Χάος στο Καπιτώλιο: Διάγγελμα Μπάιντεν - Τράμπ προς τον όχλο: "Πρέπει να φύγετε τώρα"

Κόσμος
Χάος στο Καπιτώλιο: Διάγγελμα Μπάιντεν - Τράμπ προς τον όχλο: "Πρέπει να φύγετε τώρα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε το βίντεο του τραυματισμού μίας γυναίκας /Σκληρές εικόνες

Σκηνές απείρου κάλλους και ντροπής για τη Δημοκρατία των ΗΠΑ εκτυλίσσονται στην Ουάσινγκτον, όπου επικρατεί χάος, ενώ διάγγελμα στον αμερικανικό λαό απηύθυνε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μετά τα επεισόδια και την εισβολή υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Να βγει ο Ντόναλντ Τραμπ ΤΩΡΑ και να ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα, ζήτησε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε για επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας, από έναν όχλο που θέλει να καταλύσει την δημοκρατία. Κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να βγει στην τηλεόραση και να ζητήσει να σταματήσει αυτή η τρέλα.

«Μας βλέπει ο κόσμος, μας βλέπει η Αμερική, μας βλέπουν τα παιδιά μας!», είπε ο Μπάιντεν και κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα.

Κλείνοντας το διάγγελμά του ο Τζο Μπάιντεν είπε απευθυνόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ: Βγες μπροστά και είθε ο Θεός να ευλογεί όσους προσπαθούν να διατηρήσουν την τάξη στο Καπιτώλιο.

Μετά από λίγη ώρα ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε ένα βίντεο ενός λεπτού για να πει στον όχλο που έστειλε στο Καπιτώλιο πως τώρα, είναι ώρα να φύγουν και να υπάρξει ειρήνη. 

Επανέλαβε τους αστήρικτους ισχυρισμούς του για νοθεία στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Ένα άτομο δέχθηκε πυρά από έναν αξιωματικό των δυνάμεων επιβολής του νόμου μέσα στο αμερικανικό Καπιτώλιο, μετέδωσε το τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο NBC NEWS.

Την στιγμή που οι υποστηρικτές που είχαν φτάσει μια ανάσα από την ολομέλεια μέσα στο Καπιτώλιο βγήκαν τα όπλα αφού ο όχλος είχε άγριες διαθέσεις. Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί πως έπεσε πυροβολισμός και μια γυναίκα από την πλευρά των εισβολέων δεχόταν μια σφαίρα στο στήθος. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολούθησε πανζουρλισμός όπως θα δείτε στο βίντεο ντοκουμέντο που ακολουθεί

https://twitter.com/TaylerUSA/status/1346913549898149888

Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη

 "Εξαιρετικά ταραγμένος από τη βία και τα φρικτά γεγονότα που συμβαίνουν στην Ουάσιγκτον" δηλώνει με ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

 Όπως συμπληρώνει, "Η Αμερικανική Δημοκρατία είναι ανθεκτική, έχει βαθιές ρίζες και θα ξεπεράσει αυτή την κρίση".

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς ζήτησε τον "άμεσο" τερματισμό της βίας στο Καπιτώλιο, μετά την εισβολή νωρίτερα σήμερα διαδηλωτών-οπαδών του Τραμπ στην περίβολο του αμερικανικού Κοινοβουλίου στην Ουάσινγκτον.

"Οι βιαιότητες και οι καταστροφές που λαμβάνουν χώρα στο αμερικανικό Καπιτώλιο πρέπει να σταματήσουν και πρέπει να σταματήσουν αμέσως", έγραψε στο Twitter, ζητώντας από τους διαδηλωτές να "σεβαστούν τους αξιωματικούς

Εκκενώθηκαν τα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος, ανέφεραν οι New York Times ενώ ένας εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίστηκε στα κεντρικά γραφεία του Ρεπουμπλικανού κόμματος και ο εκρηκτικός μηχανισμός απενεργοποιήθηκε με ασφάλεια, ανέφερε ένας δημοσιογράφος των New York Times.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρόμπερτ Ο' Μπράιαν δήλωσε πως "η βία δεν έχει απολύτως καμία θέση στη δημοκρατία μας", αναφερόμενος στην εισβολή διαδηλωτών, υποστηρικτών του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, στο Καπιτώλιο.

Στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς στέλνονται στο Καπιτώλιο μαζί μ ομοσπονδιακές υπηρεσίες ασφαλείας, δήλωσε μια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

 Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Ραλφ Νόρθαμ δήλωσε πως έπειτα από αίτημα της δημάρχου της Πόλης της Ουάσινγκτον η Πολιτεία του θα στείλει 200 μέλη της Εθνικής Φρουράς της Πολιτείας.

Όπλα στο Καπιτώλιο  από αστυνομικούς για να προστατεύσουν βουλευτές και γερουσιαστές

Αστυνομικοί τραβηξαν  όπλα στο Καπιτώλιο για να προστατεύσουν τους εκλεγμένους αξιωματούχους, δήλωσε ένας βουλευτής.

"Οι φρουροί ασφαλείας και η αστυνομία στο Κάπιτολ Χιλ έβγαλαν τα όπλα τους, καθώς οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησαν να εισβάλουν", έγραψε στο Twitter ο βουλετής Νταν Κίλντι.

Βουλευτές δήλωσαν πως έγινε χρήση δακρυγόνων στη Ροτόντα του Καπιτωλίου μετά την εισβολή διαδηλωτών υπέρ του Τραμπ και οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι έλαβαν εντολή να φορέσουν αντιασφυξιογόνες μάσκες.

"Η αστυνομία μας ζήτησε να φορέσουμε αντιασφυξιογόνες μάσκες επειδή υπήρξε ρίψη δακρυγόνων στη Ροτόντα", έγραψε σε tweet του ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζιμ Χάιμς. "Μας δόθηκε εντολή να ξαπλώσουμε στο έδαφος και να φορέσουμε αντιασφυξιογόνες μάσκες ", πρόσθεσε ο Κίλντι.

Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον διέταξε σήμερα απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18.00 τοπική ώρα (01.00 της Πέμπτης, ώρα Ελλάδας) στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, που βρίσκεται αντιμέτωπη με βίαιες διαδηλώσεις οπαδών του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, την ημέρα που επρόκειτο να επικυρωθεί η νίκη του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζον Μπάιντεν.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα διαρκέσει έως τις 6.00 το πρωί της Πέμπτης (13.00 ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσε η δήμαρχος Μιούριελ Μπάουζερ μέσω Twitter, διευκρινίζοντας ότι εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πρώτης γραμμής καθώς και οι δημοσιογράφοι.

 Παράλληλα, όπως αναφέρει το hellasjournal.com, η αστυνομία έκλεισε το Κογκρέσο και φυγαδεύτηκε από το κτίριο ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος νωρίτερα αρνήθηκε την προτροπή του Ντόναλντ Τραμπ να μην επικυρώσει την εκλογή του Τζο Μπάιντεν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέβασε μήνυμα στο Twitter με το οποίο καλεί τους οπαδούς του να ηρεμήσουν και να μείνουν ήρεμοι. «Υποστηρίξτε την αστυνομία και την επιβολή του νόμου στο Καπιτώλιο. Είναι πραγματικά στο πλευρό της χώρας μας. Μείνετε ήρεμοι!».

Όπως μεταδίδει το iefimerida.gr, ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε στον Μάικ Πενς για την άρνησή του να μπλοκάρει τη διαδικασία επικύρωσης του εκλογικού αποτελέσματος. «Ο Μάικ Πενς δεν είχε το κουράγιο να κάνει όσα χρειάζεται για να προστατεύσει τη χώρα μας και το Σύνταγμά μας, δίνοντας στις Πολιτείες την ευκαιρία να επικυρώσουν μια σειρά από στοιχεία, όχι τα ψευδή και τα ανακριβή που τους ζητήθηκε νωρίτερα να επικυρώσουν. Οι ΗΠΑ απαιτούν την αλήθεια» έγραψε.

Εκπρόσωπος του κογκρέσου, ο Τζέρι Κόνολι τουήταρε πως τους δόθηκαν αντιασφυξιογόνες μάσκες στην αίθουσα της βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών εντός του κτιρίου.

https://twitter.com/CNN/status/1346912176007626756

Με πληροφοριες από ΑΠΕ- newsit

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News