Χριστούγεννα στην Ευρώπη της πανδημίας

Κόσμος
Χριστούγεννα στην Ευρώπη της πανδημίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μέτρα που θα ισχύσουν ανά χώρα με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία για την εορταστική περίοδο

Εδώ και καιρό ένα από τα βασικά ζητούμενα για ολόκληρο τον κόσμο και ειδικά την Ευρώπη είναι πώς θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα, τα οποία εκ προοιμίου θα είναι διαφορετικά φέτος εν μέσω του δεύτερου και σφοδρότερου, όπως αποδεικνύεται, κύματος της πανδημίας. Με το θέμα ασχολούνται επί μακρόν οι ηγέτες της Γηραιάς, τόσο σε συλλογικό επίπεδο Ευρώπης όσο και ειδικότερα χώρας.

Από τη μια πρέπει να περιοριστεί πάση θυσία ο κίνδυνος νέων μεταδόσεων και από την άλλη, αν συνεχιστεί η διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας σε μια περίοδο την οποία η αγορά περιμένει με ανυπομονησία να ανακάμψει, τότε οι συνέπειες θα είναι από τις πλέον οδυνηρές. Και φυσικά υπάρχουν και κοινωνικοί λόγοι, καθώς οι Ευρωπαίοι πρέπει να γιορτάσουν παρέα με συγγενείς και φίλους, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ο κίνδυνος νέων εστιών μετάδοσης. Δύσκολος γρίφος, που μένει να φανεί πώς θα λυθεί.

Ειδικά όσον αφορά στην οικονομία, η πίεση που ασκείται είναι τέτοια που δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στη διαχείριση της κρίσης. Ήδη το κλείσιμο των παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων αγορών σε πολλές πόλεις της Γηραιάς, που απέφεραν έσοδα εκατομμυρίων κάθε χρόνο, έχει γονατίσει τους μικρούς κυρίως επιχειρηματίες, που έλπιζαν σε ένα θαύμα για να δουν λίγο φως στην άκρη του τούνελ. Προς το παρόν υπάρχουν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με κάποια μέτρα που θα υιοθετηθούν για τους εορτασμούς των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε ευρωπαϊκές χώρες, με μεγάλους ωστόσο αστερίσκους, καθώς τα πάντα μπορούν να αλλάξουν.

Πιο αναλυτικά:

Έως δέκα ανά νοικοκυριό

Έως 10 άτομα ανά νοικοκυριό θα επιτρέπεται να συγκεντρωθούν για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με βάση τα όσα συμφώνησαν η κεντρική κυβέρνηση και οι περιφερειακές Αρχές της χώρας. Αυτό σημαίνει μικρή χαλάρωση του ισχύοντος γενικού κανόνα, που επιτρέπει συγκεντρώσεις έως έξι ατόμων. Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας θα ξεκινούν αργότερα - στη 01:30 από τις 23:00 - στις 24 και τις 31 Δεκεμβρίου, αλλά οι μετακινήσεις μεταξύ των περιοχών θα απαγορεύονται από τις 23 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου, με εξαίρεση τις οικογενειακές επισκέψεις.

ΙΤΑΛΙΑ

Νωρίτερα η γέννηση του Ιησού

Οι Ιταλοί δε θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων τα μεσάνυκτα - καθώς φέτος θα έχει ήδη ολοκληρωθεί νωρίτερα. Παράλληλα, δε θα επιτρέπεται η μετακίνησή τους μεταξύ διαφορετικών περιοχών - παρά μόνο για λόγους έκτακτης ανάγκης - κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, που ξεκινά στις 20 Δεκεμβρίου, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση. Στους πολίτες δόθηκαν επίσης οδηγίες να μην έχουν στους παραδοσιακούς εορτασμούς καλεσμένους από άλλες οικογένειες. Η κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο μήνα ότι τα χιονοδρομικά κέντρα θα είναι κλειστά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Με όριο οι καλεσμένοι στα σπίτια

Η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ ανακοίνωσε ότι οι Νορβηγοί μπορούν να προσκαλέσουν έως 10 καλεσμένους στα σπίτια τους σε δύο ξεχωριστές περιστάσεις μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Εκτός των ημερών αυτών, συνεχίζει να ισχύει το όριο για έως πέντε καλεσμένους σε ένα σπίτι, σύμφωνα με την ίδια.

ΑΥΣΤΡΙΑ

Με σκι αλλά χωρίς αγορές

Η αυστριακή κυβέρνηση, που χαλάρωσε κάποιους κανόνες του lockdown από τις 7 Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι θα επιτραπεί το σκι από τις 24 Δεκεμβρίου, αλλά στη φετινή εορταστική περίοδο δε θα στηθούν χριστουγεννιάτικες αγορές.

ΓΑΛΛΙΑ

Συνοριακοί έλεγχοι

Η Γαλλία, που αποφάσισε να κρατήσει “εκτός” τις πίστες σκι έως τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιεί τυχαίους συνοριακούς ελέγχους σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη μόλυνση με κορωνοϊό όσων επισκέπτονται χώρες όπου τα χιονοδρομικά κέντρα παραμένουν ανοικτά.

ΒΕΛΓΙΟ

Χωρίς βεγγαλικά και ταξίδια

Τα νοικοκυριά στο Βέλγιο θα μπορούν να είναι σε στενή επαφή μόνο με ένα ακόμα πρόσωπο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο. Όσοι ζουν μόνοι τους θα μπορούν να συναντήσουν δύο ακόμα πρόσωπα. Θα απαγορεύονται τα βεγγαλικά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, προκειμένου να περιοριστούν οι συναθροίσεις, ενώ υπάρχουν ισχυρές συστάσεις για αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Μόνο για τρία νοικοκυριά

Από τις 18 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου θα επιτρέπεται η συνάντηση προσώπων από τρία νοικοκυριά, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν. Για την περίοδο αυτή θα αρθεί η απαγόρευση για ταξίδια σε όλη τη χώρα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Παράταση με χαλάρωση κανόνων

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ συμφώνησε με τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων να παραταθεί και να αυστηροποιηθεί το lockdown, αλλά να χαλαρώσουν οι κανόνες κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων, προκειμένου οικογένειες και φίλοι να μπορούν να γιορτάσουν μαζί. Θα επιτρέπονται συγκεντρώσεις έως 10 ατόμων, χωρίς να περιλαμβάνονται στον αριθμό αυτό τα παιδιά.

ΠΟΛΩΝΙΑ

Έως πέντε ανά σπίτι

Η κυβέρνηση της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι έως πέντε καλεσμένοι θα επιτρέπονται σε ένα νοικοκυριό, σύμφωνα με τους νέους κανόνες που θα ισχύσουν έως τις 27 Δεκεμβρίου.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Όχι σε κλειστούς χώρους

Οι τέσσερις επαρχίες που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να χαλαρώσουν τους περιορισμούς για τα Χριστούγεννα, προκειμένου να μπορούν τα μέλη έως τριών νοικοκυριών να συναντηθούν σε ένα σπίτι από τις 23 έως τις 27 Δεκεμβρίου, καθώς και να συναντώνται σε χώρους λατρείας ή σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους - όχι όμως σε κλειστούς χώρους φιλοξενίας ή διασκέδασης. Ο υπουργός Στέγασης Ρόμπερτ Τζένρικ δήλωσε ότι χαλαρώνει τους κανόνες, προκειμένου να επιτραπεί στα καταστήματα να παραμείνουν ανοικτά για περισσότερες ώρες κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και τον Ιανουάριο.

Οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας, της Πορτογαλίας και της Ολλανδίας έχουν δηλώσει ότι εξετάζουν ειδικούς κανόνες για την εορταστική περίοδο, ωστόσο δεν έχουν ακόμα ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα.

ΕΕ: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και πέντε άλλα ευρωπαϊκά κράτη δεσμεύονται σε συντονισμένη έναρξη εμβολιασμών κατά της Covid-19

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και πέντε άλλα ευρωπαϊκά κράτη θα συντονίσουν την έναρξη των εκστρατειών τους εμβολιασμών κατά της Covid-19, ανέφεραν σήμερα σε κοινό τους ανακοινωθέν οι υπουργοί Υγείας των χωρών αυτών.

Οι χώρες αυτές θα προωθήσουν τον «συντονισμό της έναρξης των εκστρατειών εμβολιασμών» και θα ανταλλάζουν γρήγορα πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αυτές προχωρούν, υπογραμμίζει το ανακοινωθέν, μαζί με άλλες δεσμεύσεις σε τομείς όπως η διαφάνεια.

Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ιταλία και υπογράφεται επίσης από τους υπουργούς Υγείας της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Ελβετίας.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News