Εμβόλιο Pfizer-BioNTech: Έγκριση και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - «Πράσινο» φως για την έναρξη των εμβολιασμών

Ελλάδα
Εμβόλιο Pfizer-BioNTech: Έγκριση και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - «Πράσινο» φως για την έναρξη των εμβολιασμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είχε λάβει νωρίτερα έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech, μετά τη θετική γνωμάτευση που έδωσε νωρίτερα σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας (ΕΜΑ), ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε νωρίτερα ότι συνέστησε την υπό όρους έγκριση κυκλοφορίας του εμβολίου της Pfizer εναντίον της COVID-19.

Έτσι το εμβόλιο των Pfizer/Biontech μετά τις ευνοϊκές γνωμοδοτήσεις αποτελεί  το πρώτο εμβόλιο που λαμβάνει το «πράσινο φως» στην Ευρώπη.

EMA: «Πρώτη προτεραιότητα υπήρξε η αποτίμηση της ασφάλειας του εμβολίου»

Στην ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή διαβεβαιώνει ότι πρώτη της προτεραιότητα υπήρξε η αποτίμηση της ασφάλειας του εμβολίου.

 «Είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η επιστημονική επιτροπή του EMA έλαβε θετική απόφαση για την έγκριση της υπό όρους κυκλοφορίας εντός της ΕΕ του εμβολίου που αναπτύχθηκε από την Pfizer και την BioNTech», δήλωσε η γενική διευθύντρια του EMA Εμερ Κουκ κατά την διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

Η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αρχίσουν να εμβολιάζουν τους πολίτες στις 27-29 Δεκεμβρίου.

Την έγκριση του εμβολίου των Pfizer και BioNTech ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μέσω ανάρτησης της στο Twitter.

Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται «για μια αποφασιστική στιγμή στις προσπάθειές για την παροχή ασφαλή και αποτελεσματικών στους Ευρωπαίους πολίτες».

«Αυτή είναι η στιγμή της ΕΕ» ανέφερε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου σημειώνοντας ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανσιμός Υγείας συνέστησε την υπό όρους άδειοδότηση κυκλοφορίας για το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech.

Eιδικότερα, η κ. Κυριακίδου ανέφερε:

«Αυτή είναι η στιγμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης: είμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για τον COVID19.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας συνέστησε μια υπό όρους αδειοδότηση κυκλοφορίας για το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech.

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα προχωρήσουν τώρα επειγόντως».

ΕΕ- Μ.Σχοινάς: «Ιστορική τομή στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την αρχή μιας νέας εποχής»

Για μια ιστορική τομή στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την αρχή μιας νέας εποχής έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς αναφερόμενος στον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ και την ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολίων. Ειδικότερα ανέφερε:

 «Μια αξέχαστη μέρα. O Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ και η ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολίων είναι η Ευρωπαϊκή Κοινότητα 'Ανθρακα και Χάλυβα της εποχής μας. Αντιπροσωπεύουν μια ιστορική τομή στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την αρχή μιας νέας εποχής».

Δεν υπάρχει απόδειξη ότι το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech εναντίον της COVID-19 δεν προστατεύει από το νέο στέλεχος του κορωνοΪού. Το εμβόλιο πρέπει να χορηγείται στις εγκύους κατά περίπτωση, λέει ο EMA

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων δήλωσε σήμερα πως δεν υπάρχει «καμία απόδειξη» που να επιτρέπει να πούμε ότι το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech δεν προστατεύει από ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε κυρίως στη Βρετανία.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να υποδεικνύει ότι το εμβόλιο αυτό δεν είναι αποτελεσματικό εναντίον του νέου στελέχους», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), Έμερ Κουκ, σε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε η έγκριση του εμβολίου.

Εξάλλου ο EMA ανέφερε πως η χορήγηση του εμβολίου εναντίον της COVID-19 που ανέπτυξαν από κοινού η φαρμακοβιομηχανία Pfizer των ΗΠΑ και η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας BioNTech σε εγκύους πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση.

Ο EMA δεν διαθέτει αρκετά δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές των εταιριών για ενδεχόμενους κινδύνους για τις εγκύους, δήλωσε ο Χάραλντ Ένζμαν, επικεφαλής της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπους (CHMP) του EMA.

Ο οργανισμός μπορεί να αλλάξει τη σύστασή του αν καταστούν διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες, είπε.

ΠΟΥ: Προβλέπει περιορισμένη διανομή

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένει να εκδώσει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης αυτό το μήνα για το εμβόλιο κατά της COVID-19 που παρασκευάστηκε από τις εταιρείες Pfizer/BioNTech, με μια περιορισμένη διανομή να ξεκινά έως τα τέλη Ιανουαρίου, ανέφεραν σήμερα αξιωματούχοι του Οργανισμού.

Η βοηθός του γενικού διευθυντή του Οργανισμού, η Μαριάντζελα Σιμάο, δήλωσε σε ενημέρωση δημοσιογράφων ότι ο ΠΟΥ μπορεί να εκδώσει την γνωμάτευσή του για το υποψήφιο εμβόλιο της Pfizer έως το τέλος του έτους.

Η διανομή σε περιορισμένο αριθμό χωρών θα πραγματοποιηθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του προγράμματος COVAX, στο οποίο ηγείται ο ΠΟΥ και στοχεύει στη χορήγηση εμβολίων σε φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες, τόνισε η Σούμια Σουαμινάθαν, επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ.

Οι δηλώσεις έρχονται ώρες μετά τη θετική γνωμάτευση που έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας (ΕΜΑ) για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, και την επακόλουθη έγκρισή του σήμερα το απόγευμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φέρνοντας έτσι την Ευρώπη ένα βήμα πιο κοντά στον μαζικό εμβολιασμό των 450 εκατομμυρίων κατοίκων της, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη ξεκινήσει τους μαζικούς εμβολιασμούς με το εν λόγω εμβόλιο.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News