Ντοκουμέντο - Ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 1975

Ελλάδα
Ντοκουμέντο - Ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 1975

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

O πρώην πρόεδρος της Γαλλίας υπήρξε θερμός υποστηρικτής και σύμμαχος της Ελλάδος

Η πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, με μια σπάνια φωτογραφία από το αρχείο της, μας θύμισε την στενή σχέση που είχε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν  που πέθανε από Covid -19,  με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Ο Ζισκάρ, υπήρξε θερμός υποστηρικτής και σύμμαχος της Ελλάδος.

Η επίσημη επίσκεψη του τότε Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, έγινε στις  17-21 Σεπτεμβρίου 1975 ήταν ιστορική.

Συνέβη ένα χρόνο μετά την Μεταπολίτευση και ήταν η πρώτη επίσκεψη αρχηγού ξένου κράτους στην νεότατη τότε (μετά την πτώση της δικτατορίας) δημοκρατική Ελλάδα.

Ο ίδιος δήλωνε με περηφάνια ότι χάρη σε εκείνον «η Ελλάδα μπόρεσε να βρει τον δρόμο προς τη δημοκρατία και να γίνει, το 1981, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο τότε Γερμανός καγκελάριος θεωρούσε ότι η Ελλάδα ήταν ανέτοιμη ακόμα να εισέλθει στην ΕΟΚ και θα χρειαζόταν μία μακράν περίοδο προσαρμογής της οικονομίας και των θεσμών της στα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Λέγεται ότι τότε, προκειμένου να πείσει τον Σμιτ, σε μια θυελλώδη σύσκεψη μαζί του, του είχε πει ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Πλάτωνα έξω από το σπίτι της Ευρώπης».

Πολύ αργότερα κατά την διάρκεια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, είχε δηλώσει ότι «ήταν λάθος που βάλαμε την Ελλάδα στην ΕΟΚ».

Πηγή: Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News