καπιτώλιό του από σήμερα έως τις 20 Ιανουαρίου.

Ο Στιβ ΜακΚρόου, ο διευθυντής του υπουργείου Δημοσίας Τάξης του Τέξας, δήλωσε σε μια ανακοίνωση αργά χθες το βράδυ πως οι υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν πως «βίαιοι εξτρεμιστές» ενδέχεται να επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν τις σχεδιαζόμενες ένοπλες διαμαρτυρίες στο Όστιν για να «διαπράξουν εγκληματικές ενέργειες».

Ο "συναγερμός" ακολουθεί την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, στην Ουάσιγκτον από ένα μείγμα εξτρεμιστών και υποστηρικτών του Τραμπ. Οι αξιωματικοί των δυνάμεων επιβολής του νόμου δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην αυριανή ημέρα, καθώς οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις και στις 50 αμερικανικές πολιτείες.

Στο Μίσιγκαν, οι αρχές έχουν υψώσει έναν φράκτη περιμετρικά του κτιρίου του Καπιτωλίου στο Λάνσινγκ και στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί από κάθε γωνιά της πολιτείας για να συνδράμουν στην ασφάλεια. Το τοπικό κοινοβούλιο ακύρωσε τις συνεδριάσεις την επόμενη εβδομάδα, επικαλούμενο ανησυχίες για αξιόπιστες απειλές.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα, όμως, διατηρούμε ελπίδες ότι όσοι επιλέξουν να διαδηλώσουν έξω από το Καπιτώλιό μας θα το κάνουν ειρηνικά», επισήμανε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου χθες, ο διευθυντής της αστυνομίας του Μίσιγκαν Τζο Γκάσπερ.

Χιλιάδες ένοπλοι στρατιώτες της Εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους της Ουάσιγκτον, σε μια άνευ προηγουμένου επίδειξη δύναμης στο αμερικανικό Καπιτώλιο. Το εθνικό πάρκο της Ουάσιγκτον και σημαντικά αξιοθέατα θα κλείσουν για τους επισκέπτες την εβδομάδα που έρχεται.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι πρωτεύουσες των αμφίρροπων πολιτειών όπως του Ουισκόνσιν, του Μίσιγκαν, της Πενσιλβάνια και της Αριζόνα βρίσκεται μεταξύ εκείνων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την εκδήλωση βίαιων επεισοδίων.

(Φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News