Κόσμος

Ένα βήμα μπροστά η Ρωσία: Αναπτύσσει εμβόλιο κορωνοϊού για ζώα

Θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου - Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ εκδηλώνουν ενδιαφέρον

Η ανθρωπότητα βρίσκεται ήδη στη φάση του εμβολιασμού ενάντια στον κορωνοϊό. Ωστόσο, οι άνθρωποι δεν θα είναι οι μόνοι. Στη Ρωσία ένα αντίστοιχο εμβόλιο για ζώα βρίσκεται ήδη στην κρίσιμη τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών και θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Αιτία είναι οι αυξημένες μολύνσεις των μινκ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τις τελευταίες εβδομάδες.

«Το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στα τέλη Ιανουαρίου», δήλωσε ο επικεφαλής της Ρωσικής Ρυθμιστικής Αρχής Ελέγχου στον Τομέα της Αγροτικής Οικονομίας (Rosselkhoznadzor), Σεργκέι Ντάνκβερτ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και η Σιγκαπούρη έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους.

Σύμφωνα με τον Ντάνκβερτ και όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «το δραστικό συστατικό βρίσκεται στην κρίσιμη, τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών. Το νέο εμβόλιο δοκιμάζεται επί του παρόντος σε μινκ, γάτες και τρωκτικά».

Η Αρχή της οποίας προΐσταται «λαμβάνει τακτικά αιτήματα από ρωσικές κτηνοτροφικές μονάδες για εμβόλιο κατά του κορονοϊού, επειδή τα μινκ και τα κουνάβια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στον ιό και θα μπορούσαν να μολύνουν το ένα το άλλο», όπως είπε.

Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν περιπτώσεις μολύνσεων των μινκ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας. Εκατομμύρια ζώα θανατώθηκαν στη Δανία επειδή ο ιός είχε μεταλλαχθεί.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περισσότερα από 97.000 μινκ και 6.900 κουνάβια ζουν σε κτηνοτροφικές μονάδες στη Ρωσία. Στη χώρα αυτή έχουν ήδη κυκλοφορήσει δύο εμβόλια κατά του κορωνοϊού για ανθρώπους.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια