Κόσμος

Κοντά στη λύση του μυστήριου του «κεχριμπαρένιου δωματίου» - Εξαφανίστηκε από προσώπου Γης στα 1945

Το μπαρόκ αριστούργημα που κλάπηκε από τους ναζί

Η μεταφορά του στα Ανάκτορα της Μεγάλης Αικατερίνης, το Τσάρκογιε Τσέλο, ήταν εκείνη που το έκανε ακόμα πιο διάσημο στην Ευρώπη, και όχι μόνο…

Το αποκάλεσαν το “όγδοο θαύμα του κόσμου”, το θαύμασαν χιλιάδες μάτια, το περιέγραψαν - και όχι άδικα - ως ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας τέχνης και το αναζητούν μανιωδώς εδώ και οκτώ δεκαετίες οι κυνηγοί θησαυρών που προσπαθούν να λύσουν έναν από τους σημαντικότερους γρίφους που έχει να κάνει με έργα τέχνης στο διάβα της Ιστορίας. Το όνομά του ήταν ενδεικτικό του μεγαλείου του, “το κεχριμπαρένιο δωμάτιο”, και η ιστορία του γίνεται ακόμα πιο συναρπαστική χάρη σε μια πρόσφατη ανακάλυψη που ίσως λύσει επιτέλους το μυστήριο...

Ο λόγος για το ναυάγιο ενός γερμανικού πλοίου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, του ατμόπλοιου “Καρλσρούη”, το οποίο εντόπισαν Πολωνοί δύτες σε βάθος 88 μέτρων στις ακτές της Πολωνίας και θεωρείται πιθανόν να περιλαμβάνει μεταξύ των άθικτων εμπορευμάτων στο αμπάρι του τις πλάκες που συνέθεταν το πολυτελές δωμάτιο από κεχριμπάρι και χρυσάφι που σύλησαν οι ναζί το 1941 από το Ανάκτορο της Μεγάλης Αικατερίνης που το στέγαζε έξω από την Αγία Πετρούπολη.

Το “κεχριμπαρένιο δωμάτιο” κατασκευάστηκε στην Πρωσία τον 17ο αιώνα και δόθηκε ως δώρο από τον Πρώσο βασιλιά Φρειδερίκο Γουλιέλμο Ι στον τσάρο της Ρωσίας Μεγάλο Πέτρο στα 1716. Διακοσμημένο με κεχριμπάρι και φύλλα χρυσού, αποτέλεσε μέρος του Ανακτόρου της Αικατερίνης Τσάρκογιε Τσέλο, θαμπώνοντας τους επισκέπτες. Το “όγδοο θαύμα του κόσμου” κλάπηκε από τους Γερμανούς το 1941 και μεταφέρθηκε στην πόλη Κόνιγκσμπεργκ, από όπου εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια των συμμαχικών βομβαρδισμών στην πόλη μεταξύ 1944 και 1945. Έκτοτε οι θεωρίες δίνουν και παίρνουν, ανάμεσά τους και εκείνη που θεωρεί ότι καταστράφηκε.

Ωστόσο τώρα οι Πολωνοί δύτες πιστεύουν, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα “Guardian”, ότι το ναυάγιο του “Καρλσρούη” ίσως κρύβει στο αμπάρι του τον χαμένο εδώ και δεκαετίες θησαυρό. Το ατμόπλοιο είχε ξεκινήσει το 1945 από το Κόνιγκσμπεργκ μεταφέροντας βαρύ φορτίο και 1.083 ψυχές, προτού βυθιστεί στις 13 Απριλίου από σοβιετικά πολεμικά αεροσκάφη έξω από τις ακτές της Πολωνίας. Το “Καρλσρούη” λάμβανε μέρος στην Επιχείρηση “Αννίβας”, μία από τις μεγαλύτερες εκκενώσεις διά θαλάσσης στην Ιστορία, η οποία βοήθησε περισσότερο από ένα εκατομμύριο Γερμανούς στρατιώτες και πολίτες από την Ανατολική Πρωσία να γλιτώσουν από την προέλαση του Κόκκινου Στρατού, κατά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με τα έγγραφα εκείνης της περιόδου, το πλεούμενο έφυγε από το Κόνιγκσμπεργκ βιαστικά μεταφέροντας ένα τεράστιο φορτίο και 1.083 άτομα, από τα οποία 933 επιβάτες έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με έναν από τους δύτες, τον Τόμας Σταχούρα, «αναζητούσαμε το ναυάγιο από πέρυσι, όταν συνειδητοποιήσαμε ότι θα μπορούσε να είναι η πιο ενδιαφέρουσα, εκκρεμής ιστορία στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας». Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι σχεδόν άθικτο. Στα “σωθικά” του εντοπίσαμε στρατιωτικά οχήματα, πορσελάνες και πολλά κιβώτια με ακόμη άγνωστο περιεχόμενο».

Η ομάδα αναμένει την επίσημη άδεια ώστε να ξεκινήσει την ανάσυρση του εμπορεύματος του “Καρλσρούη”, που μένει να φανεί αν θα λύσει το μυστήριο του “κεχριμπαρένιου δωματίου”.

ΑΠΟ ΤΟ 1716 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Η ιστορία του αξεπέραστου αριστουργήματος

Η ιστορία του “κεχριμπαρένιου δωματίου” ξεκινάει τον 17ο αιώνα, όταν Πρώσοι καλλιτέχνες δημιούργησαν τις πλάκες από κεχριμπάρι με πλαίσιο από ατόφιο χρυσάφι και ημιπολίτιμους λίθους, που στα 1716 δόθηκαν ως δώρο στον τσάρο της Ρωσίας Πέτρο τον Μέγα από τον βασιλιά της Πρωσίας Φρειδερίκο Γουλιέλμο Ι, που εκείνη την εποχή ήταν στενοί σύμμαχοι. Η μεταφορά του στα Ανάκτορα της Μεγάλης Αικατερίνης, το Τσάρκογιε Τσέλο, ήταν εκείνη που το έκανε ακόμα πιο διάσημο στην Ευρώπη, και όχι μόνο, καθώς τα άπληστα βλέμματα των διπλωματών καρφώνονταν πάνω στα 55 τετραγωνικά μέτρα “ντυμένα” με σχεδόν 6 τόνους κεχριμπάρι και χρυσάφι. Για 170 χρόνια το “κεχριμπαρένιο μπαρόκ δωμάτιο” έμεινε στα Ανάκτορα της Αικατερίνης κατακτώντας κυρίαρχη θέση στην ιστορία της τέχνης. Έως το 1941, οπότε ξεκινάει το μεγάλο μυστήριο...

Το επί αιώνες σύμβολο της τσαρικής εξουσίας, που επέζησε της Οκτωβριανής Επανάστασης, βρέθηκε στο στόχαστρο των Γερμανών ναζί, που εισέβαλαν στη Ρωσία. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια, οι Ρώσοι προσπάθησαν να το σώσουν, όμως εξαιτίας του ευαίσθητου υλικού οι πλάκες δεν μπορούσαν να ξηλωθούν βιαστικά από τους τοίχους του θρυλικού δωματίου χωρίς να καταστραφούν. Έτσι οι Ρώσοι επιχείρησαν να το καμουφλάρουν τυλίγοντας τους τοίχους με γάζες, μαλλί και βαμβάκι σαν ταπετσαρία. Παρά τις προσπάθειές τους, οι ναζί κατάφεραν να βρουν τον θησαυρό, ξήλωσαν μέσα σε 36 ώρες τα πολύτιμα παραπετάσματα και τα μετέφεραν στο Κόνιγκσμπεργκ της Ανατολικής Πρωσίας. Και εκεί ξεκίνησε να γράφεται το μεγάλο μυστήριο...

Το “κεχριμπαρένιο δωμάτιο” εξαφανίζεται μυστηριωδώς το 1945 με την πτώση του ναζισμού και έκτοτε κανείς δε γνωρίζει την τύχη του.

Το κάστρο

Σήμερα το κάστρο της πόλης, όπου είχε “φυλακιστεί” το μοναδικό αυτό έργο τέχνης, είναι ερειπωμένο και τίποτα δε μαρτυρεί τη δόξα και την ύπαρξη του αμύθητου θησαυρού που είχε καταφύγει εκεί. Γεγονός που έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι είχε την ίδια μοίρα με το κάστρο. Οι θεωρίες, όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι τόσες όσο ενδεχομένως και το... βάρος των πλακών από κεχριμπάρι... Από συνωμοσίας, ότι δηλαδή παραμένει κρυμμένο σε κάποιο υπόγειο μακριά από τα αδιάκριτα μάτια, έως καταστροφής από φωτιά στο κάστρο μετά την παράδοση της πόλης. Και ίσως πλέον ήρθε η ώρα για τον γρίφο να λυθεί με την ανακάλυψη του ναυαγίου του “Καρλσρούη” στις πολωνικές ακτές.

Η ανακατασκευή

Οι Ρώσοι δεν ξέχασαν ποτέ τον θησαυρό-σύμβολο της χώρας και ξεκίνησαν από το 1979 την ανακατασκευή τόσο του Ανακτόρου της Μεγάλης Αικατερίνης, όσο και του “κεχριμπαρένιου δωματίου”. Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά, το έργο ολοκληρώθηκε δίνοντας μια μαγική εικόνα με τους έξι τόνους κεχριμπαριού και χρυσού, τόσο πιστή στο πρωτότυπο που θαμπώνει ξανά τα μάτια των ανθρώπων. Με μια λάμψη αντίστοιχη εκείνης της περιέργειας για την τύχη του πραγματικού θησαυρού, που κανείς δε γνωρίζει και ίσως δε θα μάθει ποτέ.

Το ναυάγιο που ίσως κρύβει το θησαυρό ΕΔΩ ή εδώ:

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια