Εκοιμήθη ο Πατριάρχης των Σέρβων, Ειρηναίος - Νοσηλευόταν με κορωνοϊό

Κόσμος
Εκοιμήθη ο Πατριάρχης των Σέρβων, Ειρηναίος - Νοσηλευόταν με κορωνοϊό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υγεία του επιδεινώθηκε σημαντικά χτες, λόγω κορωνοϊού

Εκοιμήθη, σε ηλικία 90 ετών, ο Πατριάρχης της Σερβίας, Ειρηναίος,από επιπλοκές του κορωνοϊού.

Ο προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SPC) είχε βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό στις 4 Νοεμβρίου και εισήχθη σε στρατιωτικό νοσοκομεία του Βελιγραδίου με ήπια συμπτώματα.

Μέχρι προχθές τα επίσημα ανακοινωθέντα ανέφεραν ότι η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή, χωρίς σοβαρές επιπλοκές. Εχθές ωστόσο η υγεία του Πατριάρχη Ειρηναίου παρουσίασε επιδείνωση και διασωληνώθηκε. Στην θεραπεία του Πατριάρχη των Σέρβων συμμετείχαν και γιατροί από τη Ρωσία που έφτασαν στη Σερβία γι' αυτόν τον λόγο.

Σημειώνεται ότι ο Πατριάρχης Ειρηνάιος χοροστάτησε στις 30 Οκτωβρίου στην εξόδιο ακολουθία του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιου, ο οποίος επίσης απεβίωσε από επιπλοκές του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το wikipedia, ο Ειρηναίος, γεννήθηκε το 1930 στην πόλη Τσάτσακ της Κεντρικής Σερβίας. Σπούδασε στο τμήμα θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα. Το 1959 εκάρη μοναχός. Το 1974 εξελέγη επίσκοπος της Επαρχίας της Μοραβίτσα και το επόμενο έτος επίσκοπος του Νις, θέση στην οποία παρέμεινε για 35 χρόνια. Εξελέγη Πατριάρχης Σερβίας στις 22 Ιανουαρίου 2010.

Συλλυπητήριο γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη προς την Εκκλησία της Σερβίας για την εκδημία του Πατριάρχη Ειρηναίου

Συλλυπητήριο γράμμα προς την Εκκλησία της Σερβίας για την εκδημία του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος:

Τη Αγιωτάτη Εκκλησία Σερβίας,

Εις Βελιγράδιον

Ο πολιός και σεβάσμιος Πατριάρχης Υμών κεκοίμηται!

Κατώδυνοι ημείς άπαντες εν Φαναρίω εδέχθημεν το μόρσιμον άγγελμα τούτο και σπεύδομεν να εκφράσωμεν τη αδελφή Αγιωτάτη Εκκλησία της Σερβίας τα ένθερμα συλλυπητήρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ημετέρας Μετρι-ότητος προσωπικώς, συν τη διαβεβαιώσει ότι εκτενώς δεόμεθα προς τον εξουσίαν έχοντα των νεκρών και των ζώντων Κύριον ημών να αναπαύση την ψυχήν του εξ ημών μεταστάντος εν χώρα ζώντων, αμείβων τους υπέρ της Εκ-κλησίας μακροχρονίους και αγλαοκάρπους κόπους Αυτού, να αναδείξη δε άξιον διάδοχον Αυτού επί το πηδάλιον της απορφανισθείσης αδελφής Εκκλησίας, μεθ' ου μέλλομεν προθύμως συνεργασθήναι διά τε τας διμερείς ημών σχέσεις και διά την πανορθόδοξον ενότητα και συνεργασίαν.

Αιωνία η μνήμη του μακαρία τη λήξει γενομένου αοιδίμου αδελφού ημών Πατριάρχου Ειρηναίου!

Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Συλλυπητήρια ΥΠΕΞ για την εκδημία του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου

Βαθιά θλίψη για την εκδημία του μακαριστού Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου, σημαντικού πνευματικού ηγέτη για το φίλο λαό της Σερβίας, εκφράζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το υπουργείο Εξωτερικών

Εξίσου, εκφράζει τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας και τους πενθούντες Σέρβους Ορθόδοξους.

Ο Πατριάρχης των Σέρβων Ειρηναίος εκοιμήθη, σε ηλικία 90 ετών, από επιπλοκές του κορωνοϊού.

Συλλυπητήρια επιστολή Πατριάρχου Αλεξανδρείας

Η Α. Θειοτάτη Μακαριότης, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, εκφράζει με επιστολή Του τα θερμά συλλυπητήρια του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, για την εκδημία του Μακαριστού Πατριάρχου Σερβίας κυρού Ειρηναίου.

«Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Δαμπροβοσνίας κύριον Χρυσόστομον Τοποτηρητήν τοῦ Πατριαρχείου Σερβίας Εἰς Βελιγράδιον Βαθύτατα συγκεκινημένοι καί μετά πολλῆς θλίψεως ἐπληροφορήθημεν τήν ἐκδημίαν τοῦ λίαν προσφιλοῦς Μακαριστοῦ Πατριάρχου κυροῦ Εἰρηναίου, διό σπεύδομεν ἀπό τῆς καθέδρας ἡμῶν νά ἑνώσωμεν μεθ' ὑμῶν καί μετά τοῦ εὐσεβοῦς ποιμνίου τοῦ Πατριαρχείου Σερβίας τάς προσευχάς καί δεήσεις ἡμῶν ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς αὐτοῦ.

Ὁ Πατριάρχης Εἰρηναῖος ὑπῆρξεν σπουδαία πνευματική προσωπικότης, ἀξιόλογος χαρισματικός Ἐκκλησιαστικός ἡγέτης.

Ἀφῆκεν μνήμην λαμπροῦ ἐκκλησιαστικοῦ ἀνδρός καί Πατριάρχου. Ὁ Θεός τῆς ἀγάπης νά κατατάξει τήν ψυχήν αὐτοῦ ἐν σκηναῖς ἁγίων καί χώρᾳ ζώντων.

Εὐχόμεθα ἡ ἀδελφή Ἐκκλησία τῆς Σερβίας νά ἀναδείξει ἄξιον διάδοχον αὐτοῦ.

ἀγαπητὸς ἐν Χριστῷ ἀδελφὸς

† Θ Ε Ο Δ Ω Ρ Ο Σ Β΄

Πάπας καί Πατριάρχης Ἀλεξανδρείας καί πάσης Ἀφρικῆς

Ἐν τῇ Μεγάλῃ Πόλει τῆς Ἀλεξανδρείας

τῇ 20ῃ Νοεμβρίου 2020»

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News