Κόσμος

Τα διεθνή πρωτοσέλιδα της πανδημίας - Πώς κατέγραψαν οι εφημερίδες τα τρομακτικά γεγονότα

Ο ξένος Τύπος

Πώς τα τρομακτικά γεγονότα της χρονιάς γύρω από την επέλαση της COVID-19 καταγράφηκαν από τις εφημερίδες, δίνοντας το στίγμα της ψυχολογίας του κόσμου και της μεγάλης μάχης

Χωρίς καμιά αμφιβολία, το γεγονός που δε σημάδεψε απλά το 2020 αλλά αφήνει το στίγμα του και στις επόμενες μέσα από ένα ευρύ φάσμα που “αγγίζει” όλες τις πτυχές της ζωής σε αυτό τον πλανήτη είναι η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Η πορεία της νόσου, ο αγώνας δρόμου για το εμβόλιο, η νέα πραγματικότητα των lockdown και οι δραματικές συνέπειες στην οικονομία ήταν τα κυρίαρχα, μαζί βεβαίως με την αυτονόητη δραματική ημερήσια καταγραφή τρόμου των κρουσμάτων και των θυμάτων, που συνεχίζεται.

Μέσα από επιλεγμένες πρώτες σελίδες του διεθνούς Τύπου επιχειρούμε μια ιδιαίτερη ανασκόπηση των όσων έγιναν από τότε που ο νέος κορωνοϊός χτύπησε την πόρτα μας, που δίνει το στίγμα των γεγονότων γύρω από αυτό το μεγάλο κεφάλαιο μέσα στο 2020.

 

Η απαρχή του τρόμου

Στις 31 Ιανουαρίου, το θέμα της χρονιάς έμοιαζε ότι θα είναι το Brexit και η αυλαία στην πολυτάραχη ιστορία μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου. Όμως, στον ορίζοντα άρχισε να αναδύεται μια απειλή που ελάχιστοι, πλην των δημιουργών της επιστημονικής φαντασίας και επιστημόνων που πριν από χρόνια έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, θα μπορούσαν να φανταστούν την εξέλιξή της. Προφητικό σχεδόν το ότι η evening “Standard” εκείνη την ημέρα επέλεξε δύο πρώτα θέματα. Το ένα ήταν φυσικά το Brexit. Και το άλλο τα δύο πρώτα θύματα του φονικού ιού, που θα εξελισσόταν σε πανδημία.

 

Η μάχη για το... χαρτί υγείας

Η πρώτη σελίδα από το περιοδικό “The Week” επελέγη σε αυτό το αφιέρωμα για τον πλέον εύγλωττο λόγο. Γιατί η εικονογράφησή του έδωσε το στίγμα του πανικού που επικράτησε κατά το πρώτο lockdown μεταξύ των καταναλωτών, που έδιναν ομηρικές μάχες - χωρίς υπερβολή - μέσα στα σούπερ-μάρκετ για προϊόντα και κυρίως το χαρτί υγείας. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα στο ξεκίνημα αυτής της μεγάλης περιπέτειας.

Home... alone

Τη γνωστή ταινία “Μόνος στο σπίτι” την έχετε δει σχεδόν όλοι. Όχι μόνο μια και δυο φορές. Αυτό τον τίτλο και την ανάλογη εικονογράφηση επέλεξε η “Daily Star” στα μέσα Μαρτίου για να περιγράψει την πρωτόγνωρη καθημερινότητα όλων των Ευρωπαίων, και όχι μόνο, που κλείστηκαν στα σπίτια τους σε μια προσπάθεια να ανασχεθεί η επέλαση του νέου κορωνοϊού.

 

Το πρώτο lockdown

Το απίστευτο συνέβη και το πρωτόγνωρο κλήθηκαν να βιώσουν όλοι. Το πρώτο lockdown ήταν γεγονός και τα όσα βιώσαμε όλοι περιγράφηκαν με αυτόν τον λιτό μεν αλλά ουσιαστικό τίτλο και πρωτοσέλιδο από τους “The Times”. Στο ξεκίνημα αυτής της ιστορίας, η πλήρης ανατροπή της καθημερινότητας για όλους ήταν σίγουρα κάτι που θα παραμείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη όλων μας.

Έξοδο με SMS και αγωνία

Καθώς το lockdown γινόταν η νέα καθημερινότητα, άρχισαν να αλλάζουν όλα, με τυχερά τα κατοικίδια που είδαν βόλτες για... ρεκόρ όχι τόσο για να ξεσκάσουν τα ίδια, αλλά μάλλον οι ιδιοκτήτες τους. Η εικονογράφηση του “Money Week” είναι χαρακτηριστική, μαζί βεβαίως με τον τίτλο ενός από τα κυρίαρχα θέματα, που ήταν οι τρόποι προστασίας του οικογενειακού προϋπολογισμού, μια ακόμη πιο πονεμένη ιστορία..!

Ψυχραιμία...

Η “TAZ” είχε μια μοναδική έμπνευση με αυτόν τον τίτλο της, που είναι πραγματικά από τους πλέον ευρηματικούς σε μια μεγάλη γκάμα αντίστοιχων πρώτων σελίδων από τον διεθνή Τύπο γύρω από την πανδημία. Ψυχραιμία και πάμε (ή δεν πάμε) μπροστά ήταν το σεξπηρικό δίλημμα, που έβαλε πολλούς σε σκέψεις. Και από σκέψεις όλο το διάστημα του εγκλεισμού άφθονες. Μαζί βεβαίως με όλα εκείνα που υποκατέστησαν τη φυσιολογική ροή των πραγμάτων στην καθημερινότητα όλων μας.

Το μεγάλο ερώτημα της πανδημίας

«Πόσο σύντομα θα βρουν οι γιατροί μια απάντηση;». Η ερώτηση αυτή βρισκόταν στο στόμα όλων που έβλεπαν όσο περνούσε ο καιρός ότι δεν επρόκειτο για μια παροδική περιπέτεια, αλλά για έναν εφιάλτη που είχε εγκατασταθεί στις ζωές όλων μας προορισμένος να διαρκέσει. Η εικονογράφησή του με τον τίτλο που χαρακτήρισε την απορία όλων από το “Newsweek” στο ειδικό αφιέρωμά του για τον κορωνοϊό δίνει το στίγμα.

 

Keep Calm... στην εποχή του κορωνοϊού

Το γνωστό “Keep Calm” (όπως και η “ΤΑΖ”) επέλεξε και η “Daily Telegraph” για να περιγράψει την εικόνα ενός κόσμου που βίωνε πρωτόγνωρες, ιστορικές στιγμές, μιας κοινωνίας που γονάτιζε από έναν άγνωστο, αόρατο εχθρό και μιας γιγαντομαχίας των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού παγκοσμίως να σώσουν ζωές. Αναμφίβολα στοιχεία της εποχής, που θα μείνει στην ιστορία χαρακτηρισμένη από τη λέξη COVID-19.

 

Παγκόσμια κρίση

Η πρώτη σελίδα του γνωστού περιοδικού “Economist” στα τέλη Φεβρουαρίου και αρχές Μαρτίου ήταν από τα πιο χαρακτηριστικά της χρονιάς. Η αναγνώριση και αποδοχή της σκληρής πραγματικότητας, ότι ο κορωνοϊός δεν ήταν κάτι απλό, δεν ήταν ένας ιός που αφορούσε απλά σε ένα σημείο της γης, αλλά εξελισσόταν σε μια παγκόσμια κρίση. Συγκλονιστική υπό αυτό το πρίσμα και η εικονογράφηση ενός κόσμου στην τροχιά του οποίου βρίσκεται ο φονικός ιός.

«Δεν είμαστε έτοιμοι»

Μια σοφή διαπίστωση από την “The Citizen”. Αυτή που αφορά στην ομολογία ότι δεν είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε κάτι τόσο τρομακτικό και φονικό σε παγκόσμια κλίμακα. Διαπίστωση με ιδιαίτερη αξία και σημασία, δεδομένων των προειδοποιήσεων που εδώ και χρόνια ακούγονταν από την επιστημονική κοινότητα για τον κίνδυνο μιας νέας πανδημίας. Και παρά τα διδάγματα από την ίδια την Ιστορία..!

 

Σκηνές... επιστημονικής φαντασίας

Η γαλλική “L’ Echos” χωρίς δραματοποιήσεις έδωσε το στίγμα μιας παγκόσμιας κρίσης που δεν είχε προηγούμενο στα πρόσφατα χρονικά. Κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να “δραπετεύσει” από τα βιβλία και τις ταινίες επιστημονικές φαντασίας - που σημειωτέον έκαναν θραύση καθώς ανακαλούνταν στη μνήμη - και να γίνει πραγματικότητα.

Η “τιτανομαχία”

Η COVID-19 δοκίμασε και δοκιμάζει σκληρά τα συστήματα Υγείας όλων των χωρών. Οι συγκινητικές εκδηλώσεις συμπαράστασης από τον κόσμο στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι υποσχέσεις στήριξης από τις κυβερνήσεις που δεν τηρήθηκαν και οι διαμαρτυρίες για το πόσο γρήγορα ξεχάστηκαν τα μεγάλα λόγια λίγο πριν την έκρηξη του δεύτερου κύματος είναι από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της κρίσης. Και αυτός ο λόγος που επιλέξαμε σε αυτό το αφιέρωμα το εν λόγω πρωτοσέλιδο από την “Independent”.

Διαβάστε ΕΔΩ τα σημαντικότερα γεγονότα του 2020, όπως τα κατέγραψε η εφημερίδα "Νέα Κρήτη"

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια