Εβερεστ: Το ψηλότερο βουνό στον κόσμο ψήλωσε κι άλλο

Κόσμος
Εβερεστ: Το ψηλότερο βουνό στον κόσμο ψήλωσε κι άλλο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσα δεν ξέρετε για το Έβερεστ

Το υψηλότερο βουνό στον κόσμο, το Έβερεστ, "ψήλωσε" σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού το Νεπάλ και η Κίνα.

Η διαφορά στο πραγματικό ύψος του υψηλότερου βουνού στον κόσμο είχε να κάνει με την προσέγγιση στο θέμα από τις δύο χώρες σχετικά με το αν πρέπει να υπολογίζεται το χιόνι που βρίσκεται στην κορυφή ή όχι. Έτσι, το νέο ύψος του Έβερεστ υπολογίστηκε στα 8.848,86 μέτρα.

Η προηγούμενη επίσημη μέτρηση της Κίνας ήταν 8.844,43 μέτρα, σχεδόν τέσσερα μέτρα χαμηλότερα από αυτό που κατέγραφε το Νεπάλ.

Το Έβερεστ βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Κίνας και Νεπάλ και οι ορειβάτες ανεβαίνουν και από τις δύο πλευρές. Αξιωματούχοι στο υπουργείο Εξωτερικών του Νεπάλ και του Τμήματος Έρευνας ανέφεραν ότι επιθεωρητές και από τις δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για το νέο ύψος κατά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού, το 2019.

Γιατί όμως υπήρξε η διαφορά με το επίσημο ύψος; Οι κινεζικές Αρχές δήλωναν στο παρελθόν ότι το Έβερεστ πρέπει να μετρηθεί στο ύψος του βράχου, ενώ οι Αρχές του Νεπάλ ισχυρίζονταν ότι πρέπει να συμπεριληφθεί το χιόνι που υπάρχει στην κορυφή.

Η Κίνα είχε πραγματοποιήσει την τελευταία μέτρηση το 2005, με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους του Νεπάλ να δηλώνουν στο BBC το 2012 ότι δέχονταν πιέσεις από την Κίνα να δεχτούν τη μέτρηση αυτή, κάτι που τελικά τους οδήγησε να πραγματοποιήσουν τη δική τους - για πρώτη φορά, καθώς μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν νούμερα που είχε καταγράψει η Ινδία το 1954 και ύψος τα 8.848 μέτρα.

Τέσσερις ερευνητές από το Νεπάλ εκπαιδεύτηκαν για τέσσερα χρόνια πριν ξεκινήσουν για την αποστολή. «Πριν από αυτό, δεν είχαμε κάνει ποτέ τη δική μας μέτρηση. Τώρα που έχουμε μια νέα σε ηλικία ομάδα από ειδικούς, μπορούσαμε πλέον να προχωρήσουμε μόνοι μας», δήλωσε ο Νταμοντάρ Ντάκαλ, εκπρόσωπος του Τμήματος Έρευνας του Νεπάλ. Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Νεπάλ, Κιμλάλ Γκάουτμαν, έχασε το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού του λόγω κρυοπαγήματος ενώ ήταν στην κορυφή, κατά την εγκατάσταση εξοπλισμού μέτρησης του ύψους. «Για τους ορειβάτες που σκαρφαλώνουν στην κορυφή, η μέτρησή της αποτελεί μεγάλο επίτευγμα. Για μας ήταν μόνο η αρχή», δήλωσε ο Κιμλάλ Γκάουτμαν. Επισήμανε μάλιστα πως, «σε αντίθεση με άλλες έρευνες του Έβερεστ στο παρελθόν, επιλέξαμε να γίνει στις 3 το πρωί προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τα λάθη που θα μπορούσαν να είχαν προκληθεί από το φως του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Γιατί ψηλώνουν τα βουνά

Σημειώνεται ότι τα βουνά ψηλώνουν λόγω των τεκτονικών κινήσεων της Γης και των πιέσεων που οδήγησαν στη δημιουργία των οροσειρών, δυνάμεις που συνεχίζουν τη δράση τους. Στην περίπτωση του Έβερεστ, του ψηλότερου βουνού της Γης, η μεταβολή, πάντα κατά μερικά χιλιοστά κατά έτος, εξηγείται από τη σύγκρουση της τεκτονικής πλάκας της Ινδίας με την Ευρασιατική.

Όσα δεν ξέρετε για το Έβερεστ

* Το Έβερεστ πήρε το όνομά του ως φόρος τιμής στον Τζορτζ Έβερεστ, διευθυντή ενός τμήματος της Μεγάλης Τριγωνομετρικής Έρευνας της Ινδίας, όταν η χώρα αποτελούσε ακόμα βρετανική αποικία. Οι ντόπιοι το ονομάζουν Τσομολάνγκμα, που σημαίνει "Θεά Μητέρα της Γης".

* Όπως είναι φυσικό αφθονούν οι θρύλοι, με κυρίαρχο εκείνον που θέλει το μυθικό βασίλειο της Σαμπάλα να είναι αυτό που ενέπνευσε τη χρυσή Σάνγκρι Λα να κρύβεται πέρα από τις αιώνια χιονισμένες κορυφές.

* Τα Ιμαλάια, όπου ανήκει το Έβερεστ, περιλαμβάνουν όλες τις βουνοκορφές της Γης που είναι υψηλότερες από 7.000 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

* Μετά την ανάβαση των Έντμουντ Χίλαρι και Τένσινγκ Νοργκέι, ακολούθησαν χιλιάδες άλλοι, με πολλές απώλειες λόγω των δύσκολων συνθηκών του εγχειρήματος.

* Στις 16 Μαΐου 1975 ανέβηκε στο Έβερεστ η πρώτη γυναίκα, η Γιαπωνέζα Τζούνκο Ταμπέι. Η Ταμπέι και ο σέρπα της, Ανγκ Τσερίνγκ Ι, ήταν το 38ο και το 39ο άτομο που έφτασε ως την κορυφή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News