Κόσμος

Οι λέξεις και οι αναζητήσεις που κυριάρχησαν στο 2020

Το lockdown, ο κορωνοϊός και το «Black lives matter»

Η COVID-19 και το “Black lives matter”, το κίνημα που γεννήθηκε από τη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ τον Μάιο μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Φλόιντ, ήταν τα γεγονότα που διαμοιράστηκαν περισσότερο στο Twitter το 2020.

Όσο για τις λέξεις της χρονιάς, μάλλον δε χρειάζονται μαντικές ικανότητες για να τις φανταστεί κανείς. Σύμφωνα με την “Εταιρεία Γερμανικής Γλώσσας”, η λέξη που σημαδεύει το 2020 δεν είναι άλλη από τον κορωνοϊό, ακολουθούμενη από τον όρο lockdown και τη λέξη “συνωμοσιολογία”...

Και το τελευταίο μη σας εκπλήσσει, μια που οι θεωρίες συνωμοσίας άνθησαν και συνεχίζουν να ανθούν σε πολλές γωνιές του πλανήτη με αφορμή τον νέο κορωνοϊό.

Χωρίς καμιά αμφιβολία η πανδημία ήταν για το γνωστό αμερικανικό λεξικό Merriam-Webster η λέξη που φοράει το “στέμμα” της χρονιάς, ούσα εκείνη με τις περισσότερες αναζητήσεις στο διαδίκτυο. Και προφανέστατα την ίδια τάση θα καταδείξουν όλες οι σχετικές έρευνες και στατιστικές που συνηθίζονται στα τέλη κάθε χρονιάς. Το διαδίκτυο αποτελεί τον οδηγό για να εξαγάγει πλέον κανείς συμπεράσματα για το προς τα πού κινήθηκε η σκέψη των ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη και τι καλύτερο από τις μηχανές αναζήτησης και βεβαίως τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης για να δώσουν αυτή την εικόνα...

Από τις πιο γνωστές το Twitter, με τα περισσότερα “τιτιβίσματα” ή πιο γνωστά ως tweets να σχολιάζουν στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων τον κορωνοϊό και το κίνημα “Black lives matter” (“Οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία”).

Στη δε Γαλλία, σύμφωνα με τη γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, το βίντεο που δείχνει τον ξυλοδαρμό ενός μαύρου παραγωγού από αστυνομικούς ήταν το tweet που αναπαρήχθη περισσότερο. Η λέξη- “κλειδί” # COVID19 και οι παραλλαγές της «χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν 400 εκατομμύρια φορές σε ολόκληρο τον κόσμο», με αποτέλεσμα η πανδημία να αναδειχθεί, «χωρίς να προκαλεί έκπληξη», στο πιο σημαντικό γεγονός της χρονιάς, επισημαίνει το Twitter καταγράφοντας τις τάσεις της χρονιάς. Η δεύτερη λέξη- “κλειδί” που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο στο εν λόγω μέσο κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως ήταν το #BlackLivesmatter, από το αμερικανικό κίνημα που κατήγγειλε την αστυνομική βία εναντίον των Αφροαμερικανών, και στη Γαλλία όπου καταμετρήθηκε σε 1,5 εκατομμύριο tweets. Από τον περασμένο Ιούνιο το κίνημα ξεκίνησε τις κινητοποιήσεις του από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις ΗΠΑ και κατόπιν παγκοσμίως, μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ενός Αφροαμερικανού ηλικίας 46 ετών, που πέθανε από ασφυξία την οποία του προκάλεσε ένας λευκός αστυνομικός.

«Τα πολιτικά και κοινωνικά θέματα έχουν επίσης μια σημαντική απήχηση στην πλατφόρμα», εκτιμά το Twitter. Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης υπογραμμίζει τη μεγάλη κινητοποίηση, χωρίς να δίνει συγκεκριμένους αριθμούς, γύρω από τη λέξη- “κλειδί” #UighursLivesMatter, με τους χρήστες να την αναπαράγουν για να εκφράσουν τη στήριξή τους στους Ουιγούρους στην Κίνα. Σχετικά με τα tweets που διαμοιράστηκαν περισσότερο στη Γαλλία, εκείνο με το βίντεο του ξυλοδαρμού του μουσικού παραγωγού Μισέλ Ζεκλέρ από αστυνομικούς, που αναρτήθηκε την 26η Νοεμβρίου από τον Νταβίντ Περοτάν, δημοσιογράφο του “Loopsider”, βρίσκεται στην κορυφή των μηνυμάτων που αναπαρήχθησαν περισσότερο.

Κορωνοϊός και lockdown

Για την “Εταιρεία Γερμανικής Γλώσσας” με έδρα το Βισμπάντεν, η λέξη “κορωνοϊός” είναι εκείνη που χαρακτηρίζει το 2020. Η λέξη “lockdown” κατετάγη στη δεύτερη θέση, ακολουθούμενη από τη λέξη “συνωμοσιολογία”.

Μια κριτική επιτροπή επιλέγει κάθε χρόνο λέξεις και εκφράσεις που καθορίζουν γλωσσικά την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή. Όπως ανακοινώθηκε, πρώτη κατατάσσεται φέτος η λέξη “κορωνοϊός”, ακολουθεί η λέξη “lockdown” και τρίτη η “συνωμοσιολογία”, πάντα σε σχέση με τον κορωνοϊό. Η λέξη “κορωνοϊός” δε σημαίνει μόνο την πιο σοβαρή κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά είναι το συνθετικό μιας πληθώρας νέων λέξεων, σύμφωνα με το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής για την επιλογή της λέξης αυτής στην πρώτη θέση.

Οκτώ από τους δέκα επιλεγμένους όρους σχετίζονται επίσης με τον κορωνοϊό, δηλαδή το κυρίαρχο θέμα της χρονιάς.

Η λέξη “lockdown”, που αναφέρεται στα πολιτικά συμφωνημένα μέτρα για τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών, κατέλαβε τη δεύτερη θέση στη φετινή κατάταξη. Οι κοινωνικές και ψυχολογικές συνέπειες του lockdown δεν μπορεί ακόμα να προβλεφθεί τι συνέπειες θα έχουν στην οικονομία, κατά την επιτροπή επιλογής. Με την επιλογή της λέξης “συνωμοσιολογία” στην τρίτη θέση η κριτική επιτροπή αντέδρασε όχι μόνο στην προπαγάνδα των αρνητών του κορωνοϊού, αλλά και στις ακροδεξιές λαϊκιστικές απόψεις για ξένες επιρροές.

ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ

Πανδημία, κυρίαρχη λέξη στο διαδίκτυο

Το βραβείο της Λέξης της Χρονιάς 2020 τού αμερικανικού λεξικού Merriam-Webster το κέρδισε η προφανής υποψήφια: η πανδημία.

Το λήμμα της λέξης ήταν η κατάληξη περισσότερων αναζητήσεων στο διαδίκτυο απ’ ό,τι οποιασδήποτε άλλης τη χρονιά που τελειώνει, όπως εξήγησε η συντακτική ομάδα του Merriam-Webster στον ιστότοπο του λεξικού, στα τέλη μιας χρονιάς που η πανδημία του νέου κορωνοϊού συνεχίζει να στοιχίζει σε εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές. «Μερικές φορές, μια λέξη ορίζει μια εποχή, και είναι ταιριαστό ότι αυτή την εξαιρετική - και εξαιρετικά δύσκολη - χρονιά, μία και μόνη λέξη ήρθε πολύ γρήγορα στο προσκήνιο», σημειώνεται στο κείμενο.

Το λήμμα αναφέρει ότι «πανδημία» σημαίνει «εκδήλωση ασθένειας σε ευρεία γεωγραφική περιοχή (όπως πολλές χώρες ή ήπειροι) που συνήθως προσβάλλει μεγάλο μέρος του πληθυσμού», θυμίζει η συντακτική ομάδα του λεξικού, επισημαίνοντας τις ελληνικές ρίζες της λέξης, από το “παν” και την κατάληξη “-δημία” από τον όρο επιδημία (βλ. https://www.merriam-webster.com/words-at-play/word-of-the-year/pandemic).

Οι αναζητήσεις για τη συγκεκριμένη λέξη απογειώθηκαν την 11η Μαρτίου, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε πανδημία την επιδημία του νέου κορωνοϊού. Εκείνη την ημέρα, οι αναζητήσεις «αυξήθηκαν κατά 115.806% σε σύγκριση με την αντίστοιχη ημέρα του 2019», εξηγεί η συντακτική ομάδα του Merriam-Webster, λεξικού που τυπώνει εκδοτική εταιρεία η οποία ιδρύθηκε το 1831.

Το 2019, Λέξη της Χρονιάς αναδείχθηκε η ουδέτερη αντωνυμία “αυτοί” (they), που χρησιμοποιείται στα Αγγλικά για όσους δε θέλουν να ταυτοποιούνται ούτε ως άνδρες, ούτε ως γυναίκες. Το 2018, Λέξη της Χρονιάς ήταν η “δικαιοσύνη”, ενώ το 2017 ο “φεμινισμός”.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια