Κόσμος

Το σκίτσα της χρονιάς - Τα γεγονότα του 2020 με χιούμορ

12 χιουμοριστικά σκίτσα για τη χρονιά που φεύγει

Πώς οι σκιτσογράφοι από ολόκληρο τον κόσμο κατέγραψαν την επικαιρότητα των 365 ημερών με επίκεντρο Brexit, αμερικανικές εκλογές και φυσικά COVID-19

Το χιούμορ είναι βάλσαμο, ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς δύσκολες καταστάσεις και ο πιο δυνατός για να σχολιάσει γεγονότα ή να καυτηριάσει πρακτικές. Ο ρόλος των σκιτσογράφων είναι πάντα καθοριστικός όταν καλούνται να αφουγκραστούν την κοινή γνώμη και να δώσουν το στίγμα έχοντας πλέον ακόμα μεγαλύτερο πεδίο δράσης μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Το 2020, αυτή η απίστευτη χρονιά από κάθε οπτική, έδωσε την αφορμή στους σκιτσογράφους από ολόκληρο τον κόσμο να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και να σφραγίσουν με το πικρό και συχνά “μαύρο” χιούμορ τους τα όσα συνέβησαν αυτές τις 365 ημέρες. Αυτό το χιούμορ, το οποίο αλιεύσαμε όλη τη χρονιά μέσα από τον ξένο Τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σας παρουσιάζουμε σε μια σειρά αφιερωμάτων που δίνουν την “ταυτότητα” των γεγονότων της χρονιάς...

Επιτέλους... μόνοι

Το 2020 ξεκίνησε με το Brexit και τα βιτριολικά - σχεδόν κατά κανόνα - σχόλια και σκίτσα του βρετανικο

Τύπου για τη λαϊκιστική ρητορική του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, που εξέφραζαν και τους φόβους για την επόμενη μέρα. Όπως το εικονιζόμενο, που δείχνει τον Τζονσον να βγαίνει από το τηγάνι της Ε.Ε. δηλώνοντας «επιτέλους ελεύθεροι», αγνοώντας ωστόσο ότι πέφτει σε μεγαλύτερη φωτιά..! Τα φλεγόμενα μαλλιά του Αμερικανού προέδρου Τραμπ.

Γκρεμός ενόψει...

Για πολλούς Βρετανούς το Brexit είναι μια σχεδόν αυτοκτονική επιλογή για τη χώρα και κυρίως την οικονομία της. Και αυτό από τη φιλευρωπαϊκή μερίδα εκφράζεται σε σκίτσα σαν αυτό που εικονίζει τον Τζόνσον ως λαοπλάνο να γητεύει με τη φλογέρα του τους πολίτες, οδηγώντας τους ωστόσο στον γκρεμό.

 

Η αναχώρηση...

Η αναχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. απέκτησε και επίσημο χαρακτήρα. Και ο Τύπος περιέγραψε το σκηνικό με ένα τρένο που φεύγει έχοντας ως επιβάτη τον Βρετανό πρωθυπουργό που κουνάει το χέρι σε ένδειξη αποχαιρετισμού και οι Ευρωπαίοι του ανταποδίδουν κουνώντας το μαντίλι που έχει τη μορφή της σημαίας της Ε.Ε. Φυσικά από το βιτριολικό σκίτσο δεν ξέφυγε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που οι Βρετανοί επιμένουν να θεωρούν αλκοολικό εικονίζοντάς τον με ένα ποτήρι στα χέρια. Προσέξτε όμως ότι το τρένο της Βρετανίας οδηγείται στον γκρεμό...

 

Η χρονιά του τρόμου

«Χρειάζομαι επειγόντως μια μάσκα προσώπου», λέει έντρομος αυτός ο πολίτης που τρέχει διαμέσου ενός διαδρόμου, ο οποίος αποτελείται από πυρηνικές κεφαλές της Βορείου Κορέας και του Ιράν. Σχόλιο που αποτυπώνει αφενός τις πολιτικές Τραμπ γύρω από τα πυρηνικά των δύο χωρών και αφετέρου το πόσο επιδερμικά αντιμετωπίστηκε στην αρχή ο κίνδυνος από τον νέο κορωνοϊό.

 

Ο Τραμπ και ο... Πιλάτος

«Ονομάστε έναν κυβερνήτη που εμπνέει τον πρόεδρό μας να πλύνει τα χέρια του κάθε μέρα». Και η απάντηση είναι αποστομωτική: «Ο Πόντιος Πιλάτος, κυβερνήτης της Ιουδαίας». Σκίτσο αποκαλυπτικό της κόντρας του Τραμπ με τους κυβερνήτες πολλών πολιτειών πριν ξεσπάσει ο εφιάλτης της πανδημίας.

 

Οι Βρετανοί και ο ιός

Όταν ξεκίνησε η παγκόσμια περιπέτεια της COVID-19 πολλοί ηγέτες έσπευσαν να αψηφήσουν τις συστάσεις και να διασκεδάσουν τις προειδοποιήσεις. Ανάμεσά τους και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Και το σκίτσο κατακεραυνώνει τα τραγικά λάθη της κυβέρνησης της Βρετανίας, με τον Νεύτωνα - με τη σημαία της χώρας στο ένδυμα - κάτω από ένα δέντρο αναπαριστώντας το γνωστό περιστατικό με το μήλο που ενέπνευσε τη θεωρία της βαρύτητας. Μόνο που αντί για το μήλο πέφτει ο κορωνοϊός...

Το ατύχημα στο φορτηγό της Ε.Ε.

Αρκεί κάτι μικρό, όπως ο ιός, για να προκαλέσει ένα μεγάλο ατύχημα σε ένα φορτηγό, όπως αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πέφτει θύμα της πανδημίας. Και ως συνέπεια του σκασμένου λάστιχου ανοίγει η πόρτα και πέφτουν τα πακέτα με τα ευρώ στον δρόμο. Με τον τρόπο αυτό ο σκιτσογράφος περνάει το μήνυμα της μεγάλης κρίσης που αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι οικονομίες των χωρών-μελών της Ε.Ε. από την υγειονομική κρίση.

 

Τουρισμός στα... σαγόνια του κορωνοϊού

Το μεγάλο στοίχημα για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και καθολικά για εκείνες του Νότου ήταν τι μέλλει γενέσθαι με τον τουρισμό, αιμοδότη για τις οικονομίες τους. Οι φόβοι πολλοί, η ανυπομονησία μεγάλη και οι συζητήσεις άφθονες. Όπως και τα σκίτσα σαν κι αυτό, που δείχνει μια λουόμενη να απολαμβάνει πάνω στο στρώμα της τον ήλιο και τη θάλασσα, αγνοώντας ωστόσο ότι βρίσκεται ακριβώς πάνω από τα... σαγόνια του κορωνοϊού.

 

Φόβος και πανικός

Δύο λέξεις που χαρακτήρισαν αυτή τη χρονιά ήταν φόβος και πανικός, τόσο των πολιτών όσο και των αγορών και εν γένει της οικονομίας. Και το σκίτσο εικονογραφεί αυτή την αλήθεια με δύο όρνεα, όπως στα κόμικς, που υποδηλώνουν τις δύο αυτές λέξεις και στέκονται πάνω από ένα φαγωμένο βουβάλι. Η δε πινακίδα δίπλα τους δίνει περαιτέρω εξηγήσεις παραπέμποντας στη Wall Street και τον κορωνοϊό.

 

Οικονομία επί ερειπίων

«Σκοτώσαμε τον κορωνοϊό ή ακόμη;»... Αυτή την απορία έχει ο οδηγός του οχήματος, που με τη σιδερένια μπάλα βλέπει τα ερείπια που έχει προκαλέσει χτυπώντας την παγκόσμια οικονομία. Δείτε στους σωρούς τα πλήγματα της πανδημίας, τουρισμός (φοίνικας), αθλητισμός (μπάλα), καθημερινότητα και μετακινήσεις (αυτοκίνητο) και όλους τους τομείς που «ακυρώθηκαν» («cancelled»), όπως λέει η μισοθαμμένη πινακίδα.

 

Και κλιματικές αλλαγές

Και μέσα σε όλα οι κλιματικές αλλαγές με τις απανωτές προειδοποιήσεις των ειδικών, παρά την παροδική μείωση των ρύπων λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων σε μεγάλες πόλεις. Στο σκίτσο οι άνθρωποι πάνω σε ένα μισολιωμένο κομμάτι πάγου φωτογραφίζουν μια εν εξαφανίσει πολική αρκούδα, που επίσης βρίσκεται πάνω σε ένα ανάλογο κομμάτι από παγετώνα, παραπομπή στο λιώσιμο των αιώνιων πάγων στους πόλους.

 

Η κούρσα για το Λευκό Οίκο

Εντυπωσιακό το σκίτσο από τον ολλανδικό Τύπο για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Οι δύο υποψήφιοι εικονίζονται με μπαστούνια πεζοπορίας, ο Τραμπ χωρίς μάσκα και ο Μπάιντεν με αυτήν, στην τελική ευθεία της κούρσας. Ο πρώτος έχει αναψοκοκκινίσει από την προσπάθεια και ο δεύτερος σχεδόν γονατίσει από την κούραση ως γηραιότερος. Αν και ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ, ο πραγματικός νικητής είναι ο κορωνοϊός που συνεχίζει να θερίζει ζωές στις ΗΠΑ.

 Διαβάστε ΕΔΩ τα σημαντικότερα γεγονότα του 2020, όπως τα κατέγραψε η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια