Κόσμος

Η ταραχώδης ιστορία του Καπιτωλίου των ΗΠΑ - Δείτε πως είναι από μέσα το ιστορικό κτήριο

Η ιστορία του κτιρίου ξεκινά το 1793

Η εισβολή  των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο και οι ταραχές, που άφησαν πίσω τους 5 νεκρούς, μας οδηγεί στο να ανατρέξουμε σε ιστορικές στιγμές που «σημάδεψαν» τον «ναό της δημοκρατίας» των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Αμερικανικό Καπιτώλιο είναι το μέρος στο οποίο συνεδριάζει  το Κογκρέσο  και το νομοθετικό σώμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Βρίσκεται στην κορυφή του ομώνυμου  λόφου του Καπιτωλίου.

Η ιστορία  του κτιρίου ξεκινά το 1793.

Ο Πρόεδρος Τζορτζ Ουάσινγκτον το 1791 επέλεξε την περιοχή. Επέλεξε επίσης τρεις επιτρόπους για να ερευνήσει την τοποθεσία και να επιβλέπει το σχεδιασμό και την κατασκευή της πρωτεύουσας και των κυβερνητικών κτιρίων της.

Το κτήριο σχεδιάστηκε από τον Γουίλιαμ Θόρτον το 1793 και ήταν εμπνευσμένο από τη δυτική πρόσοψη του Λούβρου και το Πάνθεον του Παρισιού.

Από τότε, το Καπιτώλιο χτίστηκε, κάηκε, ανοικοδομήθηκε, επεκτάθηκε και αποκαταστάθηκε πολλές φόρες .

Το Καπιτώλιο που βλέπουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα πολλών σημαντικών περιόδων κατασκευής. Στέκεται εκεί μέσα στα χρόνια  ως μνημείο της εφευρετικότητας, της αποφασιστικότητας και της ικανότητας του αμερικανικού λαού. Φτιαγμένα από μαύρους εργάτες σκλάβους . 

Το Καπιτώλιο κατασκευαζόταν από το 1793 μέχρι το 1811, και η πρώτη σύγκληση του Κογκρέσου έγινε το 1800, μέσα στο ημιτελές κτίριο.

Εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού αντιπροσώπων από τις νέες πολιτείες, το κτήριο επεκτάθηκε  και διπλασιάστηκε σε μήκος.

Ο πόλεμος του 1812  ανάμεσα στους Άγγλους και τις ΗΠΑ άφησε πίσω του το Καπιτώλιο ως ένα «υπέροχο ερείπιο»: Στις 24 Αυγούστου του 1814, τα βρετανικά στρατεύματα έβαλαν φωτιά στο κτίριο, αλλά μια ξαφνική καταιγίδα εμπόδισε την πλήρη καταστροφή του.

Ο αρχιτέκτονας Latrobe ανέλαβε να αποκαταστήσει το Καπιτώλιο. Παράλληλα με τις επισκευές , εκμεταλλεύτηκε αυτήν την ευκαιρία για να κάνει περαιτέρω αλλαγές στον εσωτερικό σχεδιασμό του κτιρίου και να εισαγάγει νέα υλικά.

Ωστόσο, δέχθηκε πιέσεις λόγω καθυστερήσεων στην κατασκευή και λόγω υπερβάσεων του κόστους και οδηγήθηκε σε παραίτηση. Οι εργασίες συνεχίστηκαν από άλλους μηχανικούς και αρχιτέκτονες και ουσιαστικά ολοκληρώθηκαν το 1868.

 Ο παλιός θόλος, ο οποίος αποδείχθηκε μικρός μετά την επέκταση του κτηρίου, αντικαταστάθηκε από έναν νέο, τρεις φορές ψηλότερο. Στην κορυφή του θόλου  τοποθετήθηκε το άγαλμα της ελευθερίας. 

Το ύψος του Καπιτωλίου φτάνει τα 88 μέτρα.

Εκτός από την ενεργή χρήση του από το Κογκρέσο, το Καπιτώλιο των ΗΠΑ είναι ένα μουσείο αμερικανικής τέχνης και ιστορίας. Κάθε χρόνο, το επισκέπτονται περίπου 3-5 εκατομμύρια άτομα από όλο τον κόσμο.

Είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα  .  Οι αρχιτεκτονικές επιρροές   προέρχονται από την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη .

Το ιστορικό κτήριο δεσπόζει  από παντού στην ζωντανή και όμορφη πόλη της Ουάσιγκτον. 

 

Επαύλεις με τεράστιους κήπους πνιγμένους στο πράσινο και εικόνες βγαλμένες από αμερικανικές σειρές, μνημεία και μουσεία δεμένα με την Ιστορία των ΗΠΑ, ζωντανές γειτονιές όπου το παρελθόν συναντά τις νέες τάσεις, ακμάζουσα γαστρονομική σκηνή αλλά και αξιοσημείωτη κουλτούρα φαγητού και ποτού.

Η Ουάσινγκτον δεν είναι μόνο η έδρα του Λευκού Οίκου, αλλά ένας ανερχόμενος ταξιδιωτικός προορισμός με φινέτσα.

Πηγή : https://www.aoc.gov/  ,  Architect of the Capitol 

ΦΩΤΟ - Architect of the Capitol    

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια