12 Σκίτσα… χίλιες λέξεις - Το «μαύρο» χιούμορ της εποχής Covid-19

Κόσμος
12 Σκίτσα… χίλιες λέξεις - Το «μαύρο» χιούμορ της εποχής Covid-19

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κριτική αλλά και αυτοκριτική μέσα από αναρτήσεις και σκίτσα που παρέλασαν από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και τα διεθνή έντυπα, με επίκεντρο τον νέο κορωνοϊό

Μια φωτογραφία έχει δύναμη αντίστοιχη με εκείνη χιλίων λέξεων, όπως λένε οι Κινέζοι. Και παραφράζοντάς τους θα προσθέταμε ότι και ένα σκίτσο έχει αντίστοιχη δυναμική και απήχηση ειδικά σε κρίσιμες στιγμές, όπως αυτή που σημάδεψε ολόκληρο το 2020.

Η πανδημία της COVID-19, τα lockdown, ο τρόπος χειρισμού της κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης και η ψυχολογία του κόσμου, όπως εκφράστηκε ειδικά στην αρχή αυτής της παγκόσμιας περιπέτειας, ενέπνευσαν όχι μόνο τους σκιτσογράφους των εφημερίδων σε ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά και τους χρήστες των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, που κατακλύστηκαν από χιούμορ που αποτέλεσε το φάρμακο για να ανταπεξέλθουμε στον βομβαρδισμό των αρνητικών έως τρομωδών ειδήσεων και ως “όπλο” για να καυτηριαστούν τα κακώς κείμενα.

Σκαλίζοντας στις στάχτες της “φωτιάς” που άναψε το 2020, επιλέξαμε ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά αυτά δείγματα της άλλης όψης της πανδημίας που αξίζει να θυμηθούμε.

Ο... ζωολογικός κήπος της πανδημίας

Το lockdown μας ανάγκασε να βιώσουμε εξωπραγματικές καταστάσεις κλεισμένοι στα σπίτια μας, ειδικά κατά το πρώτο κύμα, με πολλούς να παρομοιάζουν την κατάσταση με ζωολογικό κήπο, όπου οι άνθρωποι έρχονταν στη θέση των ζώων. Το σκίτσο αυτό είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά, με τα ζώα να φωτογραφίζουν τους έγκλειστους ανθρώπους και τις πινακίδες να τα προειδοποιούν: «Mην ταΐζετε τους ανθρώπους, μην αγγίζετε το γυαλί».

Όλα υπό... έλεγχο

Τα λάθη στη διαχείριση της πανδημίας ήταν τραγικά κυρίως από τη βρετανική και την αμερικανική κυβέρνηση, με τρομακτικές συνέπειες. Μέχρι ο Τζόνσον και ο Τραμπ, όπως και άλλοι ηγέτες να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση, είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος. Και το σκίτσο αυτό καυτηριάζει την εικόνα που επικρατούσε στις ΗΠΑ, με τον “αστροναύτη” εκπρόσωπο του κέντρου λοιμώξεων να καθησυχάζει σε ένα σουρεαλιστικό σκηνικό το κοινό.

Η μάχη στα σούπερ-μάρκετ

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά κάθε κρίσης, πόσω μάλλον αυτής της πρωτόγνωρης, είναι η έφοδος των τρομαγμένων καταναλωτών στα σούπερ-μάρκετ για την προμήθεια των απαραίτητων ειδών. Μόνο που, εκτός από τις κονσέρβες και το νερό, το είδος που μονοπώλησε το ενδιαφέρον ήταν το χαρτί υγείας, που κυριολεκτικά εξαφανίστηκε από τα ράφια. Τα σκίτσα είναι χαρακτηριστικά. Στο πρώτο ένας πολίτης οχυρώνεται πίσω από ένα πρόχειρα φτιαγμένο οχυρό από χαρτιά υγείας στο σαλόνι του. Διακρίνεται μόνο το έντρομο βλέμμα του. Στο δεύτερο, τα ρολά του χαρτιού υγείας έχουν μετατραπεί σε όρυγμα, το οποίο προστατεύουν πάση θυσία δύο Αμερικανοί. Το τρίτο από το βρετανικό Τύπο είναι ένα σπαρταριστό σκίτσο, μιας που δείχνει ότι στη μαύρη αγορά πωλιούνται ποικιλίες - ανάλογα με την ποιότητα - χαρτιού υγείας. Η τελευταία είναι μια φωτογραφία από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, που εκτιμά ότι τα χαρτιά υγείας θα γίνουν το νέο ψηφιακό νόμισμα, αντίστοιχο με το bitcoin, μετονομασμένο ωστόσο για την περίπτωση σε butt (πισινός) coin (νόμισμα).

Το βασανιστήριο του Σίσυφου

Ο Σίσυφος, σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, είχε τιμωρηθεί για την ασεβή του συμπεριφορά απέναντι στους Θεούς του Κάτω Κόσμου να κουβαλάει έναν βράχο στην κορυφή ενός βουνού. Φτάνοντας στην κορυφή, η πέτρα ξανακυλούσε κάτω και έπρεπε να την ανεβάσει ξανά. Αυτό το αιώνιο βασανιστήριο του Σίσυφου ενέπνευσε τον σκιτσογράφο, ο οποίος στη θέση του βράχου βάζει τον κορωνοϊό.

Το τεστ της Μέρκελ

Από τον κορωνοϊό δε βγήκαν αλώβητοι ούτε οι ηγέτες και οι ισχυροί αυτού του πλανήτη. Θα θυμάστε τα τεστ στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τη νοσηλεία του Βρετανού πρωθυπουργού Μπορίς Τζόνσον και εκείνη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μεταξύ πολλών. Το σκίτσο είναι από το γερμανικό “Spiegel” και παραπέμπει στη νέα τηλε-εποχή που κυριάρχησε και κυριαρχεί, με τους γιατρούς να εξετάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης τη Μέρκελ.

Η πορεία της πανδημίας

Καθώς η πανδημία σάρωνε ολόκληρο τον κόσμο, όλοι κρέμονταν από τις ανακοινώσεις για τους αριθμούς κρουσμάτων και θυμάτων σε όλο τον πλανήτη. Και το σκίτσο αυτό καταγράφει τη νέα καθημερινότητα για όλους μας, με έναν μετεωρολόγο ντυμένο φυσικά σαν “αστροναύτη” για να προστατευτεί να δίνει την εβδομαδιαία πρόγνωση όχι του καιρού, αλλά της COVID-19.

“Καταβροχθίζοντας” την Ευρώπη

Ο κορωνοϊός σε αυτό το πανέξυπνο σκίτσο σαρώνει μια κλασική μεσαιωνική οχυρωμένη πόλη της Ευρώπης, αναρωτώμενος προς τους “συναδέλφους” του αν μπορεί να κατανικήσει την Ένωση και να “καταβροχθίσει”. Μια σαφής κριτική ματιά απέναντι στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από τους Ευρωπαίους, ειδικά στο πρώτο κύμα. Προσέξτε τους οχυρωμένους στο lockdown πολίτες, με τις μάσκες να καλύπτουν τα πρόσωπά τους.

Η θεωρία της... εξέλιξης

Οι αρνητές της πανδημίας του νέου κορωνοϊού δεν ήταν λίγοι σε ολόκληρο τον κόσμο, αψηφώντας τις φωνές της λογικής και της επιστήμης. Και ο σκιτσογράφος καυτηριάζει τη στάση τους, εικονίζοντας την εξέλιξη του είδους ως το σημερινό άνθρωπο, εν προκειμένω Αμερικανό, εστιάζοντας στην... κατάντια της σκέψης του, καθώς αρνείται την ύπαρξη του ιού και ζητά τον τερματισμό του lockdown. Σαφής παραπομπή στις πολυάριθμες διαδηλώσεις στις ΗΠΑ αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες.

 

Η εποχή του αντισηπτικού

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές αναρτήσεις που κρατήσαμε στο αρχείο μας και επαναφέρουμε είναι η εικονιζόμενη, που συγκρίνει την πασίγνωστη σκηνή της δημιουργίας του Αδάμ, έργο του Μιχαήλ Άγγελου από την Καπέλα Σιστίνα του Βατικανού, με μια αντίστοιχη κίνηση σημερινών ανθρώπων. Μόνο που αυτή έχει μετατραπεί σε παροχή αντισηπτικού ως πρόληψη κατά της COVID-19.

Διαβάστε ΕΔΩ τα σημαντικότερα γεγονότα του 2020, όπως τα κατέγραψε η εφημερίδα "Νέα Κρήτη"

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News